május, 2019 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2019. május

Ori-god

 A  Vízesés – Bármily óriás is teste
Csak hegyről esik le
Fodros habruháját emelgetve folyvást
Csergő patakmúltját sedrén feledve

Idén nyáron lesz egy harmadik is: megnyitja kapuit a Budai Szabadtéri Színház

A már jól ismert és bejáratott két szabadtéri színház (Margitszigeti és Városmajori) idén nyáron egy régi/új játszóhelyel egészül ki: megnyitja kapuit a Budai Szabadtéri Színház!

Kabak-hegy árnyai – 3.

– Most tényleg le akarsz rajzolni? – kérdezte a sárkány Xiliát. – Igen, és megköszönném, ha mosolyognál. Nem, nem, ez vicsorítás. Rejtsd el a fogaidat, és kétoldalt húzd szét a szádat! A sárkány megtette ezt. A lány ránézett a zöld szemeivel, kissé oldalra fordította a fejét.

Tere-fere

Arisztid és Tasziló a Kürtben
beszélgetnek sok-sok sör között.
– Mikor lesz már atombombánk?

A mélyben (Éjjeli menedékhely) az Örkény Színházban, Meggyeskert (Cseresznyéskert) a Nemzeti Színházban: humán-színház kontra Csilicsala csodái

A Nemzeti Színház 2019. március 2-án mutatta be – Silviu Purcărete rendezésében – Csehov Meggyeskertjét, az Örkény Színház pedig április 13-án – Ascher Tamás rendezésében – Gorkij A mélyben c. drámáját. A két dráma és előadás összevetésének mélyebb okai is vannak, mint ezek a közeleső premierek, vagy az, hogy a nálunk bevett címeik helyett – Cseresznyéskert, Éjjeli menedékhely – most az eredeti, pontosan fordított címeken játsszák őket.

Őszintén az interjúkészítésről – 12.

Szerintem az interjú egy lehetetlen műfaj, egy nem létező szörnyeteg. Két ember eszmét cserél, és a köztük folyó beszélgetésről egyszer csak az egész világ tudomást szerezhet. Ráadásul nem csak szavaink összessége jelenti a mondanivalóink tartalmát, mert ott vannak még gesztusaink, fintoraink, a hangsúlyaink és a hallgatásaink is.

Spoiler

Éj után majd ott a reggel,
így van évezredek óta.
Csupán a dátum nő eggyel,
s a rigó más, nem a nóta.

Titkos recept, avagy a valósággá vált vágy

Tisztelt Olvasó! Érezte már, hogy tehetetlenségében másodpercek múlva ezer meg ezer darabra fog törni a lelke, ha nem tesz valamit? Érezte már, hogy a szüntelenül áradó gondolatai megtorpannak és nem találja a fénytől csillogó folyómedret?

Régi majálisok emléke

„Itt van május elseje, énekszó és tánc köszöntse, zeng és dalol az élet, szállj csak zeneszó, ének…” Május elseje van, és reggel úgy ébredtem, hogy rengeteg emlék tolakszik emlékezetemben, elmúlt május elsejék emlékei, amelyeket hosszú életem során megéltem, és elraktároztam.

Szálak

Heggyé nőtt idő alól
érkeznek gyönyörű rejtjelek,
várom az őszt, mert levélpostán
üzennek nekem a gyökerek.

Sziget: újra lehet Ed Sheeran jegyet kapni

A közönség nyomásának engedve még 2000 darab, Ed Sheeran koncertnapjára szóló jegyet dobnak piacra a Sziget szervezői. Az árusítás május 30-án kezdődik. „Óriási az érdeklődés a Sziget első napjára hirdetett Ed Sheeran koncertre, nem csoda, hogy a napijegyek pillanatok alatt elfogytak” – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, hozzátéve, hogy azóta folyamatosan kapják az e-mail-eket a rajongóktól, akik lemaradtak a jegyvásárlásról.

A nagykabát

Szeptember első napjait mutatta a naptár, amikor Gábor egy kis bőrönddel felszállt a reggeli buszra. Húszévi házasság után ő maga sem tudta elképzelni, hogy ehhez a szakításhoz lesz-e annyi ereje, hogy ezt megtegye. A házassága már a tizenötödik évtől kezdve döcögve haladt előre. Voltak jobb napok, ilyenkor reménykedett, talán jobbra fordulnak a dolgok, de csak átmeneti időszakok voltak.

Csak ültem…

Ültem ragyogó nyári fényben, 
csak ültem, s néztem az eget… 
Értetted-e a verseimben 
megbúvó nyári meleget? 

Magas részvételi arány mellett zajlott az EP-választás hazánkban

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján – a szavazatok 99,98%-os feldolgozottságnál – a választásra jogosult 7988062 főből 3424677-en adtak le érvényes szavazatot az európai parlamenti képviselő-választáson 2019. május 26-án. A részvételi arány 43,37% volt, ez mindhárom eddigi EP-választás arányait meghaladja.

Mentális rendellenességek

Az olasz illusztrátor, Federico Babina Archiatric elnevezésű projektje pszichiátriai és mentális jelenségeket ábrázol az építészet segítségével. Munkáin alapvető építészeti struktúrák jelennek meg szürrealisztikus és kubista stílusban. Számos mentális rendellenességet jelenít meg alkotásain, mint a skizofrénia, autizmus, paranoia, szorongás, depresszió, demencia, fóbiák…Archívum

Hirdetés