Hetedhéthatár | Napi aktuál
Archívum

Napi aktuál

Írások a rovatban: 777

Az új szerb kormány

A miniszterelnök megnevezte a 18 minisztérium tárcavezetőjét, valamint a négy kormányalelnök személyét. Két új tárca jött létre: a környezetvédelmi és az európai integrációs minisztérium, előbbit Goran Trivan, utóbbit Jadranka Joksimović vezeti majd.

Az innovációról őszintén

Magyarország fokozatosan leszakad az Európai Unió innovációs teljesítményátlagától. A napokban jelent meg az Európai Bizottság 2017-es innovációs eredménytáblája, az évente közölt jelentés szerint hazánk mind globális, mind térségi kitekintésben a kutatás-fejlesztés sereghajtójává válik. Az elemzés az EU-országok innovációs teljesítményét is összehasonlítja.

Több ország sajtószabadságát elemezte egy kutatócsoport az Európai Parlamentben

Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Magyarország, Bulgária, Románia és Görögország sajtószabadságát és a sajtó sokszínűségét elemezte egy kutatócsoport az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) előtt. Olyan országokat választottak ki, amelyeket már korábban is ért bírálat ezen a téren. Azt vizsgálták, hogy mennyire átlátható a tulajdonosi szerkezet, az állami támogatások rendszere, illetve mennyire próbálja a politika befolyásolni a sajtótermékeket, és minderre hogyan reagálnak az újságírók.

Sumaya hercegnő és Lovász László Jordániában beszámoltak a World Science Forum előkészületeiről

A Holt-tenger partján megrendezendő 2017. évi WSF programja a „Science for Peace” főcím köré épül. A „Tudomány a békéért” mottóval a fórum szervezői a tudomány nélkülözhetetlen szerepére és a döntéshozók felelősségére hívják fel a figyelmet a világszerte súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti konfliktusok békés feloldásában.

A magyar gazdaság növekedése gyorsabb az EU átlagánál

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke és vezető munkatársai a Budapesten 2017. június 28-án tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy a magyar gazdaság 2017 első negyedévében 4,2%-kal, senki által nem várt sebességgel bővült. 2007 óta csak egyszer volt ennél gyorsabb növekedést mutató negyedév.

Szabó László: Az amerikai multinacionális vállalatoknál eltöltött évek alatt megismerhettem az amerikai gondolkodásmódot

Dr. Szabó Lászlóval, Magyarország washingtoni nagykövetével beszélgettem kinevezése alkalmából.
Ön az üzleti szektorból érkezett a minisztériumba. Ez előnnyel, vagy hátránnyal járt a karrierdiplomatákhoz viszonyítva?
Egyértelműen előnyt jelent mindaz a tapasztalat, amelyet a nemzetközi üzleti életben eltöltött több mint húsz év alatt szereztem.

Elzbieta Bienkowska: Az uniós ipar továbbra is innovatív

„Az uniós ipar továbbra is innovatív, de még mindig elmarad a globális vezető innovátorokhoz képest. A globalizáció és a gyors technológiai változások korában az innováció továbbra is kulcsfontosságú az európai gazdaság és a polgárok jóléte szempontjából” – közölte Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos. Magyarország a 23. helyen áll.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon a legnépesebb delegáció az orosz után az amerikai volt

A június elején megrendezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum témája: „Bizalomépítés a változások korszakában” volt. Kiderült, hogy üzletemberek számára nem is olyan nehéz dolog közös érintkezési pontokat találni. A politikának viszont az a feladata, hogy normális feltételeket teremtsen a vállalkozók munkájához, és ne rontsa a meglévő kapcsolatokat. Pragmatikus emberek mindig megtalálják a közös nyelvet: ezt ismét bebizonyította a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum.

Matolcsy György előadást tartott Kínában

A Magyar Nemzeti Bank elnöke és szakmai küldöttsége május végén Kínában járt. Sanghaji látogatásuk során részt vettek az Ázsia fejlődésével és a világgazdaságban betöltött szerepével foglalkozó Shanghai Fórumon.

A világ nefrológiai szakemberei augusztus végén Budapestre figyelnek

Az idén 30 éves Magyar Vese-Alapítvány felhívást tett közé, hogy a Budapesti Nephrológiai Iskola, mely az egyik leghíresebb CME kreditpontos posztgraduális kurzus a nefrológia, hipertónia, dialízis, transzplantáció és nephropathológia területén idén is megrendezésre kerül augusztus végén.

Magyar közgazdászok utaztak Mexikóba a Közgazdász Világkongresszusra

Növekedés és fenntarthatóság Kelet–Közép-Európában – ezzel a címmel szervez önálló szekciót a június 19. és 23. között Mexikóvárosban megrendezendő, XVIII.
Közgazdász Világkongresszuson a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

Mától nincs roamingdíj az EU-ban!

Az elmúlt 10 év során az Európai Unió fokozatosan elkezdte előírni a mobilszolgáltatók számára, hogy a fogyasztók érdekében jelentősen csökkentsék a barangolási díjakat. Aki rendszeresen utazik más uniós országokba már tapasztalta, hogy a barangolás költsége az elmúlt évtizedben számottevően csökkent.

Márton Péter: Négy százalék fölött bővülhet a gazdaság

A Századvég Gazdaságkutató olyan, mint egy tranzit, mivel fogad és útjára is indít fontos gondolatokat – mondta Márton Péter. Rendkívül kedvező a gazdaság első negyedéves teljesítménye, ami az iparnak és a szolgáltató szektornak köszönhető, miközben csökken az államadósság, a növekedés pénzügyi értelemben fenntartható.

A digitalizáció a vállalatok jövőbeli modelljét érintő kérdés

A digitalizáció kevésbé technológiai, mint inkább a vállalatok jövőbeli üzleti modelljét érintő kérdés – így lehet összefoglalni Klaus Helmrich Siemens elnökségi tag előadását a Német Magyar Kereskedelmi Kamara a DUIHK június 1-én a budapesti Music Centerben tartott telt házas rendezvényén.

Német búcsút tartanak Máriakéménden

A szervezők szeretnék visszahozni a híres-neves máriakéméndi búcsúk hangulatát. Június 11-én, vasárnap egy nagyszabású programot szervez a Mecsek Egyesület a máriakéméndi kegytemplomnál.Archívum

Facebook