Hetedhéthatár | Bandi András
Szerzői archívum

Bandi András

Bandi András írásai: 211
Bandi András

Reformáció 500

Sokáig gondolkodtam, hogy közzétegyem-e gondolataimat. Aztán, végül is azt gondoltam, hogy nem várom meg a következő ötszáz évet, inkább most szólok pár szót. Hátha valaki meghallja, ne adj isten elolvassa. Nincs semmi felhánytorgató, akadékoskodó szándékom, csak rögzítenék egy tényt. Lehet, hogy sokuk számára ez ismeretlen, épp ezért szántam rá magam, hogy szerény eszközeimmel élve közkinccsé tegyem.

Puczi Bélának, emléktábla helyett

Egy szimbólum. Jelkép. Marosvásárhely. 1990. Március. Pogrom. Meghurcoltatás. Menekülés. Új haza. Hajléktalanság. Élet.(?) Halál. Magaláztatás. Magyarország.
2017. Szégyen.

Elment

L. Csépányi Katalin soraiból értesültem a visszafordíthatatlan tényről. Végleg búcsút inthetünk egy régi barátunknak. Magam részéről csak pár adalékkal szolgálnék. A Wikipédiából idézek pár sort és utolsó, egy évvel ezelőtti, levélváltásunkat adom közzé. Gondolom, onnan fentről jóváhagyóan bólint rá.

Mécsesek

Vásárolok. Szinte naponta ellátogatok egyik multiba friss péksüteményekért, felvágottért. Szinte azt is mondhatnám, hogy mindenki ismer már, bár a kasszáknál sokszor látok új arcokat, betanuló fiatal lányokat és fiúkat. A felvágottas hölgy amint meglát, már indul is a borjúpárizsi irányába.

Késő bánat

Belváros. Ebédidő. Az egyik menüztető vendéglő pincehelyisége. Ketten ülnek a sarokban lévő kisasztalnál. A hölgyön kis piros kosztüm, frissen dauerolt festett szőke haj. A férfi dohányszínű öltönyt, szemüveget, kis bajuszt és ősz, gyér hajkoronát hordott. A sarokban egy sétabot hanyagul odatámasztva.

Közös magánügyeink

Az első ajtón szállt fel, fülén a mobillal. Negyvenesen, frissen-fitten.
– Igen, mondd csak nyugodtan, most szálltam fel a buszra, éppen jegyet vásárolok. Persze, hogyne, úgy ahogy mondod…
Közvetlen mögöttem, háttal helyet foglal, és folytatja.

Orbán Balázsról – pár mondat erejéig

Ez év augusztusának második hétvégéjén a Székelyföldön, a Székelyudvarhely mellett került sor a XIX. Szejkefürdői Unitárius találkozóra. Az eseményen az erdélyi, anyaországbeli híveken kívül képviseltették magukat az Egyesült Államokbeli gyülekezetek is. Az Úrvacsorával megkoronázott istentisztelet után került sor a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs báró sírjának megkoszorúzására.

A fogadás pszichológiája

Mindenki szeret(ne) nyerni. Az emberiség történelme során mindig arra törekedett, hogy győztesként jöjjön ki az éppen aktuális csatából, vitából, vagy akár (pár) kapcsolatból. Aztán teltek-múltak az idők és a cserekereskedelmet felváltotta a pénz, a fizetőeszköz. Ennek birtoklásáért még ádázabb harc indult.

Nem vitte el a minúka – Gidáné Orsós Erzsébet emlékére

Láttam őt életvidáman, boldogan, életerőtől duzzadóan, majd kissé megtörten, de azt gondoltam sosem fogja feladni. Mindig mosolygó, barna szemeiben ott rejtőzött a remény. Egy jó célra tette fel az életét. Népe, a beás cigányok felemelkedésének oltárán áldozta fel minden egyes napját.

A portréfestő Sikó Miklós

Pécsett a Vasutas Művelődési Házban egy rendhagyó festménykiállítás megnyitásának lehettünk szemtanúi. Az ezelőtt 200 évvel született Sikó Miklós művészetének egy kis töredékét volt szerencsénk megtekinteni. Az erdélyi festőművész nemesi családból származott és szülei már kisgyermek korában katonai pályára szánták.

Ádám almás pitéje

Tudom, nem hálás egy színdarabot úgy nézni meg, hogy előtte az ember már látta a filmet. A filmrendezőnek sokkal több lehetősége van. Bármit korrigálhat, újrajátszathat, kivághat stb. Épp ezért szép az élő előadás, ez a színház varázsa.

Anyám

Ott lapultam
szíve alatt remegve,
még nem tudtam
mi vár reám, csak egyre
vágytam: megismerni

Sürgős?

Klinika. Sorunkra várunk. Már túl vagyunk az első körön, megvolt az ultrahang. Ezután következett a vérvétel, most meg az eredményre várunk. Türelmesen. Már aki. Van olyan is, aki minden beteget körbekérdez, hogy még mi várhat rá. Talán mégis igaz, hogy mi férfiak jobban tartunk az orvosoktól, mint a nők? A folyosón, velünk szemben a lift.

Oszt

Reménykedtünk. Oszt jött a hír. Igaz nem hirdette a Mahir (tudod, feledésbe merült a szakmád, ma már nincsenek betűöntők), pedig számunkra ez ma (szomorú) hír. Gondolom sosem szántad plakátra, hirdetőoszlopra a képmásodat, nem akartál képviselő lenni.

Mosolyogjon!

Péntek esti bevásárlás egy nagyáruházban. Épp összesítem magamban a megvásárolandók listáját – most kivételesen megpróbáltam megjegyezni a bevásárlólistát – és közben már megközelítettem a kasszasort.Archívum

Hirdetés