Hetedhéthatár | 2016 március
Archívum

Időszak: 2016. március

Pécsi Családi Színházi Fesztivál – idén negyedszer!

A Pécsi Nemzeti Színház 2015/16-os évada május 27-én a Játszd újra, Sam! című vígjáték előbemutatójával ér véget, majd május 29-én a hagyományos Színház téri Gyermeknappal indul a Családi Színházi Fesztivál. Március 31-én Dr. Páva Zsolt, a fesztivál fővédnöke jelenlétében ismertette Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a május 29.-június 5. között megrendezésre kerülő IV. Pécsi Családi Színházi Fesztivál műsorát.

Kezdődik a nyári időszámítás a KULTKIKÖTŐben

Bemutatók sora, köztük egy ősbemutató, balatoni mese, zenés színházi előadások és vígjátékok, párkapcsolati társasjáték, koncertek és költői est is várja a KULTKIKÖTŐ nézőit. Ezen a nyáron a Balaton három pontján: Földváron, Bogláron és Fenyvesen a kecskeméti Katona József Színháztól kezdve Tóth Verán és a Madách Színházon át a Quimby-ig színes és változatos a programkínálat.

Elhunyt Kertész Imre

Életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre. A Nobel-díjas írót 2016. március 31-én, hajnali 4 órakor budapesti otthonában érte a halál – tájékoztatta csütörtökön Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója az MTI-t.

GKI Előrejelzés 2016-ra

A számszerűen hasonló idei előrejelzések ellenére a magyar gazdasági folyamatok jellemzésében továbbra is nagy a különbség. A kormányzat fenntartható növekedést, Ausztria belátható időn belüli utolérését vizionálja, a GKI Gazdaságkutató Zrt. viszont csak átmeneti részsikereket, folytatódó regionális leszakadást lát.

Mondások – 32.,  Hugo – Huxley

Nem létezik kis ország. Egy nép nagyságát nem a lélekszáma határozza meg, mint ahogy egy ember nagysága sem a testsúlyának függvénye. / A gondviselés nagyon takarékosan bánik a nagy emberekkel. Nem pazarolja, nem tékozolja el őket.

Equus: terror és gyönyör ötvözete

Kortárs angol író immár világirodalmi klasszikusnak számító művét, Peter Shaffer: Equus című drámáját hozza el Pécsre a Pannon Várszínház. Vadonatúj produkciójukat április 11-én és 12-én este 7 órakor tűzi műsorára a Pécsi Harmadik Színház Vándorfi László rendezésében, Blaskó Péterrel és Szelle Dáviddal a főszerepben.

Húsvét természetélménye

Esők jöttek, esők mentek, s az üvegtáblákon
csordogált alá az árva sírás –
sejtjeim mágneses mezejében
ég felé vették a virágok útjukat –

Elment a tanítómester – Báling József, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettese

Nemrégiben baráti-ismerősi körben beszéltünk arról, hogy felesége, Éva néni halála után hogyan telhet az élete a 88. évében lévő Báling Józsefnek, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettesének. Nem telt el egy hét, és érkezett a hír: Báling Józsefet családja körében március 16-án érte a halál.

Anatolij Vasziljev Színházi Világnapi üzenete, 2016.

Az idei Színházi Világnap alkalmából Anatolij Vasziljev színházi rendező, színházelméleti gondolkodó, színházi pedagógus üzenetét olvashatják.

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 108.

Ugyanabban az időben, amikor én a Móra Ferenc iskola szüleivel és igazgatójával birkóztam, túl a határon, Erdély szívében najma is tusázott. Én az emberekkel, ő a halállal. Miben halt meg, volt-e valaki mellette, nem tudom.

Sakk utolsó vérig (bohózat)

Egy buli. Középen egy asztal áll, rajta sakktábla. Az asztal két szemben lévő oldalán egy-egy szék. Az egyiken a LÁNY, a másikon a FIÚ ül. Játszanak, közben ismerkednek. A „gondolatokat” játszó színészek a szereplők mögött állnak.

Holdhercegnő

… az én kedvesem
mesteri szerető,
ámbraillatú sellő,
bársonyos bőrű…

Madaras triptichon

Madárdalt dajkál
a tavasz vén diófánk
álmos ágain.

Alkotmány és adójog

A jog abból a reményből fakad, hogy érdemes együttműködni, és a konfliktusok rendezésére „fair” játékszabályokat kialakítani; lehet bízni abban, hogy ezeket széles körben be is fogják tartani – dr. Deák Dániel.

Börzsönyi Erika költői estje Jobbágyiban

Pásztón születtem, de Jobbágyiban éltem, ahonnan érettségi után, 1972-ben kerültem Debrecenbe, továbbtanulni. Kicsinyke kislány koromtól kezdve az volt a vágyam, hogy könyvtáros legyek, és író.



Archívum

Hirdetés