november, 2018 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2018. november

Molnár Kálmán emlékkiállítása a Fészek Galériában

Molnár Kálmán grafikusművész munkáiból nyílik tárlat 2018. december 4-én 18.00 órakor a Fészek Művészklubban. Az emlékkiállítás kiegészül a művész barátainak és tanítványainak alkotásaival. A kiállítást Dr. Bendzsel Miklós nyitja meg. A tárlat 2019. január 11-ig tekinthető meg, hétköznapokon 14.00-20.00, hétvégeken 11.00-17.00 óra között.

Számadás

 Mielőtt elaludtam volna
Átgondoltam Napom, Évem
Földi Létem
Az égvilágon mindent

Magnus Carlsen megvédte sakkvilágbajnoki címét

Magnus Carlsen megvédte sakkvilágbajnoki címét, miután szerdán rapid partikban 3-0-ra legyőzte Fabiano Caruanát az egymillió dollár összdíjazású londoni döntőben.

Fogadás

Fogad két angol gentleman,
vagy ezer font a tét,
hogy repülővel felviszi őt plusz b. nejét

Kórházi haikuk – 2.

Nap fénye vonja
aranyló glóriába
a fák levelét

De ha ilyenek vagyunk… De hát ilyenek vagyunk… Akkor az tragédia… Hát tragédia! – nevet nagyot. – Hát az!

Pálffy Tibor – színművész, filmszínész
Nem nekem kell bemutatni őt. Ismeri már a nagyvilág rég. Szárnyaira kapta Thália, berepülte az egeket, csupa költői gondolat születik az emberben játéka nyomán. Pedig csak három előadásban láthattam, de amelyikben igazán láthattam, az a Vérnász volt. Milyen jó, hogy felvétel van róla!

Falum

nehéz
csöndű
fáradt
béke

Bozont története – 9. rész

Szép időben, előzetes egyeztetés alapján Csipivel és gazdájával, Zsuzsával megszerveznek egy kis hegyi sétát a Mátyáshegyre. Lényegében a Mátyáshegy alján lakunk, és adódik ez a kirándulás, ha jó idő van. Piri és Bozi a megbeszélt időre kimennek az utcára.

Kósza szonett a szeretetről

Kifejezni legszebb beszéd is kevés:
néha a szem sarkában egy röpke fény,
máskor egy kézszorítás, férfi-kemény

A Pécsi Harmadik Színház decemberi műsora

A 2018-19-es évad első saját bemutatójára készül a Pécsi Harmadik Színház. Schwajda György: A szent család című komédiáját a Jászai-díjas Vincze János rendezésében tűzi műsorra december 12-én. E nagyszerű dráma főszerepében tér vissza a teátrumba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek rangos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek a közönség emlékezetében.

HungaroControl: sürgős szükség van a drónok szabályozásra

Sürgős szükség van a drónszabályozás minél előbbi megalkotására, mert ma a drónok veszélyeztetik a légiközlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója csütörtökön egy a témában tartott konferencián Budapesten.

Az ember szíve

Az ember szíve vergődő madár.
Tört szárnyakkal is új tavaszra vár.

Salla Tykkä – Rövid címek

Szent vagy femme fatale. Földanya vagy nimfa. A művészet és a vallás tradicionális nőreprezentációs struktúráinak lebontásával Salla Tykkä a női énkép, identitás és fizikai létezés újraértelmezését kísérli meg. A finn fotó- és videóművész Ludwig Múzeumban 2018. október 6-tól 2019. január 6-ig megtekinthető egyéni kiállítása pályafutásának zenitjén nyújt áttekintést Salla Tykkä két évtizedes munkásságáról.

Ferenc pápa beszéde az eucharisztikus világkongresszusok szervezőinek

November 10-én Ferenc pápa fogadta az eucharisztikus világkongresszusok szervezőit, köztük az Erdő Péter bíboros által vezetett 12 fős magyar küldöttséget. A pápa beszédében olyan „eucharisztikus kultúra” terjesztését jelölte meg feladatként, amely közösségteremtésben, önzetlen szolgálatban, életadó irgalmasságban mutatkozik meg. A találkozó végén a Szentatya pápai áldásban részesítette a jelenlévőket.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 72. rész

Az É–2 lakói és jómagam is megkövülten bámultunk a nemrég szalma- és agyagbábuktól hemzsegő képernyőre. Nem kétséges, hogy ekkora tűzerőt eddig még csak sci-fi filmekben láthattunk. Tehát a Dolfi valóban nem blöff, létezik.Archívum

Hirdetés