szeptember, 2019 | Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2019. szeptember

Ahány képpont, annyi egyed

A WWF (World Wildlife Fund) 2008-as Population by Pixel elnevezésű kampánya a veszélyeztetett állatfajok egyedszámának vészes csökkenésére hívta fel a figyelmet. Az állatfajokról készült képeket a japán Nami Hoshino, Yoshiyuki Mikami és Kazuhiro Mochizuki annyi pixelből alkotta meg, ahány egyed az adott fajból a világon előfordult.

Penicillin kúra

Székács Péter, ez a huszonöt éves szőke srác a szokásos időben végzett a melóhelyén. Ez a nap semmivel sem különbözött az év többi napjától, mondjuk mérlegelve, a háromszáz napjától. Mert ugye lehet kivételesen még hatvanöt nap, amelyik más mint a többi, hogy aztán meglegyen a háromszázhatvanöt. De úgy látszik, ez a nap nem hozott eddig semmi érdekeset, különlegeset számára, hogy beletartozzon abba a bizonyos hatvanötbe.

Iancu Laurának és Halmai Tamásnak

Hányszor hallottam
az égre rugaszkodó szárnyakat
világ virágát
tűzliliomok táncát

Madárijesztő

A borsóföldre állították,
azt védi, őrzi. Karja tárva.
Kalapján dalol egy rigó,
de verebeknek is barátja.

Stockholmban tartják Szarvas István Kérdeztem -Válaszoltak III. interjúkötetének bemutatóját

2019. október 9-én tartják Szarvas István barátunk és szerzőtársunk Kérdeztem – válaszoltak III. címmel megjelent interjúkötetének bemutatóját. A szerzővel Móritz László újságíró a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság alelnöke beszélget a kötetről és korábbi köteteiről.

Az elveszett Csontváry – a pécsi előadás nyílt próbáján jártunk

Nyílt próbát tartottak a Pécsi Nemzeti Színház Kamaratermében 2019. szeptember 28-án délelőtt. Az eseményen részt vett nagyszámú közönség megtekinthette Az elveszett Csontváry című előadás néhány jelenetét, s közben bepillantást nyerhetett az alkotói folyamatba is Paczolay Béla rendező segítségével.

Hazatérés

Már délutánra járt az idő, amikor Sándor belépett a falu orvosi ren­delőjének a várótermébe, ahol addigra már megrekedt a meleg leve­gő, és keveredett az emberi testek, az átizzadt ruhák kipárolgásaival. A fal melletti, valamikor fehérre pingált, kiszolgált pa­don öregek ültek.

Gyurgyalag és a tőgyelő méhek

Kimúlt a Zöld Malac a falu végén. A hajdani kocsma helyére a Zöld Disznó étterem hízta magát emeletmagasra. Köréje házakat húztak, s az árkád alá látványpék költözött saláta bárral. Az elején még csak a városjárta népek tudták, hogy mit is mérnek benne.  A hajdani Malac azért még újraéled az osztálytalálkozón.

1. Magyar Ketofest és Biohacking konferencia

2019 október 5-én rendezik Budapesten az 1. Magyar Ketofest és Biohacking konferenciát. Az elmúlt évtizedben rengeteg kutatási eredmény halmozódott fel a ketogén táplálkozással kapcsolatban. Ezért mondhatjuk, hogy egy tudományos alapokon nyugvó életmód, mellyel nem csak a fogyás, hanem látványos életminőség javulás is bekövetkezik. Az elmúlt években egyre többen alkalmazzák a ketogén táplálkozást és ismerik meg áldásos hatásait.

Tudod-e

Tudod-e, hol laknak az angyalok?
Buszon járnak munkába vagy gyalog?
A csodáknak most milyen az ára?

nyikorgó

tvágtam a téren
egy tolókocsis férfi jött szembe
nyikorgó kerekei 
megannyi elakadó sóhajként botladoztak a flaszteren

Órarend

Megrepedt az Idő
Kifolyik rajta a Jövő
Mi maradt – Múltunk ragacsos dagálya
Ebben bolyongunk hát

A Zsolnay Fényfesztivál legjobbja lett a világelső!

A 2019-es Zsolnay Fényfesztivál fényfestő versenye, a Zsolnay Light Art győztese, Michele Pusceddu megnyerte hétvégén a világ legnagyobb és legrangosabb fényfestő versenyét, az iMapp Bukarest fesztiválon!

Olivier Blanchard – Lawrence H. Summers: Fejlődés vagy forradalom?

A gazdaságpolitika válságot követő újragondolásához kíván hozzájárulni a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kötete, a Fejlődés vagy forradalom? című könyv. Olivier Blanchard és Lawrence H. Summers a téma nemzetközileg elismert szakértőinek gondolatait tolmácsolva arra keresik a választ: végbemegy-e a makrogazdasági gondolkodásban és szakpolitikákban a korábbi nagy válságok után megfigyelhető átalakulás?

Alkony

Hűvös kék pillantása azonnal foglyul ejtett. Belevesztem tengerszemébe, pedig épp kinevetett, amikor először találkoztunk. István nevetve nyújtotta kezét, hogy felsegítsen a szikláról. Lábunk alatt tajtékos hullámok rohantak a köveken, bokánkra hideg víz fröccsent. – Nem mondták, hogy csúszik?Archívum

Hirdetés