december, 2017 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2017. december

Fényképalbum

A nő könnyektől fényes szemekkel tekint ki az ablakon, és nézi a hófehér tájat. Mert bizony a két ünnep között a fehér csapadék is megajándékozta a kis város lakóit, ezzel főleg a gyereknek okozva örömet az év utolsó napjaira. Ő maga is szereti a havat.

Év-mondóka

Január,
havat vár.
Február,
faggyal jár.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 25. rész

Amint hazakeveredtem erről az útról is, gondoltam egyet, és kihallgatást kértem a Szent Mihály-i Tanács fejétől. Rögtön és minden ceremónia nélkül fogadott. Mellette egy-egy szerzetes üldögélt. – Miben állhatok a szolgálatodra, drága testvérem? – dobolt ujjaival a hasán a termetes városfő.

Pécs a húrokba csap

Január első hétvégéjén újra megrendezésre kerül a Made in Pécs fesztivál, a pécsi zenekarok fesztiválja. A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül, professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson Pécs összes zenekarának. A kitűzött cél az elmúlt két fesztiválon teljesült: 2016-ban 89, 2017-ben 109 pécsi együttes lépett fel a rendezvényen.

Boldog újévet

– Boldog újévet! – mondta az eladóhoz fordulva és így is gondolta, mert nem szerette az üres szavakat, a minden tartalmat nélkülöző frázisokat. Talán annak a szegény ördögnek tényleg boldog lesz –, legalábbis szerette volna hinni, majd a pultra tette a pénzt.

A denevér a Pécsi Nemzeti Színházban

2017. december 22-én mutatták be a Pécsi Nemzeti Színházban Johann Strauss vígoperáját, A denevért. Eisenstein polgári otthonának békéje ma este a feje tetején áll. A férj épp a bíróságon, mert felpofozott valakit…, közben feltűnik a feleség régi udvarlója, Alfréd, az énekes… Adél, a házvezetőnő pedig meghívást kap egy pajzán bálba Orlovszky herceghez.

Duna 3.0

Hárman lestük az alkonyt
Isten bíborszín ege alatt.
A hídon ült a Csend,
alatta folyt a vén Duna

Öt haiku

pompás kabátban
szélben szédeleg az ősz
én is kereslek

A nő / Plágium

Immár tudósok, kutatók is állitják, hogy a nő megalkotása nem volt olyan önzetlen, mint ahogy azt a teremtés könyve meséli. Ugyanis nem csupán társat akart állítani ama MINDENHATÓ a férfi mellé, hanem fontos szerepet szánt neki az úgynevezett fizikai halál után is.

Hatalmas földet ér

A mezőn piros lámpák égtek,
és én megtaláltam a lakáskulcsomat.

Barátok

Fess az égre fényeddel,
Adj erőt a világnak lényeddel,
És ha egy nap majd Te tévedsz el,
Ott leszünk érted mind!

Értelmező kéziszótáramból

A szó
Annyira veszélyes. Nem is tudják igazán, akik használják, mit is tesznek velük bennünk.

Mondások – 77.,  Széchenyi II. – Szent Tamás

Széchenyi István gróf II. – Akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének – nem derék ember. Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn. Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen.

A tenyérnyi fenyves

Talán havazni fog karácsonykor, gondolta magában Kovács tanár úr, mikor kisétált a fenyőfái közé. Ő volt az egyetlen a környéken, aki egy valóságos fenyvessel dicsekedhetett. Arra már ő sem emlékszik, hogy mikor kezdett fenyőfákat ültetni a kertjébe.

Miniatűrök

Szigeti Szabó Jánost leginkább festőművészként ismerik, de a képző- és iparművészet más műfajaiban is jártas, alkotott maradandót. Pályája során készített táblaképeket, grafikákat, ötvösmunkákat, szobrokat, kisplasztikákat, reliefet, illusztrált könyveket.Archívum

Hirdetés