Hetedhéthatár | 2018 július
Archívum

Időszak: 2018. július

a csönd

mily megkapó
ahogy elhal
vagy ébred a fény
hajnal vagy alkony

hová

a hajnal töredezett bordái között
ziháló kérdés
hová tűnik az éj összes titka
amint reggel pislog a kerti fákon

Az idő szava

A múltat megváltoztatni nem tudod
De a jövő nyílt terep – ha mered!
Élj hát úgy, hogy bármely pillanatban

Szeptemberben Pécs és Komló lesz a filmszakma két fővárosa

Nagyszabású filmszemle új helyszínnel, nemzetközi fókusszal – jelentősen bővül a tavalyi, Komlón rendezett Hét Domb Filmfesztivál. A szeptember 3-a és 9-e között megrendezendő filmmustrával egy időben rendezik meg Pécsett a Seven Hills International Film Festivalt (SHIFF) – hangzott el a július 19-i pécsi sajtótájékoztatón, amelyen a fesztivál elnöke és a két város polgármestere mellett a SHIFF-re díszvendégként meghívott ázsiai szigetország, Bahrein küldöttsége ismertette a várható programokat.

Vonzásával szembe

ha a földre fekszem
mintha visszadobná
a szívverésemet

Nászta Katalin: „Engem nem ünnepeltek ennyire soha”

Interjú Nászta Katalinnal, erdélyi könyvbemutatói kapcsán – Rip. (B. Tomos Hajnal) – Kedves Kati, nem vagyok én hivatásos riporter, habár volt idő, amikor naponta az volt a feladatom, hogy embereket faggassak, ilyen-olyan technikákkal szóra bírjam még a legzárkózottabb „alanyokat” is.

Mindignyár

Üzennek a térítők és sarkkörök,
mérsékelt égövben a nyár nem örök.
Ott fönn magasról hazudik a zenit

Tizennégy alkalommal csendülnek fel J.S. Bach orgona művei Budapesten

2018. július 20-i kezdettel összesen 14 alkalommal csendülnek fela budapesti Hold utcai templom új orgonáján a német és az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb lángelméje, Johann Sebastian Bach orgonaművei, hazai és külföldi művészek tolmácsolásában, Fassang László orgonaművész, a Budapest – Németajkú Református Egyházközség, valamint a Violin Travel Kft. közös szervezésében.

A szappanbuborékok

A város olyan volt a völgyben, mint egy parázsló cigarettacsík az olvadt aszfaltban. A busz a mecseki szanatórium megállójában várakozott. A teljesen elhúzott ablakok ellenére is olyan volt a jármű belseje, mint egy szauna.

A csetényi mozi

A csetényi mozi hőskorában mi voltunk a főszereplők. A major egyik elhagyott istállóját szemeltük ki, ami szerintünk nagyszerűen megfelelt a célnak. Az istálló belső oldalán, a bejárattal szemben volt egy vakablak. A vetítés úgy zajlott, hogy egyikünk kintről tükörrel beterelte a napsugarakat.

Szuhay Mátyás – Tompa Mihály elbeszélő költeménye bibliofil könyvecskékben

Imolay Lenkey István által írt, szerkesztett kiadványokról számos ismertetés, méltatás jelent már meg a Hetedhéthatár virtuális hasábjain. Olvasóink előtt az is köztudott, hogy az elmúlt években – szűkebb pátriájához, az egykori Gömör vármegyéhez is kötődve több kiadványban népszerűsítette a jeles papköltő, Tompa Mihály munkásságát.

Mese az erdélyi grófkisasszonyról, avagy megszelídíthető-e a végzet?

Vér, vér, gyenge leánykák meleg vére tart engem életben. Ha a vérük nem lenne, meghalnék minden éjszaka, mert az éjszakák végtelenek és tele vannak fájdalommal. Az én társam messze van, pogánnyal háborúzik a Moldván túl, és én elhervadok itt, mint a fűzfalevél, ha kiszárad a régi tó.

Életkép a belvárosban

Hétvégi csendélet Pécs belvárosában. Büszkén nézem, amint a más nemzetek fiai-lányai fotózkodnak, szelfiznek a dzsámival a háttérben. Akárhogy is, szép a mi városunk!
A Király utcából egy kisebb turista csapat közeledik. Kissé hangosak. Lehet, hogy valamelyik vendéglátó helyiség teraszáról sétálnak épp a városközpont felé.

Csath Magdolna: Intenzív befektetésre van szükség a humán vagyonba

Dr. Csath Magdolna DsC. közgazdász egyetemi tanár cikkeit mindig nagy érdeklődéssel olvasom, nem volt ez másként a Világgazdaság „Kétarcú magyar innováció” című, 2018 július 16-i cikkénél sem. Nosztalgiával emlékszem vissza arra az időre, amikor Ausztriában mindketten résztvevői voltunk annak a 11 fős magyar delegációnak, amely részt vett a bécsi Strudhof Konferencia Hotelben megrendezett Nemzetközi Innovációs Konferencián.

A látogatóm

Két évig a MÁV-lakótelepen éltem, a nyolcadik kerület és Kőbánya határán. Pár száz méterre csak a Hungária körút dübörgő zajától, őrületes forgalmától, mégis valami paradicsomi egységben a természettel. A nyugalom és béke szigete volt számomra az a telep.Archívum

Hirdetés