szeptember, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. szeptember

Búcsú Kovács József Hontalantól

Tudtuk, hogy küzd a kórral barátunk és szerzőtársunk, Kovács József Hontalan. Szorítottunk érte! De sajnos, nem ő nyert ebben a viadalban… 67 éves volt idén augusztusban.

20 éves a Hetedhéthatár

2017-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Hetedhéthatár. Az első lapszám, akkor még nyomtatott formában, 1997. december 5-én látott napvilágot. Az évforduló kapcsán szerkesztőségünk beszélgetéseket, fotóteregetést, visszaemlékezéseket és felolvasásokat rendez Pécsett, a Király u. 9. szám alatt az ősz folyamán. A programsorozat első része 2017. szeptember 30-án 16.00 órakor kezdődik, Hidak a múltból a jövőbe megnevezéssel.

fura álom

ma hajnalban talán csak álom
tündér ült a nyoszolyámon
mind életre keltek verseim

egy másik hajnal

milyen feledékeny az ember szeptember 11-ét is feledi
aznap is úgy ébredtem mint bármely másik hajnalon
a kávé keserű
a forró víztől megint csupa homály a tükör

Deutsch: Sikeres gazdaságpolitika digitalizáció nélkül nem lehetséges

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferencia-sorozatának hetedik témája a digitalizáció volt Budapesten 2017 szeptember 28-án. Az esemény nyitó előadásában Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos tartotta. Manapság nem lehet elképzelni egy sikeres gazdaságpolitikát, amely az elsődleges szempontok között ne venné figyelembe a digitalizációt.

Folyamatos emlékezet

2017. szeptember 29-től 2018. január 7-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában Korniss Péter fotóművész kiállítása, Folyamatos emlékezet címmel. Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. Folyamatos emlékezet című kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják.

Lefutott rólam a szemed

szétosztom amim még van
minek tartogassam s kinek
mikor nem számít az sem
ha van, ha vagy sem érdekes

Az írónő kutyája

Kéziratot hoztam,
a gazdámtól loptam.
Csak pár csontot kérek érte

A holdtalanság fénye

a holdtalanság
fénye ragyog
arcodon ahogy
lesem a semmit
közted és köztem

Csodadoktor

A minap szememre hányták, hogy nem vettem észre, s tüntetően nem köszöntöttem Vrapcsu urat, aki naphosszat a kapumélyedésben ücsörög, hátsó felével és egyik lábával az udvarban, botját és másik lábát pedig kidugva a kapurésen.

Tompa Mihály esszencia

Pontosan 200 évvel ezelőtt ezen a napon született Tompa Mihály lelkipásztor, költő. Kortársai együtt emlegették Arany Jánossal és Petőfi Sándorral, sőt Petőfi halálát követően Arany a legközelebbi barátjaként és pályatársaként tekintett rá. A 19. század végére sajnálatos módon elvitatták Tompa költői nagyságát, a költőt irodalmunk második-harmadik sorába helyezték el.

Mondások – 71.,  Seume – Shakespeare

Seume, Johann Gottfried – Jaj annak az országnak, ahol nem dalolnak. / Aki másokat lekicsinyel, az sose nagy. // Sevigné, Madam de – A szívnek nincsenek ráncai. // Shakespeare, William – Árulónk a kétség: attól foszt meg, mit könnyedén elérnénk, ha volna merszünk.

Bombakeresők

Egy beépülőfélben lévő egykori szőlőhegyen nőttünk fel, a városperemén. Ennek a félperifériás létnek megvolt az az előnye, hogy alattunk duruzsolt a nagyváros megnyugtató morajával, ahova húsz perc alatt be tudtunk utazni a helyijárattal.

Soós Tamás: Árnyékban

2017. október 3-án 18.00 órakor nyílik Soós Tamás kiállítása, „Árnyékban” címmel a Fészek Galériában. A tárlat 2017. október 20-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14.00-19.00 óra között. Cím: Budapest, Kertész u. 36. Meghívott művész: Eva Schlegel, a tárlatot megnyitja: Földényi F. László.

Mécsesek

Vásárolok. Szinte naponta ellátogatok egyik multiba friss péksüteményekért, felvágottért. Szinte azt is mondhatnám, hogy mindenki ismer már, bár a kasszáknál sokszor látok új arcokat, betanuló fiatal lányokat és fiúkat. A felvágottas hölgy amint meglát, már indul is a borjúpárizsi irányába.Archívum

Hirdetés