Hetedhéthatár | Asztaltársaság
Archívum

Asztaltársaság

Írások a rovatban: 160

Így költök én – káfé főnix, Csíkszereda

Miként látod íróasztalod (laptopod ?) mellől a mai (erdélyi) költészetet? Próbálsz-e lépést tartanod az összmagyar irodalom többé-kevésbé kialakult irányvonalaival, vagy sajátosan megszabott öntörvényű utat követsz?

Számadás

Imolay dr. Lenkey Istvánt aligha kell lapunk olvasóinak bemutatni, Munkásságát részletesen méltattuk 70. születésnapja alkalmából (Kisgrafika 2014/4.sz,), ám a róla készült személyi bibliográfia teljességre törekvően mutatja be azt. A 75. születésnapjára készült kiadvány afféle – eléggé nem meg becsülhető – családi vállalkozásként „az éves tagolásban kapott adatokat kiegészítve, pontosítva tematikusan szerkesztette” dr. Lenkeyné dr. Semsey Klára, Siposné Lenkey Klára és Lenkey István.

Számadás Imolay Dr. Lenkey István munkásságáról

Barátunk és szerzőtársunk, Imolay Dr. Lenkey István művészettörténész, író, könyvtáros, bibliográfus, szerkesztő, tipográfus rendkívül szerteágazó, gazdag munkásságát rendszerezi és tárja az olvasó elé a Számadás címmel 2016 őszén megjelent, 144 oldal terjedelmű bibliográfia.

Szarvas István 37 interjút tartalmazó kötetét mutatták be Szabadkán a Népkörben

Szarvas István Kérdeztem – válaszoltak II. című könyvének bemutatójára került sor 2016. november 9-én szerdán este a Vajdaságban, Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban.

Szabadkán tartják Szarvas István új interjúkötetének bemutatóját

November 9-én tartják Szarvas István barátunk és szerzőtársunk Kérdeztem – válaszoltak II. címmel megjelent interjúkötetének bemutatóját. A szerzővel Moritz László újságíró, a Magyar Nyelv és Kultúra Társaság alelnöke beszélget az új kötetről. Az esemény 16:30-kor kezdődik, helyszíne a Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka, Kossuth Lajos tér 4.

T. Ágoston László: Pacsirta a diófán

A Hungarovox gondozásában megjelent barátunk és szerzőtársunk, T. Ágoston László legújabb kötete. A könyv bemutatója október 4-én, kedden este 6 órakor lesz az ELTE Egyetemi Könyvtárában (V. Ferenciek tere 6.).

Komlósi Gábor, a Magyar Újságíró Szövetség elnökének köszöntője

Gabriel Garcia Marquez szerint a jó írót nem azon lehet lemérni, hogy mit tesz közzé. Hanem inkább azon, hogy mit tép össze. Szarvas István nem egy összetépős típus. Szerencsére. Szeret beszélgetni, szóban és írásban, az IPOSZ-tól a MÚOSZ-ig, bárhol, bármilyen témában. Az interjú a specialitása.

Búcsúzunk Dombyné Szántó Melániától

Ma délután érkezett a szomorú hír: szerzőtársunk, Dombyné Szántó Melánia elhunyt. A Hetedhéthatár 2010 előtti időszakának meghatározó alkotója, költeményei, képversei, festményei rendszeresen jelentek meg a nyomtatott lapban, olvasóink nagy örömére. A Hetedhéthatár-füzetek sorozat Falfirkák címmel 2005. júniusában megjelent 10. része Dombyné Szántó Melánia műveiből tartalmaz válogatást. E füzet előszavával − amelynek szerzője Rónaky Edit − búcsúzunk tőle.

Szarvas István: Kérdeztem – válaszoltak II.

Április 20-án 16 órai kezdettel tartják barátunk és szerzőtársunk könyvbemutatóját Budapesten a Sajtóházban. Szarvas Istvánnal régi és készülő új könyvéről Temesi László író, újságíró beszélget. A programon jelen lesznek az újonnan megjelenő könyv riportalanyai közül: professzor Farsang Csaba, az MTA doktora; professzor Papanek Gábor, az MTA doktora; Dr. Papp István Csongor pszichiáter főorvos; Dr. Dezső István állatorvos; Budai Bernadett ex-kormányszóvivő.

Elment a tanítómester – Báling József, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettese

Nemrégiben baráti-ismerősi körben beszéltünk arról, hogy felesége, Éva néni halála után hogyan telhet az élete a 88. évében lévő Báling Józsefnek, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettesének. Nem telt el egy hét, és érkezett a hír: Báling Józsefet családja körében március 16-án érte a halál.

Emlékezés Huber Mária Mártára

Akkor este egy verset és egy írásodat olvastad föl. Kölcsönös volt ez köztünk, tiszteltük egymás véleményét. Sokáig beszélgettünk, majd elköszöntünk egymástól. Másnap hívtalak, nem jelentkeztél. Múlt az idő, rossz előérzetem támadt. Órák múlva, sajnos szembesülnöm kellett a szomorú hírrel.

Asztaltársaság – képgaléria

A Hetedhéthatár szerzőinek asztaltársasága. A képek túlnyomórészt a pécsi Iparos Kisvendéglőben készültek, ahol a szerzők időről időre összegyűlnek, beszélgetnek, szakmai eszmecseréket tartanak és meghallgatják egymást, kivel mi történt a legutóbbi találkozás óta.

Isten éppen félrenézett

Bányai Tamás Barátunk és szerzőtársunk Isten éppen félrenézett című könyvének bemutatóját 2015. november 5-én csütörtökön 18 órai kezdettel tartják a budapesti Rátkai Márton Klubban. A Hungarovox Kiadó által megjelentetett novelláskötetet Jahoda Sándor ismerteti. A rendezvényen a kiadó másik új kötetét is megismerheti a közönség: Veszelka Attila Veszelka Imre – Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája és én című munkáját.

Szarvas István a Közéleti Kávéházban

2015. október 30-án 18 órai kezdettel vetített képes beszélgetést tartanak Szarvas István szerzőtársunkkal pályájáról a Szegedi Közéleti Kávéház keretében a SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. Házigazda: dr. Nagy Ferenc szakközgazdász, művészvendég: Takács Éva Aranypáva-díjas népdalénekes, közreműködik: V. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke. A helyszín: Szeged, Tisza Lajos krt. 54. (REÖK palota mellett), 102-es Pólay terem.

Könyvbemutató: Pécsi papírdossziéim

2015. október 27-én 18.00 órakor kezdődik Regényi Ildikó barátunk és szerzőtársunk Pécsi papírdossziéim (1956-1979) című könyvének bemutatója Pécsett, a Vasutas Művelődési Házban. A szerzővel Orcsik Ferenc beszélget.Archívum

Facebook