november 2020 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2020. november

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 11.

Most egy olyan sorozatot olvasnak, amelynek forrásai a szerző magán-archívumából valók. Ezeket szeretném a közvélemény elé tárni folyamatosan, de úgy, hogy különböző korszakokból közöljek és kommentáljak egy-egy olyan írást a sajtóból, amely a pécsi (és néha az országos vagy a vidéki) színházi életünket jellemezte a megnyitástól a színházak államosításáig. Nem az a szándékom, hogy színház-történetet közöljek, vagy egy-egy forrás „utóéletét” írjam meg, hanem az, hogy az olvasó közönség elé tárt forrás „erejével” jellemezzem azt az időszako

Sodrásban – 1.

A jegypénztárnál hosszú sor állt. Ambrus Ferivel együtt, aki egy középtermetű, öltözetére igényes, jólfésült fiatalember volt, legalább még húszan várakoztak. A szőke nőt figyelte. Előtte állt, szembe tűnt számára, az első pillantásra formás alakja. Szép ívű melleinek rajzolata. A kalapját igazgatta. Szinte csak erre figyelt.

Őszi levél

Ez már a másik ősz… a fáradt.
Szél kerget tört virágot, ágat.
Hová lett az arany lomb,
lángoló, szép levelek
tarka varázsa?

Meditáció

Megélt éveim, ha megkeresnek,
játékai leszek
kegyetlen isteneknek,
kísértenek kék-lángú lidérces fények,

Őszi látogatás a festő- és szobrászművész Tóth Ernőnél

Tóth Ernő a Miskolctól mintegy tíz kilométerre fekvő, Árpád-kori községben, Sajóecsegen született. Saját elmondása szerint gyerekkorában nagy élményt jelentett számára a vándorcirkusz, amely időnként felütötte sátrát a község határában. Innen van máig tartó szoros kötődése a cirkusz világához.

A 90 éves „üzemi bérház” – 5. rész

A gyógyszertár és a nyugati bejárat közötti épületrész földszintjén eredetileg három üzlethelyiséget alakítottak ki. E három üzlethelyiség összevonásával, hónapokig tartó gondos előkészítő munka után 1933. június 16-án nyílt meg a Postatakarékpénztár pécsi zálogkölcsön intézete.

Kérdezlek

Hallgatag tisztásaidon
egykor emberőzek  lármáztak, Uram.
Gyönyör mulatott  fülledt völgyek hasadékán,
pipacsok lángjain szél lihegett
és derékig ért a margaréta.

Megmozdult az egész ország a pécsi épületfestő rajzpályázatra!

Rengeteg gyermek szeretne fényfestővé válni, legalábbis ezt mutatja az adventi épületfestő rajzpályázat elsöprő sikere. A szerdán zárult versenyre összesen 1200 pályázat érkezett az ország minden tájáról.

ember, költő, fiú

él egy költő,
szavakat egymásba öltő,
pohárba vizet töltő,
költeményt költ ő

Szerelem Air

Csak addig szálljatok, míg
Repülni tudtok álmaitok szárnyain
De csak oly messze, ameddig láttok
Vagy ameddig ér vágyaitok

Redenta szobrok

A járványhelyzetre való tekintettel a pécsi Nick Galéria is átmenetileg bezárt. Mindazonáltal szomorkodásra nincs ok, hiszen utolsó pillanatban még megvalósulhatott egy izgalmas projekt: Lengyel Péter szobrászművész talányos, sok gondolatot elindító „Redenta Szobrok” néven jegyzett kiállítása.

Szarvasjava tarpeiai módra

Nem szerettek az autópályán utazni, ott nem látni mást, mint a végtelen szalagkorlátot, a sávokat elválasztó, nyírott sövényt, meg a betontömbökből kirakott lekanyarodó háromszögeket. Inkább a kisebb utakat választották, a régi balatonit, a régi 3-ast, mikor merre vezetett az útjuk.

Isten arca

Csöndes rohanással
átnyargalt rajtam az idő,
sóhajtól rezdült egy falevél,
harang kondult
a faluszéli templomházban

Kaleidoszkóp – 41.

Kritika
– Jó napot asszonyom… A zongorahangoló vagyok!
– És? Ki hívta magát?
– A szomszédok!

Élményvers XIV.

Miről is beszélhetnék?
A gneiszről, mi megbonthatatlan?
A plazmatikus hazugságról?
Az örökről, mi soha fel nem fogható?Archívum

Hirdetés