Hetedhéthatár | Csák Gyöngyi
Szerzői archívum

Csák Gyöngyi

Csák Gyöngyi írásai: 15

Álomnapló (részletek) – 6.

Vidéki város színháztermében ülök, nem tudom kivel, várom a helyi iskolák kulturális vetélkedőinek győztes tanulóit, akik most egy gálaműsorban szerepelnek. A rendezvényt a polgármester üdvözli, hangzatos megnyitója után egy fiatal műsorvezető szólítja a tanulókat a színpadra, ám a fellépésük balul sül el, a színre érkezők belesülnek a produkcióba, vannak néhányan, akik bele sem kezdenek a versmondásba.

Jellegzetes figurák

Mutatványos

Izmaival kérkedik
kétségtelen: a pusztító erő
természetében lakik.

Hónapok

Január

Már-már preparált
bogárként temetkezik
csöndjébe a szív.

Beszéltem a Mecsekhez

Tegnap elzarándokoltam Baranyába
Tegnap beszéltem a Mecsekhez
Tegnap hosszan időzött tekintetem
a facopf-varkocsos dombokon.

Létmorzsák

Valahányszor
a kísértésnek,
ellenálltam
magamnak is.

Egyes szám harmadik személyben

Szólni egyik sem mer;
inkább rejtekén lapít;
megnyugvással konstatálja
még nem gyávább a többinél.

Álomnapló (részletek) – 5.

Emeletes házba megyek, a kilencedik emeletre kell feljutnom, ott fogok találkozni szlovákiai facebookos ismerősömmel, H.Zs-val. Belekezdek a lépcsőzésbe, liftfóbiám miatt gyalogolhatok, úgy tűnik a lépcsőfokok is egyre magasabbak, szívem a torkomban dobog, de még mindig a negyediken landolok, pihegek, félek, hogy nem érek fel a megbeszélt időpontra, mobilom nem működik, hogy telefonálhassak.

Dialógus

Telefonbeszélgetés töredék Férfi: Akkor most mennék hozzád, ha nem bánod. Nő: Mit mondtál? Lehet, nem jól értettem a mondatot. F: Azt mondtam az imént, hogy mennék hozzád. N: Mikor akarsz jönni? F: Mondtam, hogy most! N: Mégis, hogy jutott eszedbe? F: Majd elmondom.. N: Ne hülyéskedj velem! Tényleg jönni akarsz?

Álomnapló (részletek) – 4.

Vaszaron, mintha Lelovicsék házának a nagyobb hányadában laknék kamaszkorú fiaimmal. Nagyon szép és kényelmes, hangulatos az otthonunk, szeretünk itt élni, gyermekeim is szorgalmasak, iskola után kiveszik részüket a házi munkából, fűnyírásból, kertgondozásból.

Sokat a semmiért

Karácsony másnapján utazom Anyámhoz, istenhátamögötti falumba. Egy középkorú, megtört szemű asszony és leánya ülnek a vasúti kocsiban érkezésemkor. Beszédbe elegyedünk. Kiderül, hogy a lány vidéken élő apjához utazik és ott tölti a téli szünet nagyobb részét.

Karácsonyi üdvözletek

Végre itt! – sóhajtott fel Johanna a ház titkos toronyszobájában. Körülnézett a szűk lyukban. Az elképesztően sivár és szürke falak között egy betonból készült asztalforma és egy keskeny betonpad ormótlankodot

Álomnapló (részletek) – 3.

Felsőkövesden a szolgálati lakásomban járkálok és méricskélem, hova férne el egy kétszemélyes heverő a középső szobában, már el is képzelem, milyen jól fog kinézni a fatüzelésű kerek vaskályha mellett, hogy télen milyen nagy szolgálatot tehet ezzel a közelséggel.

Álomnapló (Részletek) – 2.

Vaszaron, anyámnál összetolt ágyakon, hárman fekszünk P. mint plátói, középen közös barátunk Rajz János arcával, én pedig a másik oldalon egy takaró alatt. Ébredéskor anyám hozza a frissen főzött gőzölgő kávét, kivételesen még tejszínt is kapunk.

Álomnapló (részletek)

Születésnapom van, együtt a család ülünk anyósom nagy konyhájában, ott van halott anyósom, volt férje, sógornőm és a fiaim családostul. Tv-t néznek ebéd előtt, jókat beszélgetnek, de senkinek sem jut eszébe, hogy mi okból gyűltünk össze ilyen szép számban.

Utazásélmények

Az asszony a Blaha Lujza téri végállomáson szállt fel a huszonnyolcas villamosra, az egyes ülésen pilledezett a nagy hőségben és bámult ki az ablakon.Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások