Népszerű tudomány | Hetedhéthatár
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 531

Torma Zsófia 119 évvel ezelőtt e napon hunyt el

Torma Zsófia (Csicsókeresztúr, 1832. szeptember 27. – Szászváros, 1899. november 14.) magyar ősrégész, Torma József (1801–1864) régész-történész leánya, Torma Károly (1829–1897) régész, országgyűlési képviselő testvére, első magyar – egyik forrás szerint a világ – első női régésze volt.

Ötven éve hunyt el Hamvas Béla

A XX. század kimagasló magyar gondolkodója, írója, regényírója, esszéistája. Hatalmas műveltségének és átfogó szemléletének látóterében foglalkozott a művészetelmélet és kultúrtörténet kérdéseivel, társadalmi és filozófiai kérdésekkel egyaránt.

Vitam et sanguinem…

Életünket és vérünket! – E szavakkal kiáltottak föl a pozsonyi diétára 1741. szeptember 11-re összehívott tekintetes karok és rendek, amikor az osztrák örökösödési háború megindítása előtt Mária Terézia segítséget kért a magyaroktól. 1741 októberében elhunyt III. Károly.

Két amerikai közgazdász kapta 2018-ban a közgazdasági Nobel-díjat

Az 1941-ben született William Dawbney „Bill” Nordhaus a Yale egyetemen tanít, és a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Ő alkotta meg a gazdaság és a klímaváltozás közötti kölcsönhatás kvantitatív modelljét. Az 1955-ben született Paul Michael Romer a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt idén január végéig, és kutatásaival megmutatta, hogy a gazdasági erők miként késztetik a vállalatokat újításokra, megvetve ezzel a fejlődés egy új modelljének, az endogén növekedés elméletének alapjait.

Rákkutatók a 2018. évi Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

3+1 tévhit az adalékanyagokról

Csak olyan élelmiszert vásárolok, amiben nincs adalékanyag; magamnak sütök-főzök, hogy elkerüljem az E-számokat; csak mindenmentes ételeket fogyasztok, azokban egyáltalán nincsenek állományjavítók, térfogatnövelők, és egyéb gyanús összetevők… Ugye, ismerősen csengenek ezek a gondolatok?

Szürkehályog

Volt az Alföldön egy juhász. Ernő bácsinak hívták. Volt neki egy szép bicskája. Amolyan univerzális darab volt, mert a legtöbb dolgot azzal oldotta meg. Jókat szalonnázott vele, pucolta a hagymát, a krumplit az ebédhez, máskor fát faragott, vagy kör­mölte a juhokat.

Kellér Dezső

A híres humorista és konferanszié 1985 táján Vitray Tamás vendége volt a televízió Ötszemközt című műsorában. A beszélgetés vége felé Vitray finoman megkérdezte, hogy ugyan, még mit vár az élettől. Kellér válasza kesernyésre sikeredett: – Már mondogattam is a feleségemnek, hogy…

Ferenc, a szaki

Még embert úgy hegeszteni nem láttam, mint ahogy azt Ferenc, a szaki csinálta. Ízig-vérig pesti vagány volt. Minden egyes munkája mesterdarab volt. Élmény volt nézni, ahogy dolgozott. D. Dr. Nagy Barna, apósom és én is sokszor fordultunk hozzá segítségért. Olyankor mindig mondogatta apósomnak.

Kölcsey Ferenc

Sződemeter, 1790. augusztus 8. – Szatmárcseke, 1838. augusztus 24. „Hazámat, nemzetemet mindig lángolva szerettem; magyar lenni büszkeségem volt, lesz örökre. Még akkor is, midőn a nemzet ellen kínosan panaszkodom.” (Kölcsey)

Egy kimaradt versem

2004 Karácsonya előtt jelent meg Színe és fonákja – avagy majdnem végzetes játék a rákkal című önéletrajzi könyvem. Ebbe beleírtam saját verseim nagyobbik, fontosabb részét. Szerkesztési hiba folytán azonban egy nekem nagyon kedves vers sajnálatos módon kimaradt.

Rendszáma H 8

Még ez is a csetényi mozihoz kötődik. A magunknak rendezett jutalomvetítés keretében (bőven tíz év alatt voltam akkoriban) láttam egy hallatlan izgalmas jugoszláv filmet. Hogy miért lett a film címe Rendszáma H 8, azt csak a végén árulom el.

A csetényi mozi

A csetényi mozi hőskorában mi voltunk a főszereplők. A major egyik elhagyott istállóját szemeltük ki, ami szerintünk nagyszerűen megfelelt a célnak. Az istálló belső oldalán, a bejárattal szemben volt egy vakablak. A vetítés úgy zajlott, hogy egyikünk kintről tükörrel beterelte a napsugarakat.

Titkos naplót írt egy francia kastély padlólapjaira egy 19. századi ács

Egy alpesi francia falu kastélyának padlódeszkáira írta titkos naplóját egy 19. századi ács. Az őszinte feljegyzésekből kirajzolódik az egykori falusiak élete. A különleges naplót a Picomtal kastély új tulajdonosai találták meg, mikor felújították az épület emeleti szobáit. A ceruzás írás a padlólapok alsó felén rejtőzött, így azt csak a deszkák felszedésekor lehetett észrevenni.

Egy krakkói kirándulás

1968-ban végeztem az ELTE biológia-könyvtár szakán. Ekkor már több mint egy éve dolgoztam a zirci Járási Könyvtárban, és tanítottam a III. Béla Gimnáziumban. A diploma megszerzése feletti örömömben megleptem magam egy krakkói kirándulással.Archívum

Hirdetés