Hetedhéthatár | Smelka Sándor
Szerzői archívum

Smelka Sándor

Smelka Sándor írásai: 133
Smelka Sándor

Szakmai ártalom

Nálunk a gyerekek sokszor (mindig!) úgy ásítanak, hogy nem teszik a kezüket a szájuk elé: bele a nagyvilágba, a torkukba látunk stb. Ilyenkor mindig elhangzik a korholó, nevelői mondat: – Kezed a szád elé!

Légy résen!   /   haikuk

Szeptember /
Olyan furcsa ma
a fény: széppé tesz mindent.
Szüret illata.

Levél a Jó Királyfinak

Kedves hogyishívnak… Na, igen már itt a levelem elején elakadok a megszólítással, így aztán engedd meg, hogy úgy hívjalak, ahogy mindenki ismer: Jó Királyfi! Ezért is ragadtam tollat. Tehát, az én nevem Sanyi. Hát téged hogy hívnak?

Bombakeresők

Egy beépülőfélben lévő egykori szőlőhegyen nőttünk fel, a városperemén. Ennek a félperifériás létnek megvolt az az előnye, hogy alattunk duruzsolt a nagyváros megnyugtató morajával, ahova húsz perc alatt be tudtunk utazni a helyijárattal.

Találkozásom Magdi anyussal

Pécs, Uránváros, esik az eső. Esernyőt keresve térek be a frissen megnyílt diszkontüzletbe. A bejáratnál lufikapu, az ünnepélyes megnyitó maradványai, futkározó gyerekek, az átlagnál több vásárló. Bent nyüzsgés, láz, az üzlet buzgó birtokbavétele.

Beihingen felett

Beihingen felett
a mezőn
virgonc szél szalad végig

A naplemente illata

Egy szép délután volt, és én az asztalomnál ültem és írtam. Éppen egy haikun dolgoztam ezen szép délutánon, az asztalomnál. A haiku így hangzott, amit éppen írtam: „esik az eső / naplemente illatát / szívom magamba”

Jelentés haikuírás közben

Szösszenetek Facebookon innen és túl – A paplan alatt – Mindig is megszállott voltam: eleve itt van ez a tábor: sérült gyerekeket viszünk nyaralni egy hétre, hozzám hasonló megszállott kollégákkal együtt.

Rabszolgák és hajcsárok

HAJCSÁR Szóval, rabszolgának jelentkezik? RABSZOLGA Igen. HAJCSÁR Gyakorlata van? RABSZOLGA Nincs. HAJCSÁR Ide csak gyakorlattal rendelkező rabszolgákat veszünk fel. Próbálkozzon másutt! RABSZOLGA A Protectius úr az ismerősöm.

A macska és az író

Cirmi általában akkor tűnik fel a szobámban, amikor a laptoppal az ölemben épp befészkelem magam a kanapé mélyére, hogy ott írjak valamit. Ilyenkor azzal telik el öt perc, hogy megharcolunk a demarkációs vonalért.

Cape Point

Cape Pointon vagyunk. Ezt a kiszögelést sokan összetévesztik a Jóreménység fokával, ami innen nyugatra található néhány kilométerre, a félsziget másik felén. Látótávolságban van, ahogy az útitársaim beszédéből kihámozom.

A fura csillag

A királylány az év olyan napján született, amikor a legtöbb hullócsillagot látni. Ezért aztán a héthatárra szóló születésnapi ünnepségei rendre úgy végződnek, hogy az ünnepi sereg kivonul a királyi rétre, hogy elfeküdjön a hatalmas fűben.

A fintorgó királylány / avagy a ius fintoris

A királylány csudaszép volt, a kastély virágszála: kacagása, mint patakcsobogás, hosszú, szőke haja, mint tejút a csillagos égen. Csupán egy hibája volt neki: jól nevelt királylányhoz képest sokat fintorgott. Amikor reggel fel kellett kelnie, kiszállt az ágyából ugyan, de közben lefittyedt a szája…

Szappanbuborékok (haikuk)

Nyári emlék (Nagyváty)
A tó vizéről
visszapattanó kövér
szappanbuborék.

Egy hullámvasút anatómiája

Silver Star. Ez volt a legelső játék, amit útba ejtettünk az Europa-parkban, mintha azt mondtuk volna, mindegy, ott vigye a rosseb, mit nekünk előjáték, mit nekünk bemelegítés, kezdjük a lényeggel, a legnagyobbal, ejtsük el az oroszlánok oroszlánját.Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások