Hol sírjaink domborulnak - 55 éve történt a doni katasztrófa • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hol sírjaink domborulnak – 55 éve történt a doni katasztrófa

„Hol sírjaink domborulnak” címmel könyvsorozatot indított a doni katasztrófa 55. évfordulójára emlékezve a Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Irodája és a szekszárdi Séd Nyomda. A Kopjafák a Donnál című első kötetet a minap mutatták be a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában, melynek munkatársai több helyszíni riporttal járultak hozzá a doni csatákban elesett magyar katonák sírhelyeinek felkutatásához.

Békés Sándor, a pécsi TV-stúdió vezetője – Ékes Lászlóval együtt az első kötet társszerzője – elmondta, hogy a sorozat célja a második világháború áldozatainak felkutatása során napvilágra kerülő legfrissebb adatok közzététele, az elesettek emlékének megörökítése. Az első kötet tartalmazza a pécsi tévések által készített Jány Gusztáv portréfilm forgatókönyvét, amely a 2. magyar hadsereg rehabilitált tábornokának állít emléket. A kötetben olvashatók Bethlen István miniszterelnök és Deseő László honvédtábornok hamvainak hazahozataláról szóló Hazatérés című tévéfilm riportjai, valamint a „Megbékélés kapuja” elnevezésű magyar doni emlékműről készült film szövege, továbbá a joglai hadifogolytáborban elhunyt magyar katonák most először közölt nevei is.

A sorozat előkészületben lévő következő kötete az orosz levéltárakból előkerült legfrissebb adatok alapján közli a hadifogolytáborokban elhunyt magyarok névsorát. A harmadik kötet azokat a magyar településeket sorolja fel, amelyekben azonosított magyar katonasírok találhatók. A sorozat létrehozását felbecsülhetetlen értékű munkával segítette Erdős László ezredes, a HM Hadisírgondozó Irodájának igazgatója, valamint Árvai András, a Baranya Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. Ők gyűjtötték össze azt a hatalmas információtömeget, melynek közreadásával öt és fél évtized múltán azok a hozzátartozók és utódok is hírt kaphatnak eltűnt szeretteikről, akik eddig semmit sem tudtak a frontkatonákról.

(A kötetet könyvtárak, alapítványok, magánszemélyek ingyen megkapják, amennyiben a kiadónál – Séd Nyomda, Szekszárd –jelzik igényüket.)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS