Hetedhéthatár | Népszerű tudomány
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 507

Mondások – 85.,  Voltaire – Wass

Voltaire – Nem elég hódítani, meg kell tanulnunk csábítani. – Orvosok gyógyszereket rendelnek, melyekről csak nagyon keveset tudnak, betegeiknek, akikről még kevesebbet tudnak, olyan betegségekre, melyekről semmit sem tudnak.

Az Anglia

Nevelőfalum – Csetény – a Bakonyban, Zirctől 13 kilométerre található a Zirc–Budapest országút mentén. Valamikor a Holitscher uradalomhoz tartozott. Utolsó tulajdonosa Holitscher Károly, országgyűlési képviselő és földbirtokos.

Pécsett tartotta éves konferenciáját az EHBEA

Az emberi viselkedés és evolúció kutatásával foglalkozó EHBEA (European Human Behaviour and Evolution Association) 2018. április 4. és 7. között a pécsi Kodály Központban tartotta éves konferenciáját.

Mondások – 84.,  Valéry – Verne

Valéry, Paul – Isten megteremtette az embert, s mivel látta, hogy nem eléggé magányos, élettársat adott neki. Az ember olyan állat, akit a ketrecen kívül zártak be. Minden ellenségünk halandó. / Valluvar – Elvetni egy bölcsnek barátságát balgább, mint ellenséget százával szerezni.

Báger Gusztáv: A vonzó felelősségteljes feladatok mindig szellemi kihívás elé állítanak

Báger Gusztáv professzorral 2017. novemberében Zalakaroson egy konferencia után egy kávé mellett beszélgettünk.
Szarvas István (SZ. I.): Ön közgazdásznak vagy költőnek tartja magát?
Báger Gusztáv (B. G.): Egészen a közelmúltig közgazdásznak tartottam magam, aki verseket ír és publikál is. 2012-től, amikor megtiszteltek a József Attila-Díjjal, már nem tartom túlzásnak, hogy költő is vagyok.

Gerhard Schmidhuber

A német vezérőrnagy a már gyűrűbe zárt Budapest ostromakor, 1945. január 15-én olyan cselekedetet vitt véghez, ami egyedülálló volt az egész világon. Tudomására jutott, hogy a nyilasok és az SS katonák nagyszabású pogromot szerveznek a gettó ellen.

Mondások – 83.,  Tillich – Twain

Tillich, Paul – Az első lépés azon az úton, hogy az ember erős legyen, abban áll, hogy az ember magának bevallja saját gyengeségét. / Timmermans, Felix – Mindenkinek szüksége van valakire, akit jobban szeret önmagánál. / Tóth Tihamér – Az ifjúság jelene hazánk jövője.

A háború pillangói – Érosz a Nagy Háborúban

2018. március 22-én nyílik meg Pécsett A háború pillangói – Érosz a Nagy Háborúban című kiállítás. A Kecskeméti Katona József Múzeum orvostörténeti érdekességeket, néprajzi tárgyakat is felvonultató vendégkiállítása enteriőrök, illetve tematikus tablókba rendezett archív anyagok (dokumentumok, fotók, rajzok, nyomtatványok) segítségével mutatja be a harcoló katonák lövészárkon túli magánéletét és a nemi betegségek számának csökkentése érdekében létrehozott tábori bordélyhálózat működését.

Testvérpárok

Rajk Endre és László története feltétlenül ide kívánkozik. A Rajk szülők 11 gyermekéből a hatodik Endre, míg László a kilencedik. A Székelyudvarhelyen nagy szegénységben élő családot három jobban élő testvér segítette, Lajos, Gyula és Endre. Endre a Hangya Szövetkezetnél országos vezető tisztviselő lett.

Elhunyt Stephen Hawking

Jéki László fizikus szerzőtársunk és barátunk 2007. július 6-ai megjelenéssel írt Stephen Hawkingról a nyomtatott Hetedhéthatár XI. évfolyama 7. számában. Mivel 2009 áprilisában eltávozott közülünk, az Égi szerkesztőség tagja lett, így az akkori írásával búcsúztatjuk a 76 éves korában elhunyt Hawking professzort.

Mondások – 82.,  Teleki – Thackeray

Teleki Pál gróf – Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől. / Szükséges, hogy mindnyájan segítsük és irányítsuk a társadalmat a békés együttélésre, annak keresésére, ami összekapcsol…

Interaktív játékok, foglalkoztató a megújult Mecseki Bányászati Kiállításban

Kétéves előkészítő és kivitelező munka után 2018. március 7-étől újra várja látogatóit a pécsi Mecseki Bányászati Kiállítás (Pécs, Káptalan u. 3.) négy felszíni terme, amelyek eredeti tárgyak, archív fotográfiák, film- és hanganyagok, animációk, játékos, interaktív elemek segítségével teszik érthetővé, könnyen megismerhetővé a bányászati tevékenységet a technológiától a bányászati veszélyforrásokon át a bányakolóniák világáig.

Erdélyi áldás

Erdélyi áldás
Legyen előtted mindig út,
Fújjon hátad mögül a szél,
Melegen süsse arcodat a Nap,

Mondások – 81.,  Szuvarov – Tamási

Szuvarov, Alekszandr Vasziljevics – A gyorsaság szükséges, a sietség káros. / Tacitus – Emberi dolog gyűlölni azokat, akiket megsértettünk. Jaj annak a nemzetnek, amelynek ellensége írja a történelmét.

Megérkezett Magyarországra a BODY Kiállítás

Február 15-én a nagyközönség előtt is megnyitotta a kapuit a világhírű BODY Kiállítás. A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal.Archívum

Hirdetés