április, 2019 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2019. április

Álomnapló (részletek) – 18.

Hatalmas önkiszolgáló étteremben keresek üres asztalt, találok egy egyszemélyeset, megkönnyebbülök, hogy nem kell senkivel megosztani a helyet, megmenekülök a felesleges kommunikációtól is. Tervezgetem a szabad délutánt magamban, régen volt már ilyen, elhatározom, hogy sétálok majd a belvárosban, nézegetem a kirakatokat.

A viharban is kell létezni – 15.

A dunai élet változatos volt, jártunk túraversenyekre. Jancsiról tudni kell, hogy nem tudott úszni. Egy túraversenyen a mellettünk haladó csónak lányai az erős hullámzás miatt beborultak a vízbe. Jancsi természetesen utánuk ugrott a vízbe.

Virágzó vadalma

A tavasz hatalma
koronát tesz fákra,
virágzó vadalma
kelyhét nyitja tágra.

Szenthelyi hagyományos maratoni koncertje Budapesten

A világot bejárt hegedűművész, számtalan hazai és nemzetközi kitüntetés tulajdonosa, zenekar-alapító, egyetemi tanár Szenthelyi Miklós hagyományos maratoni hangversenyét ezúttal is a Budapesti Kongresszusi Központban mutatta be április 28-án, három előadás keretében. A pontos cím „Szenthelyi nap”, ahol a hegedűművész zongoraművész testvére, csellóművész felesége, énekművész fia, vendégei, tanítványai, és az általa a legtehetségesebb tanítványaiból korábban alapított Magyar Virtuózok Kamarazenekar léptek fel.

A Rossz versek a legjobb mozifilm

Lezárult az 5. Magyar Filmhét. Április 22-27. között több mint 200 magyar filmet vetítettek a budapesti Corvin moziban, a vetítések közül több telt házas is volt. Április 28-án este átadták a moziforgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíjakat a Vígszínházban. A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezett 5. Magyar Filmhéten az akadémia tagjai titkos szavazással döntöttek 19 díj odaítéléséről.

A két bicikli

A kerékpár, melyet a köznyelv, becézve drótszamárnak is nevez, számomra mindig a csodálat tárgya volt. Nem tudtam megmagyarázni, még magamnak sem, hogyan lehet két keréken, egyensúlyozva haladni úgy, hogy nem esik el a kerekező. Gyerekkoromban, otthon apámnak volt egy férfi kerékpárja. A történetben szereplő két bicikli közül ez az első.

Visszanéző

Annyi mindent várunk magunktól, mástól,
az új tavasztól, virágfakadástól.
Tudom, mert én is vártam szépre, jóra,
de abból semmi nem vált még valóra.

Páprád

utoljára sétálok át
egy kivágásra ítélt erdőn
a szarvasok riadtan futnak előlem
és magukra hagyják borjaikat

Színes kötelék

Április 25-én 17 órakor tartotta a Murál Morál Egyesület Jubileumi kiállításmegnyitóját a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban, Pécsett. A kiállításválogatás az egyesület elmúlt tizenkét évben megvalósított közösségi falfestő projektjeiből született alkotásokat tartalmazta.

A Pécsi Harmadik Színház májusi műsora

A Pécsi Harmadik Színház felnőtt bérletének utolsó előadásaként a Bethlen Téri Színház és a Manna közösen létrehozott, Az utolsó tűzijáték című produkcióját láthatják a nézők májusban. Az előadást idén januárban mutatták be Budapesten a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya és a fiatal színészgeneráció egyik legsokoldalúbb tehetsége, Földes Eszter főszereplésével, a marosvásárhelyi Csábi Anna rendezésében.

Magyar Filmdíj: a Trezor a legjobb tévéfilm

Átadták a televíziós forgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíjakat 2019 április 27-én este Budapesten, a Pesti Vigadóban. A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezett 5. Magyar Filmhéten az akadémia tagjai titkos szavazással döntöttek a 45 díj odaítéléséről.

Smekkerek – 6. rész

(Félkarú, himlőhelyes férfi, Szellő Márton lép a szobába.) SZELLŐ. Jó napot kívánok! Ungvári úrhoz van szerencsém? RUDI. Igen. Miben lehetek a szolgálatára? SZELLŐ. Engedje meg, hogy bemutatkozzam: Szellő Márton vagyok, az új szomszéd.

Mészáros Gabriella kapta a 2019. évi Jó Ember Díjat

A Káplár László Jó Ember Díjat tizennegyedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. Az ünnepség helyszíne a pécsi Tudásközpont konferenciaterme volt 2019. április 27-én, szombaton.

Ezek a nyuggerek… (1.)

Némi bánattal átszőtt örömmel tájékoztatom a Tisztelt Nagyérdeműt, hogy mától nyughatatlan nyugdíjasként tengetem mindennapjaimat. A jövőben majd banyatankkal rohangálok és tüntetésekre járok.

sohasem

sohasem hazudtál nekem
csak nem mondtad el
hogy ilyen gyorsan elszalad a gyerekkorunk
hogy nem is lesz gyerekkorunkArchívum

Hirdetés