május, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. május

A kanadai miniszterelnököt fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa május 29-én, hétfőn fogadta Kanada miniszterelnökét, Justin Trudeau-t és feleségét. A politikus ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

El nem kötelezett művészet

Az El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye az egykori Jugoszlávia nonkonformista művészeti közegeinek kialakulását mutatja be regionális kontextusban, Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehszlovákiával együtt vizsgálva.

Nevet a század – 2.

A szolgálatvezető őrmester a századnál a legjobb kiképző altiszt hírében állt, de híres volt mértéktelen italozásáról is. Századparancsnoka egyszer elrendelte, hogy ha előző nap ittas volt, kihallgatáson tartozik azt jelenteni. Mindjárt másnap sor került a parancs teljesítésére.

Nyári délután

Nyári délután ülök a fényben,
szellő sem rebben, úgy simul a
tájba minden, mint végtelen dallam.

Kialvatlanok a pécsiek

2017. május közepén Pécsett felmérés készült, ami a helyiek alvási szokásait vizsgálta. A Matracman Alvásblog által elvégzett adatfelvétel során 1549 személy válaszolt a kérdőívre, amely bár nem reprezentatív, mégis irányadó, hiszen minden századik pécsi lakos kitöltötte.

Novák Katalin: Ha a családok erősek, Magyarországnak van jövője

A családi értékek védelme érdekében, azok képviseletében a kormánynak nemzetközi szinten is fel kell lépnie – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Családok budapesti világtalálkozóján 2017 május 25-én.

Nagypéntek

Azt mondják, nagypénteken halt meg Kisbányai, az író. De az is lehet, hogy csak egyszerű pénteki nap volt… Vagy csak kedd, vagy csütörtök, illetve akármelyik nap a hétből. Olyan régóta egybefolytak a napjai, hogy már a vasárnap is feketén árválkodott a naptárában.

Háy-művel gyógyító színház

Számvetés azzal, ahogy élünk és éltünk, s egyben sors- és korkritika A mélygarázs. Sodró monológok, meghökkentő gondolatfutamok, a múlt és az életépítés kendőzetlen feltárása. Szembesítés képzeteinkkel és tévképzeteinkkel – e szavakkal ajánlja az olvasó figyelmébe Háy János: A mélygarázs című regényét az Európa Könyvkiadó. A tisztáSzínház elnevezésű önsegítő színházterápiás művészeti csoport e kortárs mű felhasználásával hozta létre legújabb előadását.

Szobafestő voltam három napig

Nem akartam én festőnek kiadni magamat. Ez csak úgy jött. Zsuzsinál voltam, az apja a szomszéd lakásban lakott. Arra panaszkodott, hogy festették a lakását, de a festő egy rahedli pénzt kért a munkáért.

Tucatnyi produkció a Pécsi Nyári Színház műsorán

Tizenkét produkcióra – köztük vígjátékra, bohózatra, illetve a L’art pour l’art Társulat estjére – várja a nagyközönséget június 21. és augusztus 6. között a Pécsi Nyári Színház a baranyai megyeszékhelyen. Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója, a nyári játékok főszervezője az MTI érdeklődésére kedden elmondta: idén mintegy tízezer néző részvételére számítanak a pécsi belvárosban található Káptalan utcai szabadtéri színpadon.

Hullócsillag

Ezernyi hullócsillag,
Pajkos égen suhanó kívánságok,
Könnyekkel dúlt éjszakákon

mit ér a vers

mit ér a vers
ha mindez ügyes játék
felszínes bűvészkedés
cikornyás szavakkal

sáros

  sárban cuppog az aggodalom leragad a bánat a vágyon   apró fények a lágy iszapon bemerül a lábam a lápon   pocsolya az utca súlyos a sár menekül az idegen reszket a táj   elviszi morc hidegébe fák levelét a szélhegedű   dallama drága etűd tócsa ezüstje tükre az égnek   mennyei szólam búnak […]

Kommentek mentén

Úgy vagyok ezekkel a hozzászólásokkal, hogy örülök nekik, meg nem is. Zavar is, hiányzik is. Az ember bőre alá másznak kéretlenül, de ha elmaradnak, hiányzik cirógatásuk. Vágyom az értékelésre, és zavar, ha megítélnek. Mintha mindenki azért mégsem szólíthatna meg. De kell a placc – hiszen ez a fészbuk.

Defektesen

Hiába káromlás, fohász…
csak didergek, mint vén makk ász,
mely melengeti két kezét
a pakliban. Passzív e lét.Archívum

Hirdetés