Gyenese Andrea | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Gyenese Andrea

Gyenese Andrea írásai: 33

Homo sapiens?

Idén úgy promotálták a Sziget fesztivált, hogy a fellépő sztárok számát tekintve, minden eddigit felülmúl majd. Dr. Jane Goodall jelenléte bizonyította ezt, aki szerintem az állat és környezetvédelem szupersztárja. Dr. Goodall augusztus 8-án délelőtt a One Love Village színpadon beszélgetett Komáromy Gergő vegán reggae énekessel.

Május 26-án Európai Parlamenti választások Magyarországon

A Baranya Megyei Európai Információs Pont szervezésében tartottak sajtótájékoztatót január 23-án a 2019-es Európai választásokról. A sajtótájékoztatón az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője Lővei Andrea és Szontagh Andrásné Annamária sajtós, valamint Kerner Barbara – a Baranya Megyei Európai Információs Pont vezetője – és a pécsi sajtó munkatársai vettek részt.

Everness Indián Nyár

A hazai közönség egyik kedvence a kora őszi Indián Nyár Fesztivál. Az Everness „kistestvérén” idén különösen jó lehetőséget kapnak az önismeret iránt érdeklődő látogatók: a programok jelentős része ugyanis három napon átvonul, így lehetőséget ad a valódi, komoly elmélyülésre.

Tudatosság és fesztivál

Az Everness Fesztivál idén is úgy volt életteli és pezsgő, hogy közben a béke szigete és – a nevéhez híven – valóban tudatos volt. Környezetbarát fesztiválként, rögtön a megérkezésünkkor egy kedves önkéntes arról faggatott, hogy honnan jöttünk, hányan ültünk egy autóban, mégpedig azért, mert számolták a fesztivál ökológiai lábnyomát, azzal a szándékkal, hogy az őszi Everness Indián nyáron annyi fát ültessenek, amennyi közömbösíti azt.

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen! II. rész

Március 7-én délután, Vilija Blinkevičiūtė az EP Női jogok és a nemek közötti egyenlőség bizottságának az elnöke nyitotta meg a Women’s Economic Empowerment – Let’s act together című sajtószemináriumot. Nyitó beszédében a résztvevők köszöntése és a szeminárium céljainak és okainak taglalása után, rögtön élesen bírálta Janusz Korwin-Mikke lengyel képviselőt szexista gyűlöletbeszéde miatt. (Akit azóta példásan megbüntettek ezért.)

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen!  I. rész

A nők gazdasági lehetőségei – Cselekedjünk közösen! Ezzel a címmel tartottak sajtószemináriumot az Európai Parlamentben, Brüsszelben március 6. és 9. között. 2017. 03. 07-én kedden délelőtt a magyar EP képviselők közül Jávor Benedek és Ujhelyi István tartott sajtótájékoztatót a témában, ugyanis egyetlen magyar női képviselő sem tartózkodott az Európa Parlamentben a szeminárium ideje alatt.

„Mi mindig ünneplünk” – interjú Behumi Dórival és Farkas Róberttel

A Budapest Bár zenekar 2007-ben mindössze egy lemez erejéig tervezett összeállni a magyar zenei élet ismert előadóival, ám az első fellépés akkora siker lett, és annyira jól érezték magukat együtt a zenészek, hogy nem akarták abbahagyni a közös örömzenélést. A Budapest Bár zenekar alapító tagjai mellett ma tizenkét állandó énekessel és alkalmanként meghívott vendégénekesekkel koncertezik. Idén októberben újra felléptek a Villányi Borfesztiválon, ahol Bangó Margit volt a vendégük. A koncert után beszélgettem Behumi Dórival és Farkas Róberttel, a zenekar vezetőjével.

Európa jövője sajtószeminárium Brüsszelben

2016. október 18-án és 19-én zajlott az Európa jövője címet viselő sajtószeminárium Brüsszelben, melynek apropóját az Európai Unió válsága és a válságból kivezető utak keresése adta. Három jelentéstervezetről beszélgettek az EP képviselők és a sajtó képviselői: Guy Verhofstadt, Reimer Böge, Pervenche Berés, Elmar Brok és Mercedes Bresso tervezeteit tárgyalták.

„Bejön nekem a babázás…”

Pásztor Anna második gyermeke, Zoé baba születése után is rendületlenül koncertezik. Anna egyébként sem a „szürke, a tömegbe csendesen beolvadós” típus, de két gyerekkel koncertezni? Interjúnkból kiderül, bizony, így is lehet. Sőt!

Elkezdődött a 9. Ördögkatlan fesztivál

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel – azaz idén is úgy indult a fesztivál, ahogy a hozzám hasonló Ördögkatlan fesztivál rajongók már megszokhatták.

Everness fesztivál – élménybeszámoló

Idén jártam először a fesztivál helyszínéül szolgáló gyönyörű balatonakarattyai strandon, és hogy rögtön az elején tisztázzuk: nekem nagyon tetszett a fesztivál – leszámítva a több órás sorban állást a bejutáskor és a sátorhelyek kiosztását. Számomra minden új volt, érdekes, szokatlan, így szuperül kiemelt a hétköznapok unalmas taposómalomból és igazi hippis szabadságélményt adott.

Merjük vállalni önmagunkat!

Dr. Almási Kitti pszichológus január 29-én Pécsett tartott előadást, amelyen beszélt arról, hogy hogyan állhatunk ki magunkért, hogy mennyire fontos a reális önbecsülés, határaink meghúzása és a verbális önvédelem. Ezekről a témákról faggattam én is, az előadását megelőzően.

Interjú Péterfy Borival

Péterfy Bori, mikor megláttam, tinilányos külsejét nem meghazudtoló módon pécsi fellépése után fiatal rajongóival nevetgélt a backstage-ben. Beszélgetésünkből azonban kiderül, hogy olyan nő, aki – néhol fájdalmas – élettapasztalatokkal rendelkezik, de nem fél ezekről beszélni és önmagával szembenézve kimondani a saját igazságát.

„A színpadon átalakulás van!” – Interjú Pásztor Annával és a Barbikkal

Pásztor Annáról, az Anna and the Barbies énekesnőjéről szinte minden róla szóló híradásban hallható, hogy hihetetlenül energikus és életereje mindenkit magával ragadó. Épp ezért kíváncsian és örömmel vártam a találkozást Annával és a zenekarral, a PEN-en tartott koncertjük után.

„…Engem ez a város ennyire szeret…” – interjú Vermes Tímeával

Vermes Tímea december 28-án – immár 4. alkalommal – ad gálaműsort barátaival a pécsi Kodály Központban. A koncertre már most majdnem elfogyott az összes jegy. Tímeával otthonában, férje és kislánya társaságában beszélgettem arról, hogy hogyan készül koncertjére, valamint a karácsonyra és az újesztendőre.Archívum

Hirdetés