Hetedhéthatár | 2016 augusztus
Archívum

Időszak: 2016. augusztus

Egy vödör víz

Órák óta gyalogolt már. Kényelmetlen cipője feltörte a lábát, minden lépés fájdalmat okozott. Egyedül volt az országúton, a csillagos ég úgy borult föléje, hogy néha, amikor felnézett, szinte beleszédült a határtalan magasság és a messzeség látványába.

A tógazda

Csak nézte az északi kiszögelésben horgászó férfit, és egyre inkább izgatta a gondolat, hogy már látta valahol. Nem, nem pontos a szó, inkább az ingerel a helyes kifejezés erre az állapotra.

Lélekmentők

Van egy vidéke Erdélynek, egy szép dimbes-dombos táj, ami Kolozsvártól és Besztercétől délre, a Marostól keletre, szinte egészen Marosvásárhelyig húzódik. Ez a mindenki által legalábbis híradásokból jól ismert népzene és néptáncok hazája, a Mezőség.

Colleen Bell: A nemzeti parkok az oktatást és a kultúrát egyaránt magukban hordozzák

Szarvas, a Békés megyei 16 ezer lakosú kis város, amelyet joggal neveznek sokan Dél-Alföld gyöngyszemének, az elmúlt évek során gyakran kerül a figyelem középpontjába.

„Bejön nekem a babázás…”

Pásztor Anna második gyermeke, Zoé baba születése után is rendületlenül koncertezik. Anna egyébként sem a „szürke, a tömegbe csendesen beolvadós” típus, de két gyerekkel koncertezni? Interjúnkból kiderül, bizony, így is lehet. Sőt!

Ősállat módjára

A megkésettség szűk állapotában
a sorssá érés nehéz percein
a megalázottság sűrű porában
a kék árnyak csendjében

Váratlan találkozás

Novák tanár úr nehéz perceket élt át, amikor Robert Schön üdvözlő beszédét fordította kollégáinak. A fiatal pedagógus jól beszélt németül, a tankönyvek anyagait kiválóan ismerte, azokat jól alkalmazta.

Én, Petrozsényi Nagy Pál (önéletrajzi dokumentumregény) – 130.

Valahogy mindig sejtettem, hogy nem mind arany, ami fénylik, magyarán: távolról sem vagyok az a tehetség, akinek Emese hitt valamikor. – Tehát utánozunk. Rendben van! Kettőnk közül ön itt a szakember.

Színerő – Léptékváltás VI.

A PTE Művészeti Kar idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Festészet Tanszék újra megrendezte a már több éves hagyománnyal rendelkező Színerő – Nagyméretű festmények – Léptékváltás VI. kurzus-alkotótelepet 2016. június 20. és július 3. között. A táblaképnél nagyobb léptékű sík- vagy térbeli festészeti technológiák alkalmazásával készült színes műveket a Zsolnay Kulturális Negyed, m21 Galériában mutatják be 2016. augusztus 12-től szeptember 15-ig.

Angyali segédlet

Angyal szált vállamra,
szelíden megpaskolta
gondterhelt arcomat
s megpróbált vidámságot
szuszakolni lelkembe

Parázsló szonett

Leheletnyi lábnyom, libbenő a nyár,
pipacsmezőn lépdel, alig hallani,
tűznek vörösében tombol a határ

Halmos Monika: Levendula 2.0

A könyv bevezetőjében, A tündérillatú levenduláról című fejezetben a következőket olvashatjuk Kaldeneker György szakács tollából: „A levendulával szeretettel, finoman kell bánni. Jelenléte a konyhában jelentős, az ételeinkhez nagy odafigyeléssel kell adagolni, esetében fokozottan érvényes a „kevesebb több” mondás.

Mögöttes

a szervezet, amibe versed épül
a készülék, ami fölfoghat
a viszonyítási rendszer a fontos
a gondolat másokban továbbgyűrűző
végtelen láncreakció

Megérkezett Hruscsov elvtárs

Egyik alkalommal, mikor Hruscsov elvtárs Magyarországra látogatott, a Ferihegyre terelt tömegben ott téblábolt egy kelekótya. Mikor a repülőgép föltűnt a látóhatáron, eldördült a 24 ágyúlövés.

A kisvasút nagy meséi

Amikor ráborul az este a Mecsekre, minden kiránduló hazamegy, az erdei padokon nem ül senki, elnémulnak a turistautak, csak az állatkertből hallatszik néha morgás, nyerítés, visítás.Archívum

Hirdetés