Hetedhéthatár | 2016 május
Archívum

Időszak: 2016. május

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 117.

Elsőre mindjárt a legelitebb, az Akadémiai Kiadónak írtam egy levelet, melyben kerekperec megkérdeztem, érdekelné-e őket, egyáltalán van igény egy teljes német leíró nyelvtanra a piacon.

Félig halál

Minden csak mellékszál.
Minden vakvágány,
Elszálló szó,
Pazarolt hang,
Nélküled.

Tizenhárom produkció a Pécsi Nyári Színház műsorán

Tizenhárom produkcióra, köztük vígjátékra, táncszínházi előadásra, bohózatra, zenés estre és komédiára várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 18. és augusztus 7. között a baranyai megyeszékhelyen. Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója, a nyári játékok főszervezője az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Káptalan utcai szabadtéri színpadon húsz estén keresztül kínálnak tartalmas kikapcsolódást a közönségnek.

Játszd újra, Sam!

Woody Allen sajátos humorú színdarabját 2016. május 27-én mutatta be Szurdi Miklós rendezésében a Pécsi Nemzeti Színház a 2015/16-os színi évadának utolsó napján. A nyár folyamán a Pécsi Nyári Színház tűzi műsorra a produkciót, majd a nyári szünetet követően szeptember végétől az új évad műsorán szerepel.

Art’húr-díj Hajnal Évának és Márkus Lászlónak

Május 22-én Budapesten két állandó szerzőnk és barátunk, Hajnal Éva és Márkus László, továbbá Kanczler Klára, Vámos Krisztina és Böjte Csaba kiváló alkotói munkájáért Art’húr-díjban részesült.

Szertelen szerenád

Hozzám tartozol
hozzád tartozom
mint Holdhoz az udvara
lóhoz a farka
vénasszonyhoz a hárászkendő

Zápor triptichon

Örömteli nap
elmúlását könnyezi
esti zivatar.

A reményről

Néha úgy érzem, hogy nem bírom tovább,
sokkal könnyebb lenne mindent feladni.
Egyszercsak nem kelnék fel egy reggel.

Matyi, gyere már!

A bevásárlóközpont közepén egy minivárost építettek, ahol a gyerekek mindenféle foglalkozásokat próbálhatnak ki. Matyi már messziről rohan az autószerelő-műhely felé.

Kemény György kiállítása a Fészek Galériában

Kemény György 1956 és 1961 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Gábor Pálnál tanulta meg a tervezőgrafika alapjait, a művészetről minden mást elsősorban Barcsay Jenőtől. Ezután színházi, kiállítási és filmplakátok hosszú sorát kezdte tervezni, továbbá katalógusokat, könyv- és lemezborítókat, arculatokat, évtizedeken át az IPM nemzetközi merítésű magazint, és kilenc évig a Színház folyóirat címlapjait is.

Várkonyi Nándor Emléknap Pécsett

120 éve született Várkonyi Nándor. Erre az alkalomra, május 19-re emléknapot szervezett Kende Kata, Várkonyi Nándor unokája, valamint a Csorba Győző Könyvtár Pécsett, a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban. A rendezvényt megelőzően a pécsi köztemetőben koszorúzás volt Várkonyi Nándor sírjánál.

Mondások – 36., Kalkuttai – Kellér

Kalkuttai Teréz anya – A legrosszabb szegénység a magány, és az az érzés, hogy nemkívánatos vagyok.

A kis menyasszony (fejezetek édesanyám emlékeiből)

Az olcsó kis kazettás magnóban számomra kincseket érő szalag pörög. Édesanyám hangját hallgatom, aki életét meséli nekem, és mindazoknak, akik majd olvassák ezeket a történeteket.

Gólyabíró

Az Üveghegyen túli Brilltenger menti szélzúgatta nagyerdőben bíróválasztásra gyűltek össze a választási korhatárt elért nagykorú lakosok: úgy, mint a süldő mangalicák, a fészekből kirepült gerlék, anyjukat elhagyó medvebocsok…

Frigyesy Ágnes beszélgetett Böjte Csaba atyával a Székely Kör rendezvényén

A mindennapi kenyérnél fontosabb a remény. Ezzel a címmel tartott előadást és válaszolt Frigyesy Ágnes Szent Szalézi Ferenc-díjas újságíró kérdéseire Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, 2016. május 20-án Budapesten, az Aranytíz Kultúrház zsúfolásig megtöltött Tolnai Színháztermében.Archívum

Hirdetés