október, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. október

A titkos szenvedély

Vivian Maier (1926. február 1. – 2009. április 21.) amerikai amatőr utcai fényképész. Életét szinte teljes homály fedi. Feminista és szókimondó hölgyként ismerték, aki imádta a külföldi filmeket, azonban szerette tartani a két lépés távolságot a magánéletében.

Alkony

Égbolt-mellen
vérző szív a nap,
ijesztő szürkeségben
óriás, vulkáni mag.

Dühös emberek újragondolt környezetben

Május végén mutatta be a Pécsi Nemzeti Színház Reginald Rose művét, a 12 dühös embert. Az előadás rendezője Méhes László. Tizenkét esküdt, tizenkét ember dönt egy apagyilkossággal vádolt fiú életéről vagy haláláról. A tárgyalás végén csupán egyikükben merül fel kétség a vádlott bűnösségét illetően, ám a törvény szerint egyhangú ítéletet kell hozniuk.

A Kárpát-medence fiatal közgazdászai tanácskoztak Kecskeméten

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2017. október 27-28-án a Neumann János Egyetemen rendezte meg a VII. Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozóját. A konferencia egyúttal a XXXVII. FIKOT (Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója) is volt. A pénteken kezdődött tanácskozásra Magyarországról és a környező országok magyarlakta területeiről: Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból egyaránt érkeztek résztvevők.

Bogyiszlói Emlékműsor Orsós Kis János halálának 20. évfordulójára

Bogyiszló, mely lélekszámát tekintve alig éri el a 2500-at, Tolna megye keleti részén, Szekszárdtól mintegy 25 km-re a Duna mentén helyezkedik el. A falu tánc- és zenei élete már az 1950-es évektől számítható, mert Bogyiszlónak gazdag és igen jellegzetes népzenei hagyományai vannak. A falu még napjainkban is a népzenekutatók kedvelt gyűjtési területe.

Mintha saját idegenvezetőnk lenne – VisitorGuide fejlesztés Pécsett

A Zsolnay Kulturális Negyed kiállításain és a pécsi világörökségi helyszíneken már elérhető a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) turisztikai fejlesztése, a VisitorGuide névre keresztelt ingyenesen letölthető applikáció. A látogatók az alkalmazás segítségével leolvashatják a kiállítások több pontján kihelyezett QR-kódokat, így megannyi plusz információt kapnak a látnivalókról.

Szegény Korom

Korom Albert, nyugalmazott jegyvizsgáló, gondterhelten temette kezébe arcát, majd fázósan húzta össze magán vastag takaróját. Hirtelen egy régi-régi emlék, Mikszáth Kálmán írása jutott eszébe, amely arról a bizonyos korlátfáról szól.

Horváth Lóczi Judit – Precious Time

Horváth Lóczi Judit számára bármi alkotás tárgyát képezheti, legyen az tönkrement fényképezőgép, vagy kettétört rajztábla. Így a klasszikus anyagok mellett szeret új és extrém tárgyakat felfedezni, használni a munkáihoz. Munkáit mindig élethelyzetek vagy egy személyes történetek inspirálják, melyeket absztrahál, és a legegyszerűbb geometrikus-formákkal jelenít meg.

Nyúlszőr kalap

Jó alaposan, sárgába és vörösbe színeződtek a fák levelei a Kadocsa utcában. Nem is lehetett ez másként, hiszen október közepén járt az idő, Amália néni pedig feketében, méghozzá talpig. A nyolcvannégy évével talán nem is lehetne másként mutatkoznia, de most minden oka megvolt erre. Sárát, a szomszédját, ebben a kora reggeli órában, a lépcsőforduló alján köszöntötte.

A metszőollót tartó kéz

November serlegéből újbor csurran,
kinn üres tőkék közt matat a szél,
dicsérik az étket, a bort, a gazdát

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 17. rész

Kerek egy hónapig utazgattunk keresztül-kasul az Édenen. A városok általában régiónként különböztek egymástól. Egyesekre a rusztikum, másokra az ultramodern építészeti stílus, illetve életmód nyomta a bélyegét.

Haikufüzér

madárijesztő
mereng a létről inkább
seregély lenne

Szerelemmuzsika

Ma sokat gondolkodtam a szerelemről.
Elképzeltem,
amint piros felöltőben belép a kertkapun,

Rendezés: átütő erejű előadás Marosvásárhelyről

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb, határon túli előadásaként méltatja a kritika a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tavalyi bemutatóját, a Rendezés című produkciót, melyet maga az író, Bartis Attila állított színpadra. Ezt láthatja a Pécsi Harmadik Színház közönsége novemberben két alkalommal: 6-án és 7-én este hét órakor.

Nyugtalanság

ha megáll a kerék
és összenő a föld az éggel
belátható lesz-e végre
a nyugtalanító hiányosságokArchívum

Hirdetés