Csák Gyöngyi, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Csák Gyöngyi

Csák Gyöngyi írásai: 165
Csák Gyöngyi

Álomnapló (részletek) – 47.

Valamelyik kórház labirintusszerű folyosóin bóklászok az éjszakai órákban. A nővérszobát keresem, hogy megnézzem a kartonjaimat, mostani betegségem hogyan diagnosztizálták, mert feltűnően kedvesek, előzékenyek velem szemben az orvosok és az ápolók. Mióta bejöttem, lesik a kívánságaimat, sőt ha igényt tartok rá, 1-2 órás kimenőt is engedélyeznek.

Álomnapló (részletek) – 46.

Szegények vagyunk, egyre drágábbak a zöldségfélék, gyümölcsök a szélsőséges időjárás következtében. Igen csak résen kell lenni a vásárláskor, mit mikor, hol gazdaságosabb beszerezni, egy-egy alkalommal mennyit lehet felhasználni belőlük a főzés során. Szerencsére megtanultam beosztással élni.

Álomnapló (részletek) – 45.

Idegen országban halt meg néhány hete, azonban nem kaptunk koporsót, a hazaszállítást sem vállalták. Megállapodtunk a helybeli hatóságokkal, hogy ott az arab homokdűnék valamelyikében helyezik őt végső nyugalomra. A testet plédekbe csavarják, majd fehér turbános arabok cipelik felváltva a hátukon.

Álomnapló (részletek) – 44.

Iskolámban a régi termemben várom a gyerekeket, újra osztálytanító lehetek annyi kihagyott év után. A tanulók még az udvaron gyülekeznek becsengetéséig, ekkor ismerős hang üti meg a fülemet. Valaki azzal dicsekszik, hogy milyen gyönyörűek és okosak az unokái. Reméli, hogy a tanítás során észreveszem majd kitűnő adottságaikat.

Visszaszámlálás

Még negyvennyolc óra
a szabadságból,
negyvennyolc óra pont.

Versek

Az emlékezet mezőin
ekéim estéről estére
ugyanazt a mélybarna
földet szántják…

Színek

Megszólítottak
hivalkodó sárgák
elutasítottak
rideg kékek
jóságos barnák
nyugtatgattak

Egyre csak

Egyre csak érkeznek a
félbevágott, kacska mondatok
akár a háborús sebesültek
vonszolódnak a kórházi sátor felé

Bűnlajstrom

Alázattal tértél ki,
ha törtetett az ostoba.

Horror

Vérzik valaki
a patetikus orrát
ismét betörte.

Álomnapló (részletek) – 43.

A kőbányai tévé riportere felhív telefonon, hogy interjút szeretne velem készíteni az otthonomban. Elfogadom a felkérést, örülök, hogy annyi év után eszébe jutottam valakinek. Takarítok, fodrászhoz is megyek, a megbeszélt időpontban megérkezik a stáb.

Álomnapló (részletek) – 42.

Tanítás után sietek a buszmegálló felé, mert hatalmas vihar készül. Még az út feléig sem érek, amikor lefékez mellettem egy szürke autó, volt párom nyitja a kocsi ajtaját, int, hogy száljak be, nehogy megázzak. Szakításunk óta ez az első alkalom, hogy találkozunk, beszállok a vihar elől, keveset beszélünk, mert ő az utat figyeli eső közben.

Április

Ez a vers vidámabb
színben kívánt
kitűnni a hosszú,
kesernyés sorozatból

Álomnapló (részletek) – 41.

Játékbaba szépségversenyt hirdettek egy közösségi házban. Beneveztem néhány jópofa rongybabával. A többi versenyző és a zsűritagok kedvtelve nézték az asztalra kitett két babát. Nézegettem kis versenyzőimet, mintha mosolyra húzott vonalka szájjal azt kérdezték volna, ugye, milyen jó, hogy akkor megvettél bennünket? Hát igen.

Álomnapló (részletek) – 40.

Régi, ritkán látott ismerősöm látogat meg Kőbányán. Örülök, hogy végre jót beszélgetünk, mert már majd két éve nem találkoztunk. L. nagyon furcsán viselkedik, azt mondja, nem maradhat sokáig, mert időpontja van egy orvosi vizsgálatra. Zavartan kér, hogy engedjem megfürödni, mert az lakásában nagy felfordulás van és nincs melegvíz a házban.Archívum

Hirdetés