Barangolások Erdélyben 75. - Almakerék, Marosszentimre, Magyarremete • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Barangolások Erdélyben 75. – Almakerék, Marosszentimre, Magyarremete

Negyedik utazás (21. rész)

Almakerék

Almakerék templomában a mennyezet egy másik képének jelenete talán páratlan a művészettörténetben: a Szent Családot ábrázolja a mindennapi teendők közben. A kis Jézus fürdetését bemutató képen József féltő gonddal nyújtja Mária felé a Gyermeket. Az Anya bal kezével nyúl a kisdedért, miközben jobbjával a fürdővíz hőmérsékletét ellenőrzi. Egy angyal korsóból vizet önt a fakádba.

A szárnyas oltárt az Apafiak készíttették. Legszebb táblaképei becsukottan láthatók. A sárkányölő Szent György lovagot és Szent Mihály arkangyalt ábrázolják.

A művészettörténészek véleménye szerint a freskók azonos stílusjegyeik alapján arra utalnak, hogy észak-itáliai mesterek keze munkája. Az ismeretlen művészek ezen kívül dolgoztak Csehországban, Dél-Franciaországban és Magyarországon, Veleméren. Talán Aquila János is köztük volt? Az almamelléki freskókat stílusjegyeik más művekhez hasonló azonossága emeli a művészettörténet jelentős értékei közé.

Marosszentimre
Murád szultán elhatározta Erdély megszerzését. Utasítására Mezid bég csapataival a Havasalföld felől betört Erdélybe. A törököket Lépes György erdélyi püspök próbálta megállítani, de seregét legyőzték. Hunyadi János 1442. március 22-én a Gyulafehérvár és Marosszentimre közötti mezőn megfutamította a törököket. A krónikák feljegyezték: a sikerben nagy része volt Kamonyai (Kemény) Simonnak, aki páncélt, sisakot és zászlót cserélt Hunyadival. A törökök a hadvezérnek vélt Kamonyaira rontottak, mialatt Hunyadi oldalba támadta őket és seregüket szétszórta.

A győzelem tiszteletére a XII-XIII. században a romanika falusi stílusában épült templomot Hunyadi János újjáépíttette. Az egyhajós, hét boltmezős szentélyű templom nyugati bejárata felett négyzet alaprajzú torony épült, körbefutó erkéllyel. Hegyes kúpú sisak fedi. A déli oldalon befalazott ajtó. Körülötte az ajtókeret félköríves, ékrovásos díszítésű. A hajó kőpadlóján 1787-ből való Bethlen-sírkő fekszik. Kripta lehet alatta. A falon szintén ebben az évben keltezett a címeres sírtábla:

„ITT NYUKSZIK ISTENBEN BODOGUL KIMUT HÉVIZI ANNA ELÉ 30DIK ESZT”

A templomhajó deszkamennyezetű. A szószéket a diadalív lábához építették. Egyszerű hangvetőjén ez olvasható:

Boldogok, akik hallgatják az istennek beszédét és megtartják azt.

Mellette a falon – elég jó állapotban – Krisztus érdekes megfogalmazású freskója: felhúzott térdekkel a földön ülve, töviskoronás fejét ökölbe szorított kezére hajtva, mint gondolkodót ábrázolta az ismeretlen művész. A szentély gótikus bordázatú mennyezete teljesen ép. Sajnos ez nem állapítható meg a templom többi részéről. A XVIII. századtól a reformátusokhoz tartozó épület rendkívül leromlott állapotban van. Külső falairól a vakolat lehullott. A hajó megvilágítását biztosító magas ablakokból hiányzik az üveg.

A szép természeti környezetben, dombon álló templom megérdemli a felújítást. Látogatásunk befejezéseként meghallgattuk Jékely Zoltán 1938-ban írt költeményét, mely szemléletesen bemutatja a templom és gyülekezete azóta sem változott helyzetét:

A marosszentimrei templomban

Fejünkre por hull, régi vakolat,
így énekeljük a drága Siont;
egér futkározik a pad alatt
s odvából egy-egy vén kuvik kiront.
Tízen vagyunk: ez a gyülekezet,
a tizenegyedik maga a pap,
de énekelünk mi százak helyett,
hogy hull belé a por s a vakolat,
a hiuban a denevér riad
s egy-egy szuvas gerenda meglazul:
tizenegyedikünk az árva pap,
tizenkettedikünk maga az Úr.
Így énekelünk mi, pár megmaradt
– azt bünteti, akit szeret az Úr -,
s velünk dalolnak a padló alatt,
kiket kiirtott az idő gazul.

Magyarremete

Magyarremete református temploma a romanika és a gótika stílusában épült.

Értékét a szentélyében látható freskók jelentik. A hátsó falon felül Pál, Péter és Bertalan apostolok, alul Szent László, Szent István király és Szent Imre – utóbbi három bizánci öltözetben. Talán egyedüli ez a különös ábrázolása a 3 szentnek.

A templomhajó deszkamennyezetű. Kék alapszínű kazettákban 5-5 hatágú ezüst csillag ragyog. Felújításuk 1994-1995-ben történt. Az ablakok mellett Krisztus kép, megdöbbent arccal. Mellette Mihály arkangyal kivont karddal. Az északi falon a Szent László legenda részlete látható, amint már legyőzte a kunokat.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS