június, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. június

Ez is csak játék

Ez is csak játék. Álmaimban
várom a döntő gólt. Igen.
Egy könnyű vers, akár a labda

A látszat csal

Főhősünk a vihar elől menekülve szállást kért éjszakára. A porta tulajdonosa, az özvegyasszony, óvakodott attól, hogy egy fedél alatt töltse az éjszakát egy férfival. – De asszonyom, mit feltételez rólam? Hiszen én gentleman vagyok.

Mormotaünnep

Az óceánjáró –
Ez a világ oly
végtelen, mint a tenger,
s nincs hajóm hozzá.

Eszterhai Katalin: Majdnem Esterházy

Nem az a fontos, min mentél keresztül, hanem az, mihez kezdesz mindezzel. Mindannyian nap mint nap tapasztaljuk, hogy az élet válaszutak sokasága: döntenünk kell, mit kezdünk a rajtunk kívülálló adottságokkal, tehetségünkkel, gyengeségeinkkel: merünk-e kockáztatni, feladni a kényelmes életet a kalandosabb és jobb élet reményében.

Családi játszmák – rendezte: Göttinger Pál

2017. június 27-én a Belvárosi Színházban volt az Orlai Produkciós Iroda Sam Holcroft intellektuális komédiájának, a Családi játszmák nagysikerű teltházas sajtó bemutatója. A darab eredetije 2015-ben a londoni Nemzeti Színházban is nagy sikert aratott. A magyar előadásban Ötvös András, Réti Adrienn, Járó Zsuzsa, Szikszai Rémusz, Kútvölgyi Erzsébet, Papp János és Csikász Ágnes szerepeltek. Az előadás rendezője Göttinger Pál.

Elzbieta Bienkowska: Az uniós ipar továbbra is innovatív

„Az uniós ipar továbbra is innovatív, de még mindig elmarad a globális vezető innovátorokhoz képest. A globalizáció és a gyors technológiai változások korában az innováció továbbra is kulcsfontosságú az európai gazdaság és a polgárok jóléte szempontjából” – közölte Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős uniós biztos. Magyarország a 23. helyen áll.

Balatonfüred

Kék és zöld a víztükör, mely
fogva tartja szemed, hétfő reggel
egy padon ülsz, kitárul előtted
a csodás látvány

Tarolt a Halott Pénz

A Halott Pénz három kategóriában is elnyerte a második alkalommal átadott Petőfi Zenei Díjat hétfőn este Sopronban – tette közzé az MTI. A 25. Telekom VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján tartott gálán mások mellett a Quimbyt és a Wellhellót is díjazták.

Aki fart vet a halálnak…

Városszéli kiskocsma a pesti gyár nemrég letelepített gyáregysége szomszédságában. Itt búsulnak a poharukba műszak után azok a parasztgazdából lett segédmunkások, akik nem akartak szövetkezeti gazdává válni a falujukban.

A pécsi Jelenkor szelleme költözött a budapesti Ludwig Múzeumba

Kerekasztal-beszélgetést hallgattam meg a Pécsi Műhelyről és tágabb kulturális környezetéről a pécsi Jelenkor folyóirat tagjainak közreműködésével a 2017 június 24-i Múzeumok éjszakája keretében a Budapesti Ludwig Múzeum harmadik emeleti kiállítóterében.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon a legnépesebb delegáció az orosz után az amerikai volt

A június elején megrendezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum témája: „Bizalomépítés a változások korszakában” volt. Kiderült, hogy üzletemberek számára nem is olyan nehéz dolog közös érintkezési pontokat találni. A politikának viszont az a feladata, hogy normális feltételeket teremtsen a vállalkozók munkájához, és ne rontsa a meglévő kapcsolatokat. Pragmatikus emberek mindig megtalálják a közös nyelvet: ezt ismét bebizonyította a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum.

Érettségi öltöny

Már évek óta nem jutott eszébe Sándornak, hogy a szekrény oldalsó részében ott lóg az érettségi öltönye. Évente egyszer rápillantott, akkor is csak úgy futólag.

Ma kezdődik a 25. VOLT Fesztivál

Egy 800 fős házibuliból ma már egy 150 ezres, Európában is elismert fesztivállá cseperedett az idén 25. alkalommal jelentkező Telekom VOLT Fesztivál. A szervezők minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számítanak: a Nagyszínpad megnövelt nézőterén, kedden 45 ezres rajongótábor várja a jubileumi VOLT legnagyobb dobását, a Linkin Parkot.

Sikó Miklós portréi

Sikó Miklós (1817-1900) erdélyi festőművész nemesi családból származott, a festészettel 1838-tól, Barabás Miklós hatására kezdett foglalkozni. Festői karrierjét 1851-ben Münchenben folytatta Barabás Miklós tanítványaként, majd ezután visszatért szülőföldjére, ahol több kolozsvári és erdélyi nemesi család tagjait örökítette meg festményeken.

A portréfestő Sikó Miklós

Pécsett a Vasutas Művelődési Házban egy rendhagyó festménykiállítás megnyitásának lehettünk szemtanúi. Az ezelőtt 200 évvel született Sikó Miklós művészetének egy kis töredékét volt szerencsénk megtekinteni. Az erdélyi festőművész nemesi családból származott és szülei már kisgyermek korában katonai pályára szánták.Archívum

Hirdetés