Hetedhéthatár | Smelka Sándor
Szerzői archívum

Smelka Sándor

Smelka Sándor írásai: 103
Smelka Sándor

Tavaszi kérdés

Dezsavű – Este kínaiba megyek (névnapi vacsit hozok a családnak). Mikor kilépek a kapun, halvány déjà vu élmény kerít hatalmába. Sötét van, mint reggel. Rohanok a buszra, mint reggel. Hideg van, mint reggel.

Írj nekem verset!

Egy írót meg-megkörnyékeznek a barátok, kollégák különféle szívességekkel, írnivalókkal, amit persze néha muszáj teljesíteni, már csak a barátság, a munkahelyi jó légkör érdekében is. Egyik alkalommal odajött hozzám a munkatársam.

Önkép – Szösszenetek Facebookon innen és túl

Grátisz (házi gondozói emlék) – Egy néni: Sanyikám, tudsz metszeni? / Én: Nem. / Egy néni: De fizetnék is érte. / Én: Nem ez a probléma…

Mindenki

Vasárnap este megnéztem a filmet, és rögtön az az alapítvány jutott eszembe, ahol dolgozom, ahol különféle sérült gyerekekkel foglalkozunk. A mi kis világunkban rengeteget éneklünk, táncolunk: sok-sok ünnep, ki mit tud?, farsang sorjázik egymás után.

Széles választék

Egyik délután hazafele tartottam, közben beugrottam valahova tusfürdőt vásárolni. A szupermarket polcain kilométer hosszan álltak a színes flakonok, van itt választék, gondoltam, gyorsan lekapok egyet a polcról, és már megyek is a dolgomra.

Zugló

A kétnapos budapesti kirándulásunk végén magamra maradtam Kelenföldön. Azt mondtam a matektanárnőnknek, hogy rokonok laknak a közelben, beugranék hozzájuk, a szüleimmel természetesen megbeszéltem ezt a kiruccanást.

Törzsutasok

A pécsi közlekedési vállalat büszkén hirdeti buszaik kijelzőin, hogy hároméves a buszcsere program. Kiírják, hogy hány új jármű fut a városban összesen, hány ezer kilométert tesznek meg naponta, hány vonalon járnak, mennyi megállóban állnak meg.

Szánkó–2017

Lázas betegen fekszem itthon a héten. Az egyik délután elaludtam egy filmen. Csak este ébredtem fel, akkor már a tévéshop ment: Itt a szenzációs „Szánkó–2017”, egy szimulátor, amely forradalmasítja a téli sportokat!

Az Iparos

Az Iparos Kisvendéglő hosszú évekig volt a Hetedhéthatár törzshelye, ami idővel legendás, kultikus hellyé vált a szememben. A szerzőtársak közül néhányan a Pilvaxhoz hasonlítják ugyan, én azonban mindig is a pécsi Hadikot láttam benne.

Kis könnyed csevej

Az introvertált emberek közé tartozom. Ránk – többek közt – az jellemző, hogy nehezen beszélgetünk, csacsogunk. Például hatalmas kihívás számunkra az a helyzet, amikor a buszon leül mellénk egy távolabbi ismerős.

Fikció

Szösszenetek Facebookon innen és túl – Életrajz – Egy sérült gyerekekkel foglalkozó alapítványnál dolgozok, ahol mi is megemlékeztünk a magyar kultúra napjáról. Egy kis vetítéssel egybekötött előadást hallgattunk meg.

Otthonülős

Idén elhatároztuk a feleségemmel, hogy szilveszterkor nem megyünk sehova. Negyven felett az ember már ne ugráljon, nekünk már nincs kedvünk fagyoskodni egy-egy utcai rendezvényen, ahol félig vagy egészen részeg emberek az arcunkba trombitálnak.

Hóember-monológ életre-halálra

A kert végében születtem egy december eleji szombat estén, akkor, amikor lehullott az idei tél első hava, vidám gyerekek gyúrtak: nagyokat nevettek, miközben olyanná formálódtam, mint a többi átlagos hóember.

Karácsonyi firkák

Mindig is lármás karácsonyaink voltak. Visszagondolva apának nem volt könnyű az ünnepi napokban, amikor is a készülődés hisztériáját egy feleséggel, egy anyóssal és két nagyon kerge gyerekkel kellett túlélnie.

Kérem, kóstoljon!

December közepén az ember mindig úgy jön ki egy szupermarketből, hogy ez volt az utolsó vásárlása az idén, tényleg minden megvan a karácsonyhoz, de persze közel sincs így, mindig készülnek újabb bevásárlólisták.Archívum

Facebook