augusztus, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. augusztus

Ma nyílik a Pécsi Galéria 40 éves jubileumi kiállítása

Az idén 40 éves Pécsi Galéria jubileuma alkalmából egy hallatlanul izgalmas és átfogó intézménytörténeti bemutató látható a Pécsi Galéria 40 című kiállításon. A Széchenyi téri kiállítóhelyen több mint ezer dokumentumot mutatnak be a Pécsi Galéria elmúlt 40 évének kiállítási anyagaiból az augusztus 31-én, 17 órakor nyíló kiállításon.

Mondások – 69., Seneca II.

Seneca II. – Sok hűhó semmiért. / A tevékeny ember számára egy nap se hosszú. / Aki jót tett, hallgasson, aki kapta, beszéljen róla. / A test legjobb illata az, ha nincs illata.

Jelentés haikuírás közben

Szösszenetek Facebookon innen és túl – A paplan alatt – Mindig is megszállott voltam: eleve itt van ez a tábor: sérült gyerekeket viszünk nyaralni egy hétre, hozzám hasonló megszállott kollégákkal együtt.

A Pécsi Harmadik Színház műsora a 2017/18-as évadban

Megközelíthetjük a komikum felől, láthatjuk az önirónia vagy épp a groteszk görbe tükrén keresztül, a jelen tapasztalataiból, de akár a történelem távolából szemlélve is az emberi kapcsolatokat, mégis, minduntalan ugyanarról szól a mese: rólunk, az esendő, sokszor reménytelen helyzetben vergődő, ám szeretni vágyó, figyelmet kolduló emberről. A Pécsi Harmadik Színház 2017/2018-as évadjának előadásaiból is így ismerhetünk magunkra. A teátrum kínálatában kortárs dráma és zenés játék, hazai és határon túli vendégprodukció egyaránt helyet kap.

Közös magánügyeink

Az első ajtón szállt fel, fülén a mobillal. Negyvenesen, frissen-fitten.
– Igen, mondd csak nyugodtan, most szálltam fel a buszra, éppen jegyet vásárolok. Persze, hogyne, úgy ahogy mondod…
Közvetlen mögöttem, háttal helyet foglal, és folytatja.

A szertelen vadászat

A régi falióra ingája egykedvűen szabdalta a levegőt. Teljesen mindegy volt számára merre járnak a mutatók, és az sem érdekelte, hogy Bence egyre idegesebben nézi a számlapot. Csaknem hatvan éve szolgálta tisztességesen a házat.

Tóth Szabolcs Töhötöm: Ha újságírókról beszélünk, ki lehet tenni a címkét „veszélyeztetett állatfaj”

Tóth Szabolcs Töhötömmel, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesével, aki a magyar újságírás szerény, de egyik jelentős képviselője, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának társalgásra alkalmas helyiségében beszélgettünk 2017. július elején nagy sikerű, hat éve megjelent Első leütés könyvéről és a magyar újságírás helyzetéről.

A magyar közgazdász szakma Egerbe költözik 2017 szeptember 7-én

Thomas J. Sargent Nobel-díjas közgazdász, a racionális várakozások elméletének egyik úttörője lesz a nyitó előadója a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 55. Közgazdász-vándorgyűlésének. A New York-i Egyetem professzora és Matolcsy György jegybankelnök előadása nyitja meg ugyanis a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciáját.

A Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál a Jameson CineFest új partnerfesztiválja

A CineFest évről-évre külön figyelmet fordít arra, hogy a versenyprogram mellett olyan országok filmművészetét helyezze a fesztivál fókuszába, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismernek. Idén az együttműködés új távlatai nyíltak meg azáltal, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál (SIFF) június 17-én 13 ország fesztiváljának képviselőjével írt alá együttműködést „Belt and Road” címmel. Magyarország képviseletében Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója volt jelen a megállapodás aláírásakor.

A titok már nem titok tovább

Nemrég újságokat, könyveket rendezgettem, selejteznem is kellett közülük, megválni mindattól, ami már nem fontos. Kevés a hely, és nehéz szigorúan bánni az emlékeimmel: ez a kettősség határozta meg aznapi munkálkodásomat.

Neurológiai Kongresszus Budapesten

Budapesten tartják 2017. augusztus 30. és szeptember 2. között a 16. Európai Klinikai Neurofiziológiai Kongresszust. A nemzetközi esemény több mint 700 résztvevője 400 előadás, szimpózium, oktató kurzus közül választhat programot.

Ki vagy?

Egy kósza szellő,
Mécsesben az apró láng,
Ódon temetőkben a föld illata

Hét Domb Filmfesztivál

2017. szeptember 18-24 között rendezik Komlón a Hét Domb Filmfesztivált. A fesztivál nem titkolt célja, hogy kézzel fogható távolságba hozza a közönséghez azokat a hazai és külföldi alkotókat, akik méltán szereztek maguknak elismerést a filmkészítés és filmgyártás palettáján. A versenyfilmek vetítése mellett fontos szerepet kapnak a magyar filmgyártás remekei, valamint a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi kísérő programokra is.

Jónás Gabriella: A nyelvet az anyatejjel szívtam magamba

Jónás Gabriella részt vett 2016 november 9-én Szabadkán a Népkörben tartott könyvbemutatómon. Ott született az elhatározás, hogy interjút készítek a művésznővel.

Három kalap

Sanyi, amióta az eszét tudja (mire kellene használni), mindig hajadonfővel járt. Sosem volt sapkája, se télen, se nyáron. Történt aztán, hogy új munkahelyre került, egy hivatalban lett tisztviselő. Ez a beosztás már nem engedte meg, hogy csak úgy pulóverben, lezserül mászkáljon. Jobb kinézetűnek kellett lennie, legalább is öltözetben.Archívum

Hirdetés