Észak-Európa – 14. Norvégia: Trondheim, Ålesund, Runde • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 14. Norvégia: Trondheim, Ålesund, Runde

Trondheim, Nidaros-katedrális

A 997-ben alapított Trondheim Norvégia harmadik legnagyobb városa, közel 150 ezer lakossal. A város a 13. századig királyi, továbbá 1531-ig, a reformáció térhódításáig egyben érseki székhely is volt. 1564-ben a svédek elfoglalták, az 1681-es tűzvész következtében szinte az egész város leégett. Az újjáépítéskor kialakított, ma is meglévő városszerkezet létrehozása a francia származású dán generális, Cicignon nevéhez fűződik, a Kristiansen-erőd szintén az ő tervei alapján épült.

Trondheim, a régi híd

A város legfőbb nevezetessége a Nidaros-dóm, mely napjainkban is koronázótemplom. Építése több szakaszban történt 1070 és 1270 között, ennek következtében a templom az angol normann, a román és a gótikus stílus elemeit is felvonultatja. Mai formáját az évszázadok átalakításai, kiegészítései nyomán nyerte el: a templombelső barokk berendezése 18. századi, a szentély szobrait a világhírű norvég szobrász, Vigeland alkotta a 20. század első évtizedében. Az előző részben már említett Olaf Haraldsson királyt a stiklestadi csatában bekövetkezett halála után itt temették el, de Szent Olaf király mellett több uralkodó síremlékét is megtekinthetjük a dómban.

Trondheim, színes raktárépületek a folyóparton

A belváros utcáin a régi, színesre festett faépületek és az újabb, kő- és tégla házak együttese igazi észak-európai város hangulatát adja. Itt található a régi királyi rezidencia, mely Skandinávia legnagyobb fából épült lakóépülete. A Nid folyó mentén húzódó rakpart mindkét oldalán 18-20. századi raktárépületek állnak. A folyón átívelő hidak közül legrégebbi a Gamle Bybrua, a város egyik jelképe. A folyótól keletre magasodó domb tetején található a Kristiansen-erőd, falairól szép kilátás nyílik a városra.

Ålesund, látkép

Trondheimből délnyugat felé vesszük az irányt, a csodálatos fekvésű, három szigetre épült tengerparti városba, Ålesundbe (ejtsd: „óleszünd”) utazunk. A 38000 lakosú város Norvégia legnagyobb halászkikötője, azonban a turisták számára más szempontból érdekes. A régi Ålesund az 1904-es tűzvész következtében porrá égett. Újjáépítéséhez II. Vilmos német császár nyújtott jelentős anyagi segítséget, s az újjáépítés a korra jellemző szecessziós stílusban történt. A város fölé magasodó Aksla-hegy tetejéről fantasztikus panoráma tárul elénk a szigetekre épült városra és a tengerből kiemelkedő hegyekre.

Runde

Ålesundtől egy kőhajításnyira található a madárfotósok paradicsoma, Runde szigete. Igazi vad északi-tengeri kis sziget, kopár sziklákkal, fűvel borított hegyekkel. A nyári időszakban a jellegzetes fehér hasú, nagy piros csőrű madarak, a lundák, valamint az alkák, lummák, csüllők és más fajok ezrei tartózkodnak itt. Mivel nem háborgatják őket, nagy részük teljesen szelíd, közelről megszemlélhető.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS