Smelka Sándor | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Smelka Sándor

Smelka Sándor írásai: 212
Smelka Sándor

Kerekvilág (szülinapi mese)

Egyszer van, hol nem van, van egyszer egy Kerek Világ Iskola. Ez az iskola épp a Kerek Erdő legközepén áll, egy nagyon szép réten. Nem jó, ez így túl közhelyes… Az igazság az, hogy a Kerek Világ Iskola a Nagy Sötét És Meglehetősen Amorf erdő közepén áll.

Az elveszett cipők

A bíró behívatja a vádlottat, de ő már a kanapén ücsörög a legártatlanabb szemeivel. Arra kérdésre, hogy hol van a cipője, bizonytalanul azt válaszolja, hogy nem tudja, majd visszakérdez, hogy a Tisztelt Bíróság melyik cipőjéről beszél. Erre a vádlottnak megmondják, hogy a per tárgyát az a túracipő képezi, amiben kirándulni szokott.

Nyárutó

Minden szeptember elején megérkezik a pillanat, amikor az emberek azt veszik észre, hogy ma valahogy másmilyen a napfény, mint előző nap volt. Már nem annyira perzselő, vad, helyette inkább ölelő és simogató. A legnagyobb különbség azonban két fény között az, hogy ez a fény mindent széppé tesz, amit elér.

Snoopy visszatér

A Föld felé tartó intergalaktikus űrhajót 2019. augusztus 21-én észlelték a NASA szakemberei. Épp a Jupiter mellett haladt el. Három nappal később felvették a kapcsolatot az űrhajó legénységével, akikről kiderült, hogy az Aquarius-13 nevű csillag egyik bolygójáról érkeztek.

Androidokról és emberekről (és dinókról)

Néha annyira idegesítő ez az intergalaktikus közösségi oldal, hogy elmondani se tudom. Hogy némely androidnak mennyi felesleges szabadideje van! Egyesek teljes öt másodpercet is fent lógnak naponta. Ami engem illet, nekem elegendő csupán két mikromásodperc arra, hogy megnézzem a legújabb posztokat.

Középkori turisták

– Jó napot, ez a városnéző szekér?
– Attól függ, van-e lovuk?
– Lovakat nem hoztunk.
– Akkor ez csak egy szekér, mert a lovaimat elvitte a legutóbbi járvány. Azóta itt állok helyben. De ha esetleg szereznek lovat…

Kvízjáték Bécsben

Az üzenetek a határ után, Ausztriában kezdtek el jönni: Béla kihív valamilyen kvízjátékra. Nem reagáltam. Három barátommal autóztunk az autópályán, hogy egy remek napot töltsünk el Bécsben. Ki játszik ilyenkor a telefonnal?! Azonban Schwechatnál jött még egy üzenet.

A nagy gépeltérítés

– Maga mit keres itt a pilótafülkében?!
– Gépeltérítés!
– Micsoda?!
– Mondom: gépeltérítés!
– De ez egy mezőgazdasági repülő!

A két bőrönd

A hatalmas, üres telken már évek óta nem kaszált senki. A gyerekek mindig ott játszottak nyaranta. Élvezték, ahogy elrejti őket a két méter magas dzsumbuj. Ez volt a dzsungeljuk, amit mindig és mindig fel kellett fedezniük. Mert a vadon már csak ilyen. Sok benne a felfedeznivaló.

Kabak-hegy árnyai – 4.

Három nap múlva, egy szeles estén újra összegyűltek az emberek az Északi-kapu előtt. Többség fáradt volt, mert az elmúlt napokban a két gyereket keresték a városban és a környező réteken. A főbíró azon az emelvényen állt, amin a telihold estéjén.

Kabak-hegy árnyai – 3.

– Most tényleg le akarsz rajzolni? – kérdezte a sárkány Xiliát. – Igen, és megköszönném, ha mosolyognál. Nem, nem, ez vicsorítás. Rejtsd el a fogaidat, és kétoldalt húzd szét a szádat! A sárkány megtette ezt. A lány ránézett a zöld szemeivel, kissé oldalra fordította a fejét.

Kabak-hegy árnyai – 2.

Kilián nyugtalanul aludt ezen az éjszakán. Azt álmodta, hogy megtámadta a szörnyeteg, és kétségbeesetten menekül előle. Már érezte a hátán a szörnyű leheletet, amikor hirtelen kitört egy vulkán a semmiből, ami pillanat alatt elnyelte mindkettejüket.

Kabak-hegy árnyai

1. A harmadik telihold – Alkonyodott. A néma hegyek lassan beárnyékolták a völgy ölén lapuló várost. A holdkeltére még várni kellett, de aki ismerte Régervölgyet, tudhatta, hogy ma éjjel ismét telihold lesz.

Márciusvég

A rigó határozottan felém tart az udvar füvén keresztül, miközben egy pillanatra se veszi le rólam mézszínű szemét. Húsz-harminc centinként meg-megáll, mert annyira mégsem bátor. A fejét forgatva tanulmányoz ilyenkor: tudni szeretné, ki vagyok, mire számíthat.

Tavaszi ének gyermekhangra

Mi történt az éjjel itt,
hogy minden ilyen sárga?
Honnan jött a sok virág
az aranyeső ágra?Archívum

Hirdetés