december, 2018 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2018. december

Jean-Marie Chevret: Amazonok – Három év múlva

A Rózsavölgyi Szalon legújabb bemutatója magyarországi bemutató Az Amazonok szerzőjétől kikövetelték a folytatást a párizsi nézők. Ezért is írta meg a „második részt”: Amazonok – Három év múlva. Egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól ehhez a „bulvársikerhez”. Megütközött ezen az író, és azt mondta: „Miért lenne bulvár, ami elképesztő siker?

Csaba László: Válság Gazdaság Világ

Az akadémikus szerző a mintegy 250 oldal terjedelmű legújabb kötetében az Előszóban így ír: „Elemzésünk alapkérdése az, ami a történettudományi és közgazdaság-tudományi irodalom egyik örökzöldje. Mi határozza meg a fejlődést hosszú távon: a pályafüggőség/path dependence, ahogy Douglass North (2005) felfogásából következne, vagy inkább a társadalmi értékrend és annak változása […]”

Azok a szép, hosszú sorok

Szemüveges, hetven körüli nénike mustrálja a pláza polcait. Megtapogat minden dobozt, forgatja a befőttesüvegeket, idegesítően recsegteti a celofánzacskókat. Fiatalember közeleg a polchoz, szinte vaktában leemel két ikrás dobozt és egy csomag kekszet, s máris rohanna tovább.

Levél a Mikuláshoz (Kovács Alexa gondolatait megszívlelve)

Én, így középkorúan (milyen szépen fogalmazok, hiszen nem hiszem, hogy ugyanennyi van még vissza) aki gyerekkoromban már a Jézuskában is csalódtam, gyermeki lélekkel fordulok hozzád. Ejts útba engem is, ha szűkre szabott időd megengedi. Nem, én már nem várok tőled ajándékot.

Regionális turizmus konferencia Orfűn

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter gesztor szervezete, a Gyeregyalog.hu Egyesület fő szervezésével kerül sor 2018. december 12-én, szerdán 10 órától a Regionális turizmus konferenciára Orfűn, a Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpontban.

Erdő Péter: az audiovizualitás felé erősen eltolódott az emberek közti kommunikáció

Esztergomban, a Szent Adalbert konferenciaközpontban Erdő Péter bíboros atyával beszélgetünk a Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia szünetében.

Levél a Mikuláshoz

Kedves Mikulás! Eléggé kinőttem már abból a korosztályból, amelyik Neked levelet ír, de a napokban újra elkezdett ébredezni bennem a lelkem olyan része, amelyik még hisz a varázslatodban, hogy kéményeken mászol be, csak azért, hogy csokit és/vagy virgácsot adj a gyerekeknek.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 74. rész

Megindító, I. Alira emlékeztető végkielégítés, és ha ehhez hozzáveszem a háborút meg azt a néhány kedves fickót, akik itt-ott megkeserítették az életem, fogalmam sincs miért tartottam vonzóbbnak az embereket 1-esnél, 30-asnál, 40-esnél meg a többi robotnál.

prognózis

komótosan vetkőzik a hajnal
hálóköntösétől megszabadulva
indul hosszú útjára a fény

pontosan ott

a könyvtárosok
kiábrándultságával ültél az ablak mellett
pontosan ott ahol tegnap a nagy költő

Műsorváltozás

Ma reggel a Napfelkelte
Érdektelenség miatt elmaradt
Helyette a nagy sikerre való
Tekintettel

Rettenetes Iván

434 évvel ezelőtt, 1584. március 18-án halt meg az egyik leghírhedtebb orosz cár, IV. Iván. 1530. augusztus 25-én született. Szadista hajlama már kiskorában kiütközött. Élvezettel kínzott halálra kiskutyákat és kismacskákat, majd kamaszkorára embereket is.

Gondolatok a boldogságról

A boldogság nem permanens állapot,
csak pillanatok, melyeket, akárcsak
lepkehálóval foghatsz, ha megragadod

Így télen

Most jó egyedül a meleg szobában
Noé bárkája ritka csendembe úszik,
hozza magával, lám itt lebeg előttem
a múlt levegővel teli zsákja.

Kő-Szabó Imre barátunk és szerzőtársunk Horváth-Hoitsy Edit irodalmi-művészeti díjat kapott

Örömmel adunk hírt arról, hogy Kő-Szabó Imre barátunk és szerzőtársunk Horváth-Hoitsy Edit irodalmi-művészeti díjat kapott. A díjat Fetykó Judit 2013-ban alapította Babics Jenőnével, Horváth-Hoitsy Edit író, költő lányával.Archívum

Hirdetés