Hetedhéthatár | B. Tomos Hajnal
Szerzői archívum

B. Tomos Hajnal

B. Tomos Hajnal írásai: 13
B. Tomos Hajnal

A nő / Plágium

Immár tudósok, kutatók is állitják, hogy a nő megalkotása nem volt olyan önzetlen, mint ahogy azt a teremtés könyve meséli. Ugyanis nem csupán társat akart állítani ama MINDENHATÓ a férfi mellé, hanem fontos szerepet szánt neki az úgynevezett fizikai halál után is.

Szerencsés fickók

Az a nap is rendkívül forrónak ígérkezett. Már kora reggel elindultam a közeli domb felé, ne kelljen a déli hőségben mászkálnom a gyógyfüvek után. Minden évben innen szoktam begyűjteni – szezontól függően – a galagonyát, bodzavirágot, csipkebogyót s még egy rakás egyéb „burjánt”.

A medve

Nagyanyám tévedhetetlen álomfejtő hírében állott. Ha például elmentél hozzá, mert szénaboglyát álmodtál, akkor komótosan elhelyezkedett karosszékében és szőréről szálára kifaggatott: „Aztán milyen volt az a széna? Még egészen nyers, mint a fű…

Két járat közt

Valaki (nem értettem a nevét) azt mondta sejtelmes hangon a telefonkagylóba: láttam a lányát, amikor kb. négy óra felé felült a bukaresti személyvonatra… ő volt, persze, hogy ő volt – bizonygatta a hang –, piros mellényben, apró műbőr hátizsákkal…

A két ébenfekete

Ez a történet a nagyapámé. Gyermekkoromban annyiszor elmesélte, hogy ma is emlékszem minden részletére, sőt, magam előtt látom a nagy bajuszú öreget, amint ölébe ejtett kézzel ül a heverőn, és felcsillan a szeme, amikor a Besszarábiából hozott paripáiról esik szó.

Csodadoktor

A minap szememre hányták, hogy nem vettem észre, s tüntetően nem köszöntöttem Vrapcsu urat, aki naphosszat a kapumélyedésben ücsörög, hátsó felével és egyik lábával az udvarban, botját és másik lábát pedig kidugva a kapurésen.

Tanulmány

Kameránkat a szellőztető lyuk nyílásához rögzítjük, eléggé lazán, hogy aztán irányítani lehessen a szoba bármely sarka felé. Ezt még időben elvégezzük, amíg a Gyermek (öt-hatéves kislány) alszik, hogy ne fogjon gyanút.

Azok a rubintos kösönytűk

Élt a városunkban, még a kétes kimenetelű rendszerváltás előtt, egy igen fura alak. Hosszú, pipaszárlábain nevetségesen lobogott mindig a nadrágszár, melyet ruhaszárító kötéllel fogott össze a derekán, s jártában úgy kapkodta fejét jobbra-balra, mint egy rémült kócsag.

Csuhás epizód

Ringatózunk a komp – divatszóval élve feribot – fedélzetén. Az illemhelyek körül meg a hatalmas étteremben nagy a nyüzsgés. Egyesek hűsítőért, cigarettáért állnak sorban, mások kicsomagolják a hazait és falatoznak a kényelmes kereveteken.

Démoni kör

A Jeruzsálem-díjas író pár napja hagyta el a klinikát, ahol eléggé hosszadalmas és kellemetlen elvonókúráját töltötte. Kissé megnyúlt képpel, de frissen borotválva, fürge léptekkel rótta a nagyváros utcáit: sürgősen munkát kellett találnia, hogy népes családjának újra biztosíthassa a megélhetést.

Nemlét

Ültem egy padon a parkban.Verőfény, tavasz, csipegető galambok, tulipánbimbók, miegymás. Úgy éreztem, hogy beszélgetni – ahogy manapság mondják: kommunikálni – kellene egy élőlénnyel. Megszólítom a jobboldalit, rámosolygok…

Az énekesnő

Az öreg nagy kínnal szíjazta fel bal lábára a művégtagot. Ahogy teltek az évek, egyre nehezebbnek tűnt a talpbőrből, vaspántokból összeeszkabált protézis, s egyre több kötött harisnyát kellett húznia, hogy a szánalmasan elvékonyodott csonk ne kotyogjon benne.

Temetés előtt csak igazat

Magdó Samu ott fekszik kifogástalanul szabott öltönyében, zakózsebéből kikandikáló csipkés zsebkendővel a két, csírázásnak indult pityókarakás között. Sohasem láttam még így kicsípve, pedig idestova negyven esztendeje tőszomszédom.Archívum

Hirdetés