Hetedhéthatár | Népszerű tudomány
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 519

A csetényi mozi

A csetényi mozi hőskorában mi voltunk a főszereplők. A major egyik elhagyott istállóját szemeltük ki, ami szerintünk nagyszerűen megfelelt a célnak. Az istálló belső oldalán, a bejárattal szemben volt egy vakablak. A vetítés úgy zajlott, hogy egyikünk kintről tükörrel beterelte a napsugarakat.

Titkos naplót írt egy francia kastély padlólapjaira egy 19. századi ács

Egy alpesi francia falu kastélyának padlódeszkáira írta titkos naplóját egy 19. századi ács. Az őszinte feljegyzésekből kirajzolódik az egykori falusiak élete. A különleges naplót a Picomtal kastély új tulajdonosai találták meg, mikor felújították az épület emeleti szobáit. A ceruzás írás a padlólapok alsó felén rejtőzött, így azt csak a deszkák felszedésekor lehetett észrevenni.

Egy krakkói kirándulás

1968-ban végeztem az ELTE biológia-könyvtár szakán. Ekkor már több mint egy éve dolgoztam a zirci Járási Könyvtárban, és tanítottam a III. Béla Gimnáziumban. A diploma megszerzése feletti örömömben megleptem magam egy krakkói kirándulással.

Narcisszusz és Kronosz: mi a helyzet az időskorral?

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatait monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt.

A pozitív Nárcisszusz: az önimádat pszichológiájának adaptív aspektusai

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatai monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt. Ez az írás egy kis kedvcsináló azok számára, akiket valamilyen formában valamennyire érdekel az önimádat pszichológiája.

Vadkan a magyar történelemben I-II.

Míg Európa más országaiban egyetlen vadkan sem alakított a történelmükön, addig nekünk két ilyen vadkan is jutott. Mindkettő sarkalatos módon avatkozott bele történelmünk további alakulásába. Szent István király és boldog Gizella királyné házasságában két fiú és három leány született.

Freud vs. Jung: nárcizmus és őrület

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatai monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt.

Forgács Péter: Gens una sumus*

Nabokov igen korán találkozott a sakkjátékkal. Az apai család címerében két medve látható, amint egy sakktáblát közösen tartanak a mancsukban. A vadászat, a férfias sport után jól fog esni egy kis barátságos szellemi társasjáték a fűtött szobában, mondja ez a címer.

Adalék Trianonhoz

A magyarság legnagyobb nemzeti tragédiája: Trianon, 1920. június 4. Ezt a napot a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Amúgy gyásznap, mint október 6. és november 4. Több gyásznapunk van, de mindet csupán felsorolni is sok lenne.

Davaj csaszi!

A II. világháború után jóvátétellel tartoztunk a Szovjetuniónak. Csak a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek (1950-től 1956-ig Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek) éves termelésének 90%-át a jóvátétel tette ki. Hasonló volt a jóvátételi arány mindenütt.

Mondások – 87.,  Wittgenstein – Yeats

Wittgenstein, Ludwig – Amit egyáltalán meg lehet mondani, azt meg kell mondani világosan; amiről pedig nem lehet beszélni, arról hallgatni kell. Egyetlen napon meg lehet élni a pokol rettenetét; az időből bőven futja rá.

Prágai tavasz, 1968

Akkoriban a szovjet és a csehszlovák pártvezető csak magyar slágerek címeivel üzent egymásnak. Alexander Dubček: – Rejtély, hogyan történt, nem tudom… Leonyid Iljics Brezsnyev: – Szeretlek akkor is, ha nem akarod!

Mondások – 86.,  Weil – Wilson

Weil, Simon – Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk. / Wells, Herbert George – Az evolúció a fokozatos fejetlenség elve. / Wilde, Oscar – Mindig bocsáss meg ellenségeidnek! Nincs, ami jobban dühítené őket. – Egyetlen ember sem elég gazdag ahhoz, hogy visszavásárolja a múltját.

Mondások – 85.,  Voltaire – Wass

Voltaire – Nem elég hódítani, meg kell tanulnunk csábítani. – Orvosok gyógyszereket rendelnek, melyekről csak nagyon keveset tudnak, betegeiknek, akikről még kevesebbet tudnak, olyan betegségekre, melyekről semmit sem tudnak.

Az Anglia

Nevelőfalum – Csetény – a Bakonyban, Zirctől 13 kilométerre található a Zirc–Budapest országút mentén. Valamikor a Holitscher uradalomhoz tartozott. Utolsó tulajdonosa Holitscher Károly, országgyűlési képviselő és földbirtokos.Archívum

Hirdetés