Hetedhéthatár | Szigetvári-Szattinger Krisztián
Szerzői archívum

Szigetvári-Szattinger Krisztián

Szigetvári-Szattinger Krisztián írásai: 104
Szigetvári-Szattinger Krisztián

HUmorzsák

Mi történt, amikor a vörösingesek partraszálltak Itália egyesítéséért?
Megkezdődött a GALIBAldi!

A Concerto Music bemutatja: Anthrax – The Raven Age

2016 méltán nevezhető a Thrash-Nagy-Évének, hiszen remek lemezekkel jelentkeztek a legendás nyolcvanas évekbeli csapatok (Metallica, Megadeth, Testament és Anthrax).

Szavak, szavak, szavak… – IX.

Visszatérve a kiindulóponthoz, vegyük elő még egyszer az „a” és az „o” hangzóinkat és keressünk kerek, ill. gömbölyded tárgyakat és szavakat! Dió, mogyoró, mosoly, barack, narancs, alma, körte, forgó, forog, dob, korong, golyó, kör, kong, korsó, borsó, orsó, korog, gyomor, koponya, …

Szavak, szavak, szavak… – VIII.

Folytatva az „r” betűt tartalmazó szavak indította gondolatsort, az ábécében több olyan hangzó is van, ahol a korai képírás nyomaira lelhetünk. Vegyünk egy újabb mássalhangzót, pl. az „l” betűt! Ehhez a hosszúkás, vékony betűhöz vertikális és horizontális tárgyakat társíthatunk, vagy valamilyen elillanással összefüggő fogalmakra asszociálhatunk.

HUmorzsák

Januárban hógolyós dezodort használnak a jegesmedvék, februárban aztán kijönnek a barlangjukból, és ha nem ijednek meg a saját árnyékuktól egymásra is találhatnak, és ők lesznek a jegyesmedvék.

Szavak, szavak, szavak… – VII.

Kiss Dénes költő egykoron kitűnő szóelemző cikkeket írt a Lyukasóra folyóiratba. Ő is állította, hogy a nyelvben semmi sem történhet véletlenül, mindennek oka van. Gondoljunk csak arra, hogy a legkorábbi nyelvek több ezer évesek, ez egy olyan hosszan tartó evolució, melynek egyrészt nincs vége, mert a mai napig tart, másrészt pedig volt idő arra, hogy kikristályosodjanak a formák és a képek.

Szavak, szavak, szavak… – V-VI.

Az úgynevezett „hamis barátok”, azaz hasonló hangalakú, azonban eltérő jelentésű szavak sok örömet, egyben sok bosszúságot okozhatnak a nyelvtanulóknak, mivel nem kis bakikat követhetünk el velük rossz használatuk esetén.

Szavak, szavak, szavak… III-IV.

Évekkel ezelőtt már megemlékeztem e lap hasábjain arról, hogy a hét napjai is bolygókról (ill. a Nap esetében csillagról) kapták a nevüket számos germán és neolatin nyelvben. A bolygók pedig istenekről lettek elnevezve, a germán nyelvek esetében a germán istenek, a neolatin nyelvek esetében a római istenek a mérvadók és névadók.

Szavak, szavak, szavak… I-II.

Minden nyelvben fontos a családtagok és a generációk megkülönböztetése. Érdekes, hogy az angol a grand- (nagy-) előtaggal fejezi ki a két generációs eltéréseket mindkét irányban: az idősebbek, tehát a nagyszülők: grandfather, grandmother, együtt: grandparents, a fiatalabbak, tehát unokák: grandson, granddaughter, együtt: grandchildren.

Karácsonyi szójátékok 2015

Bevásárló hormon – TESCOszteron
Milyen a hamar haló hal? – kárászéletű
Náci ostya – WAFFEL-SS
Kör alakú tiltó táblácska, rajta áthúzott disznó. Mi az? – PIGtogram

Hőségriadós tűzijátékok 2015 nyarán

Hogy megy be a nő a fodrászhoz? – hajlakktalanul
Mit hajt be az agglegényektől az állam 2016-tól? – A lankadót!
Bambuszevő medvék harca – pandaháború
Tatár malac – mongolica

Egy épület, egy gondolat – 1. rész

Németországban Hessen tartományban, Frankfurttól nem messze fekszik Limburg an der Lahn. Röviden mindenki csak Limburgnak nevezi a 34 ezres lélekszámú települést, de hivatalosan a hasonló nevű holland tartománytól a mellette elszaladó folyó nevének hozzátoldásával különböztetik meg.

Szilveszteri szójáték-tűzijáték 2014

Mi működött a jakobinus diktatúra alatt Franciaországban? – Fejvesztési minisztérium /
Mit hajt be az állam a nagy kertek tulajdonosaitól? – Buxusadót /
Mit mondunk, amikor kevés a disznóétel az asztalon? – Ez a lakoma olyan félOLDALAS! /
Milyen öltözködési stílus dívik a gyárban? – Üzemmódi

Interjú a svájci Septeto Internacional zenekarral

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezett március végi jazz-hétvége egyik legjobb programjának bizonyult a svájci Septeto Internacional zenekar koncertje. A héttagú zenekar első ízben lépett színpadra Pécsett. Ráadásul még a szállásuk is a Zsolnay Negyed területén volt, így logikusnak tűnt, hogy ezzel kezdjük interjúnkat a zenekarvezető, Michael Fleinerrel.

HUmorzsák

Szigetvári-Szattinger Krisztián 2/3 oldala Szigetvári János szellemében – Márton napi szójátékokArchívum

Hirdetés