Észak-Európa – 18. Norvégia: Bergen • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 18. Norvégia: Bergen

A Bryggen

Az ország második legnagyobb városa a közel 230 ezer lakosú Bergen. 1070-ben alapította Olaf Kyrre. A 12-13. században királyi székhely, az ország fővárosa volt. Virágkorát Hanza kereskedővárosként 1350 és 1550 között élte.

A kikötő melletti tér, Holberg szobrával

Sétánkat a kikötőben kezdjük. Itt terül el közvetlenül a parton a Torget, vagyis a hal-, virág-, gyümölcs- és zöldségpiac. E különleges északi város hangulatával még jobban azonosulhatunk, ha a halpiacon vásárolunk magunknak például egy lazaccal és garnélarákkal gazdagon megtöltött szendvicset, majd az egyik padra leülve, jóízűen elfogyasztjuk. Evés közben jól megtermett északi sirályok ricsaja közepette, testközelből szemlélhetjük a kikötői életet, a kis hajókon szorgoskodókat. A háttérben a Bryggen színes faépületei vonják magukra a tekintetet. Mielőtt közelebbről is megszemlélnénk e városrészt, a Torget szomszédságában megtekintjük a város szülötte, a híres drámaíró, Ludvig Holberg szobrát. Holberget „észak Molière-jének” is szokták nevezni.

A Bryggen házai közelebbről

A kikötőből a Bryggen felé vesszük az útirányt. A jellegzetes, színes homlokzatú, szorosan egymás mellé épített kereskedőházak sora 1978 óta az UNESCO-Világörökség része. Az épületek földszintjén üzleteket, az emeleten lakásokat alakítottak ki. Ez a funkciómegosztás ma is jellemző, azonban az üzletek kínálata a régi korokkal ellentétben manapság inkább a turistákat szolgálja – szuveníreket, karácsonyi díszeket, ruhákat lehet vásárolni. Néhány üzletet vendéglővé alakítottak át. A Bryggen házainak egyike a Hanza Múzeumnak ad otthont. A múzeumban a kereskedő irodáját, üzletét, raktárát, az alkalmazottak szobáit eredeti berendezéssel tekinthetjük meg. Mondani sem kell, a korábban felkeresett norvég múzeumokhoz hasonlóan itt sincs kordon, vagy üvegvitrin: a többszáz éves szekrények ajtajai elvileg kinyithatóak, a kereskedő könyvébe akár bele is lapozhatnánk. Azonban ezt senki sem teszi a látogatók közül, mivel mindenki tudja, hogy ezeket a tárgyakat mások is ugyanilyen épségben szeretnék megtekinteni, és nem mellesleg azért, mert mindenki számára egyértelmű, hogy a kiállított tárgyak pótolhatatlan értéket képviselnek.

Gamle Bergen

A Bryggentől északra, a Vågen-öböl bejáratánál találjuk a Bergenhus-erődöt, Norvégia legimpozánsabb középkori királyi épületét. Legősibb része a 13. századból származó, gótikus stílusú Håkonshallen.

A Bergenhus-erőd, balra a Håkonshallen

A közelben álló Mária-templom a 12. században épült, Norvégia egyik legjelentősebb román stílusú temploma. Oltárképe késő középkori, szószéke a barokk díszítőművészet szép példája Norvégiában. Érdemes innen a Bryggen házainak hátsó udvarai felé továbbhaladni és a házak között az egyik kis deszkapallós utcán visszasétálni a partra.

A város északi részén helyezkedik el a Gamle Bergen szabadtéri múzeum. A kiállítóterületre a városrendezés során több mint negyven, 16-19. századi, jellegzetes bergeni faépületet telepítettek át az óvárosból. Gazdagok és szegények házait, üzleteket, mesteremberek műhelyeit, játékkiállítást, éttermet láthatunk itt, korabeli berendezésükkel együtt.

A legjellegzetesebb látnivalók megtekintésén túl sok más lehetőség is van a szabadidő eltöltésre Bergenben: többek között az akvárium, a halászati, a tengerészeti, műszaki múzeum, a különböző művészeti kiállítások, galériák meglátogatása; valamint kirándulás siklóval a Bergen fölött magasodó hegyre, pancsolás a Vízivilág aquaparkban, vagy részvétel tengeri hajókiránduláson.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS