Hetedhéthatár | Smelka Sándor
Szerzői archívum

Smelka Sándor

Smelka Sándor írásai: 124
Smelka Sándor

A macska és az író

Cirmi általában akkor tűnik fel a szobámban, amikor a laptoppal az ölemben épp befészkelem magam a kanapé mélyére, hogy ott írjak valamit. Ilyenkor azzal telik el öt perc, hogy megharcolunk a demarkációs vonalért.

Cape Point

Cape Pointon vagyunk. Ezt a kiszögelést sokan összetévesztik a Jóreménység fokával, ami innen nyugatra található néhány kilométerre, a félsziget másik felén. Látótávolságban van, ahogy az útitársaim beszédéből kihámozom.

A fura csillag

A királylány az év olyan napján született, amikor a legtöbb hullócsillagot látni. Ezért aztán a héthatárra szóló születésnapi ünnepségei rendre úgy végződnek, hogy az ünnepi sereg kivonul a királyi rétre, hogy elfeküdjön a hatalmas fűben.

A fintorgó királylány / avagy a ius fintoris

A királylány csudaszép volt, a kastély virágszála: kacagása, mint patakcsobogás, hosszú, szőke haja, mint tejút a csillagos égen. Csupán egy hibája volt neki: jól nevelt királylányhoz képest sokat fintorgott. Amikor reggel fel kellett kelnie, kiszállt az ágyából ugyan, de közben lefittyedt a szája…

Szappanbuborékok (haikuk)

Nyári emlék (Nagyváty)
A tó vizéről
visszapattanó kövér
szappanbuborék.

Egy hullámvasút anatómiája

Silver Star. Ez volt a legelső játék, amit útba ejtettünk az Europa-parkban, mintha azt mondtuk volna, mindegy, ott vigye a rosseb, mit nekünk előjáték, mit nekünk bemelegítés, kezdjük a lényeggel, a legnagyobbal, ejtsük el az oroszlánok oroszlánját.

A játékboltos tükre

A kicsiny játékbolt egy szűk, kanyargós, belvárosi utcában bújt meg. Keskeny ajtaját, cseppnyi kirakatát agyonnyomta a sok-sok cikornyás, dölyfős bérház, amik elállták a napfényt, ezért aztán ebben az üzletben nappal is égett a lámpa.

Mormotaünnep

Az óceánjáró –
Ez a világ oly
végtelen, mint a tenger,
s nincs hajóm hozzá.

Ahány ház, annyi uno!

Nincs is annál jobb, mikor az ember egész éves hajtás után elutazik a Balatonra, hogy unozzon egyet a barátaival az üdülő árnyas udvarán. Az uno egyszerű. Unozni mindenki tud. Ezenkívül remek hangulatot teremt és jó közösségépítő. Na, erről mesélhetnék!

Jól kinézek / Szösszenetek Facebookon innen és túl

Jól kinézek – Őrülten jól nézek ki: megplayboyodtam. / Kiforrt – A mikróban tökéletes lett a kávém: kiforrta magát (a csészéből). /
Esti bevásárlás – Bosszankodok: amerre megyek, minden bevásárlókocsi nyikorog körülöttem.

A gomba

Az udvar puha gyepén egy hatalmas gomba állt. Feltűnő jelenség volt: sárga törzsén piros kalapot hordott, fehér pöttyökkel. Talán még a hatodik szomszédból is látszott. Egy nyári délután esni kezdett, csak úgy ömlött a víz a gomba kalapjáról.

Az esernyő

Kint esett. A ruhatáros lány a műanyagkosárban kotorászott és néha fel-felmutatott egy esernyőt. Ilyenkor a fejemet ráztam. – Nem, nem. Kék volt.
– De ez is kék. – Az enyém sötétebb volt. Kis keresgélés után újabb esernyő következett: – Nem, nem. Ennyire nem volt sötét.

Médincsájna / Facebook-szösszenetek egy sérültekkel foglalkozó alapítvány életéből

A gyerekekkel kimegyünk a napsütötte udvarra, ahol leülök egy padra. Pár pillanat múlva majdnem két métert ugrok, mert azt látom, hogy egy huszonöt-harminccentis gyík mered rám, tátott szájjal tőlem fél méterre. Elképesztő hatalmas példány!

Motivációs levél egy közlekedési társasághoz

Tisztelt Gaius Mediterraneum Kft.! Érdeklődéssel és lelkesedéssel olvastam álláshirdetésüket, amelyben a Földközi-tengeren közlekedő hajóikra keresnek munkatársakat.

Bezzeg régen…

Régen – azt mondják – jobb volt, mert akkor még a képek fekete-fehérek voltak, maximum kézzel színezettek, akkor még egy telefon volt egy utcában, maximum kettő, akkor még csak két fajta fagyi közt választhattunk…Archívum

Facebook