Hetedhéthatár | Nagyvilág
Archívum

Nagyvilág

Írások a rovatban: 371

Huszadik évfordulóját ünnepli a bilbaói Guggenheim Múzeum

Látványos és egyedi programokkal ünnepli huszadik évfordulóját a bilbaói Guggenheim Múzeum. Az 1997. október 19-i hivatalos megnyitó óta eltelt két évtizedben több mint 20 millió látogató járt a Frank Gehry amerikai építész által tervezett épületben, amely mára Bilbao városának jelképévé vált. Az intézményt a baszk város motorjának is tartják, amely bekapcsolta azt a világ kulturális vérkeringésébe, számtalan új lehetőséget megnyitva a fejlődésre.

Miért kék a repülőgép ülések színe?

A pszichológiai szempontok jelentős szerepet játszanak a légi közlekedés minden fázisában. Nem véletlenül: veszélyes üzemről van szó, ahol minden árnyalat, történés, hangulat, mosoly és szó számít. Sokan valószínűleg észrevették már, hogy a legtöbb repülőgép ülőhelyeinek színe kék – attól függetlenül, hogy az adott légitársaság márkájának teljesen mások az árnyalatai.

Tizenegy új helyszín a világörökségi listán

2017-ben eddig tizenegy, köztük brazil, brit, dán, francia, japán, német, iráni, lengyel és török helyszínnel gazdagodott az UNESCO világörökségi listája. A szervezet világörökségi bizottságának jelenleg is tartó, 41. ülésén felvette a listára a németországi Sváb-Alb hegység hat barlangját, ahol az 1860-as években felfedezték a jégkori ember egyik legrégibb ismert alkotását, a barlangi oroszlánokat, mamutokat és lovakat ábrázoló barlangrajzokat.

Szigorodott a Machu Picchu látogatásának rendje

Ahogy a globális turizmus növekszik, úgy növekednek a nem kívánt, negatív hatásai is. Egyre több világörökségi helyszínt próbálnak megvédeni a turisták özönétől. Ilyen a Machu Picchu is, melynek védelmére szigorú szabályozást vezetett be a perui kormány.

Vendée Globe – Fa Nándor 93 nap után célba ért!

Fa Nándor a nyolcadik helyen végzett a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen; a magyar hajós szerdán délben ért célba a franciaországi Les Sables d,Olonne-ban 93 napos út után.

Már több mint száz food truck cirkál az országban

Soha nem volt ekkora a hazai street food választék, a food truck-ok nemcsak megszaporodtak, néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének. Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be.

Egyre közelebb a szuperszonikus utasszállító

14 évvel a Concorde utolsó útját követően a Boomnál azon dolgoznak, hogy visszahozzák a szuperszonikus utazást a kereskedelmi szférába. Blake Scholl, a cég alapítója és ügyvezető igazgatója beszélt arról, milyen hatással lehet ez a globális útvonalak fejlődésére.

Nagy siker a Wroclaw 2016 Európa kulturális fővárosa programsorozata

Minden várakozást felülmúlóan sikeresnek bizonyult a lengyelországi Wroclawnak, Európa egyik idei kulturális fővárosának programsorozata: a tervezett ezerből több mint kétezer rendezvény lett – mondta el Krzysztof Maj, a wroclawi rendezvények általános igazgatója Budapesten az MTI-nek egy héttel az események befejeződése előtt.

Ma érkezik a beaujolais

November harmadik csütörtökén jelenik meg immár világszerte az új beaujolais. Az újbor divatja az ötvenes években indult és azóta is töretlen, sőt, az utóbbi időben a világ legtöbb borvidékén lépnek friss borokkal a piacra. Magyarországon manapság Szent Márton napjához kötődik az újborok premiere.

Utazz ismét a Titanicon!

Hamarosan ismét lehet utazni a Titanicon, pontosabban annak hű másán, főleg azoknak, akik meg is tudják fizetni ezt a nosztalgiát – adja hírül a vagabond.se svéd online turisztikai magazin. Idén 104 éve süllyedt el a Titanic, amelynek legendája az elmúlt évszázad alatt semmit nem kopott meg, s ebben jelentős szerepet játszott James Cameron Oscar-díjesőt nyert filmje is.

Áprilisban nyit a berlini kertkiállítás

Németország egyik turisztikai szenzációja lesz jövőre a Berlini Nemzetközi Kertkiállítás, amely a mai kertépítészeti irányzatokkal és a városi zöldfelületek jövőjével foglalkozik.

Temesvár lesz 2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa

Temesvár lesz 2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa, miután az illetékes zsűri a bánsági város projektjét nyilvánította győztesnek Romániából. A bukaresti kulturális minisztériumban pénteken jelentették be a pályázatok elbírálásának eredményét Steve Green zsűrielnök és Corina Suteu román kulturális miniszter jelenlétében.

Roman Kowalski: Ameddig az idősebb gazda él, a fiatalnak sok kötelessége és kevés joga van

A nagykövettel Budapesten a Bajza utcai Lengyel Nagykövetség patinás termében beszélgetünk 2016 júliusában teaivás közben.
Excellenciás uram, Ön karrierdiplomata. Ez milyen előnnyel jár az üzletemberekből vált diplomatákkal szemben?
Ennek ugyanúgy megvannak a maga előnyei mint hátrányai, kiváltképp most, mikor a gazdasági diplomácia egyre fontosabb szerepet tölt be.

Boszniai piramisok – legenda és valóság

A boszniai Visoko város közelében található piramis formájú hegyek keletkezésének kérdésével Semir Osmanagić amatőr régész kezdett foglalkozni 2005-ben. A helyszínen végzett feltáró vizsgálatai alapján, nemzetközi fórumokon azt állítja, hogy ezek a hegyek nem természetes képződmények, hanem ember alkotta „piramisok”, melyeket az elő-illírek építettek még az utolsó jégkorszak előtt.

Bécsi anziksz: múlt és jelen találkozása az okostelefonon

A bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapot hozott létre történelmi képeslapok böngészéséhez. Az AKON (Ansichtskarten Online) oldalhoz mostantól ingyenes okostelefonos alkalmazás is tartozik, amellyel városnézés közben az épp látott nevezetességet történelmi összehasonlításba helyezhetjük. AKONAz Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) felelevenítette a régi szép idők világát, a gyűjteményéből 75.000 történelmi képeslapot tett bárki számára online elérhetővé. A honlap nyáron indult, és most egy okostelefonos applikáció is készült hozzá.Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások