Népszerű tudomány | Hetedhéthatár
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 536

A kántor bosszúja

Tarokkozás közben a patikus állandóan cukkolta a kántort, hogy elfogja a XXI-ét, elnyeri minden pénzét. A kántor bosszút forralt. A következő temetési menetet kis kerülővel odavezette a gyógyszertár elé, majd teljes hangerővel rázendített…

A westerplattei csoda

A címbe csatát kellett volna írnom, mert az volt, én mégis csodát írtam, mert ez bizony csoda volt a javából. Danzig (ma: Gdańsk) kikötőváros mellett, annak közvetlen közelében húzódik a Westerplatte félsziget. 1939 augusztusában a közelben horgonyzott le a német Schleswig-Holstein csatahajó, kommandósokkal a fedélzetén.

Csaba László: Válság Gazdaság Világ

Az akadémikus szerző a mintegy 250 oldal terjedelmű legújabb kötetében az Előszóban így ír: „Elemzésünk alapkérdése az, ami a történettudományi és közgazdaság-tudományi irodalom egyik örökzöldje. Mi határozza meg a fejlődést hosszú távon: a pályafüggőség/path dependence, ahogy Douglass North (2005) felfogásából következne, vagy inkább a társadalmi értékrend és annak változása […]”

Rettenetes Iván

434 évvel ezelőtt, 1584. március 18-án halt meg az egyik leghírhedtebb orosz cár, IV. Iván. 1530. augusztus 25-én született. Szadista hajlama már kiskorában kiütközött. Élvezettel kínzott halálra kiskutyákat és kismacskákat, majd kamaszkorára embereket is.

A magyar Himnusz

Vörösmarty Mihály Szózatának sikeres megzenésítése Egressy Béni által 1843-ban arra ösztönözte Bartay Andrást, a pesti Nemzeti Színház igazgatóját, hogy „…Kölcsey Ferencz koszorús költőnk Hymnusára ének és zenekarra téve” pályázatot hirdetett, amit Erkel Ferenc nyert el 1844-ben.

Torma Zsófia 119 évvel ezelőtt e napon hunyt el

Torma Zsófia (Csicsókeresztúr, 1832. szeptember 27. – Szászváros, 1899. november 14.) magyar ősrégész, Torma József (1801–1864) régész-történész leánya, Torma Károly (1829–1897) régész, országgyűlési képviselő testvére, első magyar – egyik forrás szerint a világ – első női régésze volt.

Ötven éve hunyt el Hamvas Béla

A XX. század kimagasló magyar gondolkodója, írója, regényírója, esszéistája. Hatalmas műveltségének és átfogó szemléletének látóterében foglalkozott a művészetelmélet és kultúrtörténet kérdéseivel, társadalmi és filozófiai kérdésekkel egyaránt.

Vitam et sanguinem…

Életünket és vérünket! – E szavakkal kiáltottak föl a pozsonyi diétára 1741. szeptember 11-re összehívott tekintetes karok és rendek, amikor az osztrák örökösödési háború megindítása előtt Mária Terézia segítséget kért a magyaroktól. 1741 októberében elhunyt III. Károly.

Két amerikai közgazdász kapta 2018-ban a közgazdasági Nobel-díjat

Az 1941-ben született William Dawbney „Bill” Nordhaus a Yale egyetemen tanít, és a klímaváltozás gazdasági hatásainak vizsgálatában végzett munkájával érdemelte ki a díjat. Ő alkotta meg a gazdaság és a klímaváltozás közötti kölcsönhatás kvantitatív modelljét. Az 1955-ben született Paul Michael Romer a Világbank főközgazdásza és alelnöke volt idén január végéig, és kutatásaival megmutatta, hogy a gazdasági erők miként késztetik a vállalatokat újításokra, megvetve ezzel a fejlődés egy új modelljének, az endogén növekedés elméletének alapjait.

Rákkutatók a 2018. évi Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

3+1 tévhit az adalékanyagokról

Csak olyan élelmiszert vásárolok, amiben nincs adalékanyag; magamnak sütök-főzök, hogy elkerüljem az E-számokat; csak mindenmentes ételeket fogyasztok, azokban egyáltalán nincsenek állományjavítók, térfogatnövelők, és egyéb gyanús összetevők… Ugye, ismerősen csengenek ezek a gondolatok?

Szürkehályog

Volt az Alföldön egy juhász. Ernő bácsinak hívták. Volt neki egy szép bicskája. Amolyan univerzális darab volt, mert a legtöbb dolgot azzal oldotta meg. Jókat szalonnázott vele, pucolta a hagymát, a krumplit az ebédhez, máskor fát faragott, vagy kör­mölte a juhokat.

Kellér Dezső

A híres humorista és konferanszié 1985 táján Vitray Tamás vendége volt a televízió Ötszemközt című műsorában. A beszélgetés vége felé Vitray finoman megkérdezte, hogy ugyan, még mit vár az élettől. Kellér válasza kesernyésre sikeredett: – Már mondogattam is a feleségemnek, hogy…

Ferenc, a szaki

Még embert úgy hegeszteni nem láttam, mint ahogy azt Ferenc, a szaki csinálta. Ízig-vérig pesti vagány volt. Minden egyes munkája mesterdarab volt. Élmény volt nézni, ahogy dolgozott. D. Dr. Nagy Barna, apósom és én is sokszor fordultunk hozzá segítségért. Olyankor mindig mondogatta apósomnak.

Kölcsey Ferenc

Sződemeter, 1790. augusztus 8. – Szatmárcseke, 1838. augusztus 24. „Hazámat, nemzetemet mindig lángolva szerettem; magyar lenni büszkeségem volt, lesz örökre. Még akkor is, midőn a nemzet ellen kínosan panaszkodom.” (Kölcsey)Archívum

Hirdetés