Hetedhéthatár | Smelka Sándor
Szerzői archívum

Smelka Sándor

Smelka Sándor írásai: 111
Smelka Sándor

Motivációs levél egy közlekedési társasághoz

Tisztelt Gaius Mediterraneum Kft.! Érdeklődéssel és lelkesedéssel olvastam álláshirdetésüket, amelyben a Földközi-tengeren közlekedő hajóikra keresnek munkatársakat.

Bezzeg régen…

Régen – azt mondják – jobb volt, mert akkor még a képek fekete-fehérek voltak, maximum kézzel színezettek, akkor még egy telefon volt egy utcában, maximum kettő, akkor még csak két fajta fagyi közt választhattunk…

Két történet krumpliorra

Két – látszólag egymástól független – történetet szeretnék elmesélni, melyek valahogy mégiscsak kiegészítik egymást, melyekben valahogy mégiscsak összekapcsolódnak az emberek, összefonódnak a sorsok.

Suhanj át a dugó alatt!

Újsághír – 2017: „Átment a teszten a repülő autó” (Index, 2017. április 21.) / Újsághír – 2117: „Átment a teszten a guruló autó” / Olcsó, gyors közlekedést ígér az úgynevezett „guruló autó” a városiak számára.

Kölyökkutya volt a nyár

Egy kölyökkutya volt a nyár:
virgonc, lármás, kissé bolond,
körbeugrált mindkettőnket

Ha egy nő igazán szeret…

Itt a tavasz, ami természetesen a szerelem ideje. Erre a gyönyörű Valira is hatással lehet ez az évszak, a madárcsicsergéseivel, a virágillataival, mert azt hiszem, hogy szeret engem. Bár van barátja, és azzal úgy csókolóznak a folyóson, mintha fizetnének ezért.

A betörő és az író

Egyik éjjel a betörő megjelent az író házában. Az író épp írt valamit, éjfél körül zajt hallott az előszobájában, felkelt tehát a monitor elől, kilépett a dolgozószobájából, és rövidesen szembetalálta magát a betörővel.

Fehérkéz

Fehérkezet, a híres kalózt, mindenki ismerte az óceánon. A nevét onnan kapta, hogy egykor lakájként szolgált valamelyik szárazföldi uraságnál, ahol mindig fehér kesztyűt hordott. Ez az egy tárgy volt, amit magával hozott a tengerre, amikor felcsapott kalóznak.

Tavaszi kérdés

Dezsavű – Este kínaiba megyek (névnapi vacsit hozok a családnak). Mikor kilépek a kapun, halvány déjà vu élmény kerít hatalmába. Sötét van, mint reggel. Rohanok a buszra, mint reggel. Hideg van, mint reggel.

Írj nekem verset!

Egy írót meg-megkörnyékeznek a barátok, kollégák különféle szívességekkel, írnivalókkal, amit persze néha muszáj teljesíteni, már csak a barátság, a munkahelyi jó légkör érdekében is. Egyik alkalommal odajött hozzám a munkatársam.

Önkép – Szösszenetek Facebookon innen és túl

Grátisz (házi gondozói emlék) – Egy néni: Sanyikám, tudsz metszeni? / Én: Nem. / Egy néni: De fizetnék is érte. / Én: Nem ez a probléma…

Mindenki

Vasárnap este megnéztem a filmet, és rögtön az az alapítvány jutott eszembe, ahol dolgozom, ahol különféle sérült gyerekekkel foglalkozunk. A mi kis világunkban rengeteget éneklünk, táncolunk: sok-sok ünnep, ki mit tud?, farsang sorjázik egymás után.

Széles választék

Egyik délután hazafele tartottam, közben beugrottam valahova tusfürdőt vásárolni. A szupermarket polcain kilométer hosszan álltak a színes flakonok, van itt választék, gondoltam, gyorsan lekapok egyet a polcról, és már megyek is a dolgomra.

Zugló

A kétnapos budapesti kirándulásunk végén magamra maradtam Kelenföldön. Azt mondtam a matektanárnőnknek, hogy rokonok laknak a közelben, beugranék hozzájuk, a szüleimmel természetesen megbeszéltem ezt a kiruccanást.

Törzsutasok

A pécsi közlekedési vállalat büszkén hirdeti buszaik kijelzőin, hogy hároméves a buszcsere program. Kiírják, hogy hány új jármű fut a városban összesen, hány ezer kilométert tesznek meg naponta, hány vonalon járnak, mennyi megállóban állnak meg.Archívum

Facebook