február, 2018 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2018. február

Cigánysérv, avagy eszmefuttatás a forró gyógyvízben

Feleségemmel az éves karbantartáson vagyunk a már bevált termál-gyógyvizes fürdőn. Koradélután. Ilyenkor elég sokan mártóznak meg a sok nyavalyát gyógyító elég szúrós szagú vízben. Egy idő után már lehet tudni, kinek melyik testrésze fáj, hiszen azt mozgatja, masszírozza szorgalmasan kisebb-nagyobb grimaszok kíséretében.

Naplemente a völgyben

Kék és rózsaszín fények, lement a Nap,
feljött a Hold éppen, semmi sem hiányzik, ott
van minden a képen

Februári nagy szójáték-válogatás

Téliesített hónaljtámasz = zimankó (Szigetvári János)
Téli sportolónő, aki inkább le, mint kisiklik = Sílány (Szigetvári János)
Kis lyuk a jégen = Aprólék (Szigetvári János)

Fekete Péter: Valamennyi művészeti ágban folyamatos változást tapasztalhatunk

Beszélgetőpartnerem Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, miniszteri megbízott. A cirkusz irodájában beszélgetek vele. 2018 februárjában. Főigazgató úr, a cirkusz jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban, egy-egy produkció ma már olyan módon komplex, amelynek szerves része a fény, a hang és a látvány egyaránt.

Fogynak a barátaim

nem baj, ha békét akar az ember
nem baj, ha büszke magára egy nép
nem baj, ha nem értesz egyet a renddel
ha az rendetlenség

Ódaféle a forralt borhoz

Téged ivott már ősatyánk, Noé,
próbálgatva, forralva is jó é?
Mennyekig csapott illatod, ízed,
hát elűzte az özönlő vizet

A két öreg

A két öreg, Maca néni és Feribá’, már több mint tizenöt éve nyugdíjasok. Ketten vannak a lakásban, egyetlen lányuk férjhez ment. Mégsem férnek el. Maca néni szerint az öreg mindig útjában van, sehol nem fér el tőle, sem a konyhában, sem a szobában.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Jírí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező

Jiří Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja 1938 február 23-án született. Már első filmje, a Hrabal-novellából készült Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es Berlini Filmfesztiválon elnyerje az Arany Medvét.

Bucsi Réka díjat nyert a Berlinálén

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül. A Berlinálé gálájának legelső díjazottja a dán-magyar koprodukcióban készült Solar Walk című kisfilm volt, amelyet Bucsi Réka rendezett, és az Audi Short Film Awardot kapta meg. A díj 20 ezer eurós pénzdíjjal is jár.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 33. rész

Az első napokban istenien éreztem magamat. Végre olyan helyen élhetek, ahol azt csinálok, amit akarok, nem kell órákat imádkozni, és a kutya sem figyel rám. A könyvtárban ritka, de főként tudományos tárgyú könyvekre bukkantam. Jöhetnek!

Konstruktivizmus / Kassák Lajosnak

A megpocsékolt múltból
mi mást is üzenhetnél a mának –
jobb lehet a holnap,

Kék

Most kék lebeg kint – szótlan égi kút,
lám, szunnyadoznak mind a mondatok
és szárnya vesztett árva sorsodon

Magyar győzelem a XI. Albacete Nemzetközi Cirkuszfesztiválon!

A többszörös fesztiváldíjas artistaművészt, ifj. Simet Lászlót és csapatát Arany- és különdíjjal jutalmazták a The Astronauts című számukért a XI. Albacete Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

A Transparency International korrupciós indexe

A 180 országot vizsgáló felmérés eredménye szerint Magyarország az üzletemberek és szakértők érzékelése alapján 2017-ben – a megelőző, 2016-os évhez képest – kilenc helyet és három pontot rontott, így jelenleg az 66. helyen áll 45 ponttal. Ezzel Magyarország világviszonylatban még mindig a közepesen korrupt országok közé sorolható.

Mondások – 81.,  Szuvarov – Tamási

Szuvarov, Alekszandr Vasziljevics – A gyorsaság szükséges, a sietség káros. / Tacitus – Emberi dolog gyűlölni azokat, akiket megsértettünk. Jaj annak a nemzetnek, amelynek ellensége írja a történelmét.Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások