Hetedhéthatár | Népszerű tudomány
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 459

Mondások – 64.,  Rommel – Sainte-Beuve

Rommel, Ervin – Ne harcolj, ha semmit nem nyersz a győzelemmel! / Rotterdami Erasmus – A hülyék véleménye irányítja a legfontosabb és a legjelentéktelenebb dolgokat egyaránt.

Mondások – 63.,  Rivarol – Rollenhagen

Rivarol, Antoine de – A fukarságnak nem jut más a maga kincséből, mint az a félelem, hogy elveszíti. A filozófus inkább anatómus, mint orvos: boncol, de nem gyógyít. / Rodin, Auguste – A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.

Kialvatlanok a pécsiek

2017. május közepén Pécsett felmérés készült, ami a helyiek alvási szokásait vizsgálta. A Matracman Alvásblog által elvégzett adatfelvétel során 1549 személy válaszolt a kérdőívre, amely bár nem reprezentatív, mégis irányadó, hiszen minden századik pécsi lakos kitöltötte.

Mondások – 62.,  Renard – Rilke

Renard, Jules – Amikor már semmire sem számíthatunk, mindenre kell számítanunk. Akkor sem vagyok őszinte, amikor beismerem, hogy nem vagyok őszinte. / Rey, Étienne – A szegénység és gazdagság többnyire nem pénz, hanem jellem kérdése.

A Pécsi Dalárda története (1847, 1862–1949)

Liszt Ferenc pécsi hangversenyei és az első alakulás – „Az újabb kor mindég növekvő figyelem, és méltánylattal viseltetvén a művészetek eránt, ezek közül a zene, és ének, mint a lélekre legkellemesben ható eszközöknek nyújtá, és méltán, az elsőséget.

Mondások – 61.,  Pulszky – Remarque

Pulszky Ferenc – Soha ország pénzét jobban kamatolni nem látja, mint mellyet műgyűjteményekre fordít. / Püthagorasz – Ne tégy soha semmit mással, amiért gyalázat érhet, még titkokban sem, mert a szemérem önmagad előtt még inkább kötelez.

Mondások – 60.,  Poe – Proust

Poe, Edgar Allan – Mert a teknősbéka biztosan jár a lábán, ok ez arra, hogy szárnyát szegjék a sasnak? – Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében. / Prohászka Ottokár – Szeress, és jobb lesz a világ.

Mondások – 59.,  Platón – Plautus

Platón – Mindenki azzal törődik legjobban, amit éppen szeret. Az írás szegényes dolog az eleven szóhoz képest. Könnyebb kérdezni, mint felelni. A játékban egy óra alatt alaposabban megismerünk valakit, mint…

Mondások – 58.,  Petrunius – Pittakosz

Petrunius – Ahol egyszer sas voltál, oda ne menj vissza verébnek. / Pilinszky János – Minden tetőről látni a napot. / Phaedrusz – Király se lennék ott, ahol nem vagyok szabad.

Obstruktív alvási apnoe szindróma a háziorvosi gyakorlatban

Az obstruktív alvási apnoe (OSAS) a leggyakoribb alvás alatti légzészavar, kiemelt fontosságú az alvászavarok körében. Az össznépességben gyakorisága 2-4%, és a legfontosabb jellemzője a felső légutak alvás alatti ismétlődő, részleges vagy teljes elzáródása, amelyet oxigéndeszaturáció és hirtelenébredés követ.

Mondások – 57.,  Pausztovszkij – Petőfi

Pausztovszkij, Konsztantyin – A boldog napokra várakozás néha jobb, mint maga a beteljesedett boldogság. / Pavlenko, Pjotr – Az életet nem azok a napok jelentik, amelyek elmúltak, hanem azok, amelyekre emlékezünk.

Elhunyt Oláh György, magyar származású Nobel-díjas

A karbokationok kutatásában elért eredményeiért Oláh György 1994-ben megkapta a kémiai Nobel-díjat. Oláh György a tengerentúlról is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyar kutatókkal, írja az MTA kiadott megemlékezése. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben tiszteleti tagjává választotta. 2011-ben Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki világszerte számon tartott és nagyra becsült kémiai kutatásaiért és eredményeiért, azoknak ma már klasszikusnak számító tanulmányokban és könyvekben való közzétételéért, a kémiai tudományok fejlesztése, eredményessége, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítása érdekében végzett tudományos munkásságáért, valamint az új tudósnemzedékek számára példaképül szolgáló életpályájáért.

Szavak, szavak, szavak… – IX.

Visszatérve a kiindulóponthoz, vegyük elő még egyszer az „a” és az „o” hangzóinkat és keressünk kerek, ill. gömbölyded tárgyakat és szavakat! Dió, mogyoró, mosoly, barack, narancs, alma, körte, forgó, forog, dob, korong, golyó, kör, kong, korsó, borsó, orsó, korog, gyomor, koponya, …

Mondások – 56.,  Örkény – Paszternak

Örkény István – Az ember nem annyi, amennyi, hanem annyi, amennyi tőle kitelik. – Sokszor tűnődtem: vajon meddig remél az ember? Most már tudom: az utolsó pillanatig. / Palme, Olaf – Ha egy nép a gazdasági jólétét többre becsüli, mint a szabadságát, előbb-utóbb mind a kettőt el fogja veszíteni.

Burton Lee: Öt éven belül már űrhajósok is lesznek a Mars űrhajó fedélzetén

Burton Lee, a Stanford Egyetem professzora is részt vett a Magyar Tudományos Akadémia Székházában 2017. januárban tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy hazánk csatlakozott az Európai Űrügynökség nemzetközi technológiai transzfer hálózatához. Az Űrügynökséghez (ESA) Magyarország 2015. novemberében csatlakozott.Archívum

Facebook