Hetedhéthatár | Népszerű tudomány
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 488

A Wilhelm Gustloff tragédiája

A hajó 1937-re készült el. Eredetileg Hitlerről akarták elnevezni, de 1936-ban a zsidó származású David Frankfurter Svájcban lelőtt egy nemzetiszocialista politikust, aki így a Harmadik Birodalom mártírja lett. Az ő nevét kapta a hajó.

Mondások – 78., Szent-Györgyi – Szkovoroda

Szent-Györgyi Albert – A felfedezés lényege: látni azt, amit már mindenki látott, de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla. /
Az ember feje gondolkodásra való… nem pedig adatok tárolására. / Századokon át az volt az emberek fő gondja, milyen lesz az élet a halál után…

Őszintén az interjúkészítésről 4.

A 19. század végén készült interjú, amelyet Wekerle Sándorral készített Bródy Sándor, a mostani interjúkészítőknek is példaértékű. Nemcsak a felkészültsége csodálatos, hanem az interjú leírásában a válaszoló viselkedését és a kérdezőben felmerült gondolatokat is közli az olvasóval.

Noé bárkája és a Titanic

Noé bárkáját amatőrök készítették. A Titanicot profik. / A Lusitania elsüllyesztése – A Lusitania kora legnagyobb és leggyorsabb óceánjárója volt. A Liverpool – New York utat 1907 óta 202 alkalommal tette meg. 1907-ben elnyerte a Kék Szalagot egy német hajótól.

Mondások – 77.,  Széchenyi II. – Szent Tamás

Széchenyi István gróf II. – Akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének – nem derék ember. Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn. Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen.

Piroska és a farkas

A farkas a sötét erdő egyik tisztásán mézesmázos hangon érdeklődött: – Hová mész Piroska? Piroska kegyetlenül felszívta a vizet és ráripakodott: – Ide figyelj, farkas. Elmész ám te a jó büdös francba, mert ha nem, hát kitaposom a beleidet. Mire a farkas elcsodálkozott…

Mondások – 76.,  szanszkrit – Széchenyi I.

A tegnap csupán álom,
A holnap nem több, mint látomás,
Minden tegnap a boldogság álma,
Minden holnap csak remény csillogása.

Az intenzív osztályon

A telefonos szolgáltatáshoz képest némiképpen módosulnak az előírások. Itt a sípszó előtt kell üzenetet hagyni. / A dunkerque-i csata –
Az 1940. május 26. – június 4. között lezajlott csatában a németek súlyos vereséget mértek a szövetséges csapatokra.

Mondások – 75.,  Syrus – Szabó Magda

Syrus, Publilius – A botlás másodszorra már hiba. / A szerencse üvegből van: mikor legszebben ragyog, akkor törik el. / Önmagát ítéli el a bíró, ha felmenti a bűnöst. / Nem a szándék, hanem az idő veti végét a szerelemnek. / Az élet önmagában rövid, de a szenvedések meghosszabbíthatják.

Ady és Zilah / 140. évforduló

Teljes nevén: Diósadi Ady András Endre, Érmindszenten – ma Adyfalva – született 1877. novenber 22-én, és 1919. január 27-én távozott közülünk Budapesten. Versei a magyar költészet élvonalába emelték, a politikai újságírás terén is számottevő a munkássága.

Mondások – 74.,  Sík – Swift

Sík Sándor
A legszebb művészet tudod mi,
Derült szívvel megöregedni.

Mondások – 73.,  Shaw II.

Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül. A szerelem egy személy és az összes többi közötti különbség durva felnagyítása. Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor a férfi már az utolsót is elfelejtette.

Napóleon és Hitler

Mindkét embert hihetetlen becsvágya arra az elhatározásra vitte, hogy megtámadják Oroszországot, illetve a Szovjetuniót. A Grande Armée csapatai 1812. június 24-én, míg a német csapatok 1941. június 22-én támadtak.

B. Király Györgyi: A Gynevac tündöklése és bukása?

B. Király Györgyi, a neves tévériporternő és újságíró újabb könyvének bemutatóját tartották 2017. október 10-én Budapesten. Boldogan gügyögött egy baba is a könyvbemutatón, ő édesanyja többéves gyermek utáni küzdelme után a Gynevac vakcina segítségével született. Barátokat, érdeklődőket, újságírókat, és a Gynevac-bébit is köszöntötte Bulla Bianka, a rendezvény háziasszonya, aki először B. Király Györgyit szólította meg.

Mondások – 72.,   Shaw I.

Bolondokat bolondságuknak megfelelően kell kormányozni. Aki húszévesen nem kommunista, annak nincs szíve, aki harmincévesen kommunista, annak nincs esze. A mártíromság az egyetlen lehetőség, hogy egy tehetségtelen ember híressé váljék.Archívum

Hirdetés