Hetedhéthatár | Népszerű tudomány
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 476

Napóleon és Hitler

Mindkét embert hihetetlen becsvágya arra az elhatározásra vitte, hogy megtámadják Oroszországot, illetve a Szovjetuniót. A Grande Armée csapatai 1812. június 24-én, míg a német csapatok 1941. június 22-én támadtak.

B. Király Györgyi: A Gynevac tündöklése és bukása?

B. Király Györgyi, a neves tévériporternő és újságíró újabb könyvének bemutatóját tartották 2017. október 10-én Budapesten. Boldogan gügyögött egy baba is a könyvbemutatón, ő édesanyja többéves gyermek utáni küzdelme után a Gynevac vakcina segítségével született. Barátokat, érdeklődőket, újságírókat, és a Gynevac-bébit is köszöntötte Bulla Bianka, a rendezvény háziasszonya, aki először B. Király Györgyit szólította meg.

Mondások – 72.,   Shaw I.

Bolondokat bolondságuknak megfelelően kell kormányozni. Aki húszévesen nem kommunista, annak nincs szíve, aki harmincévesen kommunista, annak nincs esze. A mártíromság az egyetlen lehetőség, hogy egy tehetségtelen ember híressé váljék.

Régi találmány I.

Lövészárkokat először a római katonák alkalmaztak a Kr. e. I. évszázadban, Julius Caesar idején. / Régi találmány II. – Az egyik legmodernebb építőanyagunk a beton.

Mondások – 71.,  Seume – Shakespeare

Seume, Johann Gottfried – Jaj annak az országnak, ahol nem dalolnak. / Aki másokat lekicsinyel, az sose nagy. // Sevigné, Madam de – A szívnek nincsenek ráncai. // Shakespeare, William – Árulónk a kétség: attól foszt meg, mit könnyedén elérnénk, ha volna merszünk.

Umana commedia – gondolatok Umberto Eco: A tegnap szigete művéről

A tegnap szigete az a fajta könyv, ami egy pillanat alatt beszippantja az olvasót, magával ragadó és izgalmas, már-már érzéki. Azonban hamar kiderül az is, hogy nem egy könnyen átlátható világba kerülünk, nem egy kiszámítható és letisztult sakktáblára.

Mondások – 70.,  Seneca III. – Seneca, ifj.

Az élet nem más, mint utazás a halál felé. / Az önmérséklet megedzi az embert. / A legnagyobb hatalom: parancsolni önmagunknak. / Még mindig jobb fölöslegeseket tudni, mint semmit. / A jó sors szerzi, a balsors próbára teszi a barátokat.

Mondások – 69., Seneca II.

Seneca II. – Sok hűhó semmiért. / A tevékeny ember számára egy nap se hosszú. / Aki jót tett, hallgasson, aki kapta, beszéljen róla. / A test legjobb illata az, ha nincs illata.

Mondások – 68., Seemann – Seneca I.

Seemann, Margarete – Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved. / Seneca I. – Senki sem azért szereti hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé. – Hosszú az út a szabályokon át, rövid és hatékony a példákon keresztül.

Mondások – 67.,  Schopenhauer II. – Schwindt

Schopenhauer, Arthur II. – Egész életünkön keresztül mindig csak a jelent tartjuk birtokunkban és sohase többet. A különbség csak az, hogy az elején hosszú jövőt látunk magunk előtt, a vége felé pedig hosszú múltat magunk mögött.

Újraéledett 1956 katonai bírósága – rehabilitációk

Nem fényes történetet szeretnék kerekíteni. Ez a dokumentumgyűjtemény Édesapám, Vasi Ferenc Péter főhadnagy, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjének és a Tartalékos Katonák Országos Egyesületének Középtiszti Keresztjének kitüntetettjének öröksége.

Babucs Zoltán: Csíkszerda és Kézdivásárhely hazatérése – 1940

A könyv előszavában így ír Dr. Raffay Ernő történész az Antall-kormány államtitkára: A könyv részletesen ismerteti a honvéd csapatok csíkszerdai bevonulását, a távoli és helybéli magyar személyes találkozását (nem hiányzott a kürtöskalács s a fenyővíz megkóstolása sem.) A magyar tisztek között ott volt vitéz Imrédy Béla tartalékos huszár százados volt miniszterelnök is.

Mondások – 66.,  Sartre – Schopenhauer I.

Sartre, Jean-Paul – Az ember semmi más, mint amivé önmagát teszi. / Schiller, Friedrich – A végső bajban mindent merni kell. / Schopenhauer, Arthur I. – Általában tanácsosabb, ha avval mutatja ki eszét az ember, amit elhallgat, mint avval, amit elmond.

Raccuja Gergely nyerte a 2017 évi Wolfson Közgazdasági Díjat

A 27 éves, budapesti születésű Raccuja Gergely nyerte idén a Wolfson Közgazdasági Díjat, ami a közgazdasági Nobel után a legnagyobb pénzjutalommal járó díjnak számít a szférában. A 250 ezer fontos jutalommal járó első helyet az kapja, aki a legjobb megoldást vázolja fel a díj kiírásakor feltett kérdésre, ami ezúttal arról szólt, hogyan fizethetnénk jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb úthálózatért úgy, hogy az a közlekedők számára fair, a gazdaságnak és a környezetnek pedig kedvező legyen.

Kati Marton: A kém

Field életének legnagyobb rejtélye az, hogy ezt az alapvetően rendes embert, akit kezdetben nemes célok vezérelték, vajon mi tehette képessé rá, hogy feláldozza a maga és családja szabadságát, ígéretes pályáját és hazáját is egy gonosz utópia kedvéért. Field élettörténete a vakhit olykor elborzasztó következményeinek története.Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások