Gyenese Andrea | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Gyenese Andrea

Gyenese Andrea írásai: 35

November elseje: vegán világnap

A vegán kifejezést Donald Watson társalapító alkotta, „tejtermék nélküli vegetáriánus” jelentéssel. Watson és társai 1944. november elsején, egy vegetáriánus társaságból kilépve, alapították a Brit Vegán Társaságot, amely a veganizmus-t így határozta meg: „A világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élni”.

Homo sapiens?

Idén úgy promotálták a Sziget fesztivált, hogy a fellépő sztárok számát tekintve, minden eddigit felülmúl majd. Dr. Jane Goodall jelenléte bizonyította ezt, aki szerintem az állat és környezetvédelem szupersztárja. Dr. Goodall augusztus 8-án délelőtt a One Love Village színpadon beszélgetett Komáromy Gergő vegán reggae énekessel. Jane Mr. Age nevű plüss majmával tartja az előadásait 29 éve. Most hozott egy plüss malacot, tehenet és egy vízilovat is, jelképezve, hogy akárcsak a csimpánzok ezek az állatok is érző lények.

Május 26-án Európai Parlamenti választások Magyarországon

A Baranya Megyei Európai Információs Pont szervezésében tartottak sajtótájékoztatót január 23-án a 2019-es Európai választásokról. A sajtótájékoztatón az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője Lővei Andrea és Szontagh Andrásné Annamária sajtós, valamint Kerner Barbara – a Baranya Megyei Európai Információs Pont vezetője – és a pécsi sajtó munkatársai vettek részt.

Everness Indián Nyár

A hazai közönség egyik kedvence a kora őszi Indián Nyár Fesztivál. Az Everness „kistestvérén” idén különösen jó lehetőséget kapnak az önismeret iránt érdeklődő látogatók: a programok jelentős része ugyanis három napon átvonul, így lehetőséget ad a valódi, komoly elmélyülésre.

Tudatosság és fesztivál

Az Everness Fesztivál idén is úgy volt életteli és pezsgő, hogy közben a béke szigete és – a nevéhez híven – valóban tudatos volt. Környezetbarát fesztiválként, rögtön a megérkezésünkkor egy kedves önkéntes arról faggatott, hogy honnan jöttünk, hányan ültünk egy autóban, mégpedig azért, mert számolták a fesztivál ökológiai lábnyomát, azzal a szándékkal, hogy az őszi Everness Indián nyáron annyi fát ültessenek, amennyi közömbösíti azt.

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen! II. rész

Március 7-én délután, Vilija Blinkevičiūtė az EP Női jogok és a nemek közötti egyenlőség bizottságának az elnöke nyitotta meg a Women’s Economic Empowerment – Let’s act together című sajtószemináriumot. Nyitó beszédében a résztvevők köszöntése és a szeminárium céljainak és okainak taglalása után, rögtön élesen bírálta Janusz Korwin-Mikke lengyel képviselőt szexista gyűlöletbeszéde miatt. (Akit azóta példásan megbüntettek ezért.)

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen!  I. rész

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen! Ezzel a címmel tartottak sajtószemináriumot az Európai Parlamentben, Brüsszelben március 6. és 9. között. 2017. 03. 07-én kedden délelőtt a magyar EP képviselők közül Jávor Benedek és Ujhelyi István tartott sajtótájékoztatót a témában, ugyanis egyetlen magyar női képviselő sem tartózkodott az Európa Parlamentben a szeminárium ideje alatt.

„Mi mindig ünneplünk” – interjú Behumi Dórival és Farkas Róberttel

A Budapest Bár zenekar 2007-ben mindössze egy lemez erejéig tervezett összeállni a magyar zenei élet ismert előadóival, ám az első fellépés akkora siker lett, és annyira jól érezték magukat együtt a zenészek, hogy nem akarták abbahagyni a közös örömzenélést. A Budapest Bár zenekar alapító tagjai mellett ma tizenkét állandó énekessel és alkalmanként meghívott vendégénekesekkel koncertezik. Idén októberben újra felléptek a Villányi Borfesztiválon, ahol Bangó Margit volt a vendégük. A koncert után beszélgettem Behumi Dórival és Farkas Róberttel, a zenekar vezetőjével.

Európa jövője sajtószeminárium Brüsszelben

2016. október 18-án és 19-én zajlott az Európa jövője címet viselő sajtószeminárium Brüsszelben, melynek apropóját az Európai Unió válsága és a válságból kivezető utak keresése adta. Három jelentéstervezetről beszélgettek az EP képviselők és a sajtó képviselői: Guy Verhofstadt, Reimer Böge, Pervenche Berés, Elmar Brok és Mercedes Bresso tervezeteit tárgyalták.

„Bejön nekem a babázás…”

Pásztor Anna második gyermeke, Zoé baba születése után is rendületlenül koncertezik. Anna egyébként sem a „szürke, a tömegbe csendesen beolvadós” típus, de két gyerekkel koncertezni? Interjúnkból kiderül, bizony, így is lehet. Sőt!

Elkezdődött a 9. Ördögkatlan fesztivál

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel – azaz idén is úgy indult a fesztivál, ahogy a hozzám hasonló Ördögkatlan fesztivál rajongók már megszokhatták.

Everness fesztivál – élménybeszámoló

Idén jártam először a fesztivál helyszínéül szolgáló gyönyörű balatonakarattyai strandon, és hogy rögtön az elején tisztázzuk: nekem nagyon tetszett a fesztivál – leszámítva a több órás sorban állást a bejutáskor és a sátorhelyek kiosztását. Számomra minden új volt, érdekes, szokatlan, így szuperül kiemelt a hétköznapok unalmas taposómalomból és igazi hippis szabadságélményt adott.

Merjük vállalni önmagunkat!

Dr. Almási Kitti pszichológus január 29-én Pécsett tartott előadást, amelyen beszélt arról, hogy hogyan állhatunk ki magunkért, hogy mennyire fontos a reális önbecsülés, határaink meghúzása és a verbális önvédelem. Ezekről a témákról faggattam én is, az előadását megelőzően.

Interjú Péterfy Borival

Péterfy Bori, mikor megláttam, tinilányos külsejét nem meghazudtoló módon pécsi fellépése után fiatal rajongóival nevetgélt a backstage-ben. Beszélgetésünkből azonban kiderül, hogy olyan nő, aki – néhol fájdalmas – élettapasztalatokkal rendelkezik, de nem fél ezekről beszélni és önmagával szembenézve kimondani a saját igazságát.

„A színpadon átalakulás van!” – Interjú Pásztor Annával és a Barbikkal

Pásztor Annáról, az Anna and the Barbies énekesnőjéről szinte minden róla szóló híradásban hallható, hogy hihetetlenül energikus és életereje mindenkit magával ragadó. Épp ezért kíváncsian és örömmel vártam a találkozást Annával és a zenekarral, a PEN-en tartott koncertjük után.Archívum

Hirdetés