Hegedüs András, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Hegedüs András

Hegedüs András írásai: 50
Hegedüs András

1110

Nyolcévesen jutottam el először a tengerhez. Hajnali kettőkor indultunk a kék Skoda 120L típusú személygépkocsinkkal, a jellemző termosztát-probléma miatt végig bekapcsolt fűtéssel. A letekert ablak nem sokat segített, bár az út elején legalább nem tűzött ránk a nap.

Mézga

Géza Pestre tartott, állásinterjúra. Úgy számolta, ha kettőkor bejut a HR-es elé, akkor még bőven lesz ideje elérni az utolsó vonatot, amivel haza tud érni este nyolc előtt. Rohadt covid!

Szugó

Kamaszkoromban egy osztálytársam nagynénje főzte a legjobb spagettit, amihez akkoriban hozzájuthattam. Bár ők szugónak hívták, nem spagettinek. Darálthús paradicsommal, hosszútészta és sajt a tetejére. Nem értettem, miért a megkülönböztetés, de elfogadtam.

Szabadesés

A zuhanás. Mindig az a legjobb. Amikor először ment, Lacinak hívták a srácot és Balázsnak a pilótát. A gép motorjai bömböltek, ha nem lett volna rajtuk a fülvédő, talán meg is süketülnek. 3500 méter, tandem. A férfi profi volt, a lány ezt kapta tőle születésnapjára.

Korom

Előfordult már, hogy fiatalabbnak nézték önöket a koruknál? Esetemben régebben rendszeresen megtörtént, aztán egyre ritkultak az ilyen alkalmak. Utoljára, amikor elkérték a személyi igazolványomat, épp egy rokonlány ballagási ajándékát próbáltam megvenni egy drogériában, és az eladónő nem akarta odaadni az alkoholos bonbont.

Ha nem adtok ennem

Még tízéves sem volt, amikor először megtörtént. Kipiruló arc, feszült koncentrálás, a vér dobogása vöröslő fülében. A félhomályos nézőtéren egy pisszenés sem hallatszik, de tudja, minden szem rámered. Ő a főhős. Legjobb tanulóként Anna néni nem merte másra bízni az oroszlánkirály szerepét, csak rá.

Hófehérke

Láttam, hogy most fel fogja tenni a kérdést. A sminkje elkenődött, a haja sem volt tökéletes, és gőzmozdonyként fújtatott. Persze, ebben a világban nem ismerték ezt az eszközt, de ha már omnipotens vagyok, legalább hadd használjam ki mindentudásomat a saját szórakozásomra.

A király

Medve rutinosan navigálta át kis teherhajóját a zsilipen. Utoljára a K17-es szektor törmelékmezőjében vadászott, keresve a használható és eladható darabokat, és úgy érezte, hogy ez az utóbbi hónapok legjobb fogása. Egy teljesen működőképes fotonhajtómű, három plazmaágyú és az apróságok.

Vadóc

– Így Vadóc azon kevés szuperhősök közé tartozik, akik képességüket átoknak tekintik. Ami teljesen érthető, hisz bárki, akivel csupasz bőrfelületen keresztül érintkezik, életveszélybe kerül. Elszívja az emlékeit, pszichikai és fizikai erejét, és ha rendelkezik az alany különleges képességekkel, azokat is a magáévá teszi ideiglenesen.

Menta

Aznap este az első két szál cigi, amit elszívtam, mentolos volt. Utálom a mentolos cigarettát, de nem volt saját, és vágytam rá. Már több mint egy hónap telt el a szakítás óta. Nem hiányzott. Illetve, egyre kevésbé. Hideg volt odakint, fújt a szél és én dohányoztam.

Névérték

Neve? Kutyáné Farkas Piroska. Leánykori neve? Farkas Piroska. Azt hittem, egyértelmű. Kérem, sosem lehet azt tudni. A Szokatlan Nevű Emberekért Alapítvány egy komoly, nagy múltú egyesület, nem engedhetünk meg magunknak semmilyen könnyelműséget!

A Kevin Bacon szám

Amikor az ember munka nélkül tengődik Budapesten közel egy éven át, minden lehetséges melót elvállal. Szórólapozás, részvétel pszichológiai kísérletben, görnyedés futószalag mellett egy drogéria biatorbágyi elosztó-központjában. Egyik rosszabb, mint a másik.

Fonák-tünet

Nem baj, ha rágyújtok? Tudom, nem lenne szabad, de megnyugtat. Hogy? Persze, persze a tűzjelző. Rendben, akkor majd utána. Hol is kezdjem? Huszonhárom múltam, amikor először elkapott. Akkor még nem tudtam, hogy micsoda, csak a látásom ment el, illetve egy nagy homályfolt jelent meg a látómezőm közepén.

Ikerparadoxon

Hajnali háromkor becsöngetnek a Müller ajtaján. Kimegy, ott áll egy szovjet katona ejtőernyővel a hátán. „Az elefántok keletre mennek!”. Müller dühösen válaszol: „Az elefántok elmennek a francba! Stirlitz egy emelettel feljebb lakik!” A társaság felnevet.

Fiastyúk

Reggel nyolc óra, kis tárgyaló nagy emberekkel. Elég nagyok ahhoz, hogy dohányozzanak, pedig már évek óta tilos rágyújtani a közintézményekben. Most mégis egyre opálosodik a levegő, a kávé hűl, az asszisztenslány igyekszik nem köhögni, nehogy magára vonja a figyelmet.Archívum

Hirdetés