Észak-Európa – 5. Finnország: Helsinki • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Észak-Európa – 5. Finnország: Helsinki

A Sibelius-emlékmű

Helsinkit 1550-ban alapította Gustav Vasa, svéd király, mivel a finn-öböl déli partján elhelyezkedő Hanza kereskedővárossal, Tallinn-nal szemben stratégiai pontra volt szükség. A 18. század közepén épült erődítményrendszernek köszönhetően tovább nőtt a város jelentősége, majd 1812-ben, az orosz uralom kezdetén I. Sándor cár ide helyezte Turkuból a közigazgatási központot. Mivel viszonylag fiatal város, nincs középkori zegzugos városmagja, mint Tallinn-nak, vagy Stockholmnak, a belváros mai képe a 19-20. században jött létre. A város főbb nevezetességei közül először a Sibelius-emlékművet, a sziklatemplomot és a Nemzeti Múzeumot keressük fel, majd a főtérre és annak környékére, valamint a kikötőbe látogatunk el.

A sziklatemplom

Sibelius, a legismertebb finn zeneszerző emlékművét minden Helsinkibe látogató turista felkeresi. A modern alkotás több száz fényes acélcsőből áll, modern szabadtéri orgonára emlékeztet.

A nemzeti múzeum

A modern építészet érdekes alkotása a Sziklatemplom, a Suomalainen-testvérek munkája. A térséget felépítő gránitkőzetbe vájták a templom terét, tetejét részben üveggel fedték le. Aki eddig idegenkedett volna a hagyományostól eltérő kialakítású templomoktól, e lenyűgöző alkotás hatására biztosan meg fog változni korábbi véleménye.

A katedrális

A finn nemzeti múzeumról csak legekben lehet beszélni. A múzeum, amely a „Valami új-valami régiről” szlogennel hirdeti magát, legfőbb sajátossága, hogy elsősorban nem az ország politika- és hadtörténetét mutatja be, hanem az emberek életének múltját és jelenét, az őskortól napjainkig. A huszadik századot bemutató teremben még Rubik-kockát is lehet látni az egyik vitrinben. A nemzeti múzeum közelében áll a modern Finlandia-Palota, itt tartották 1975-ben az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezletet.

A vásárcsarnokban

A belváros és egész Helsinki jelképe a Szenátus téren álló katedrális. A 19. század közepén emelt impozáns méretű lutheránus templom belseje igen puritán. A közelben áll Helsinki másik nagy temploma, a vörös téglából épült ortodox Uszpenszkij katedrális. A legnagyobb nem kelet-európai ortodox templom gazdag belső berendezéssel bír, ikonosztáza kiemelkedő értéket képvisel.

A kikötőnél elterülő piactéren minden hétköznap délelőtt árusok sokasága kínálja portékáit: halat, zöldséget, gyümölcsöket, kézműves termékeket, ajándéktárgyakat. Itt áll Finnország legrégebbi vásárcsarnoka. 1889-ben épült, mai formáját a 20. század végén elvégzett felújítást követően nyerte el. Mind a helyiek, mind a Helsinkibe érkező turisták szívesen keresik fel a tradicionális megjelenésű épületet, nem csak vásárlás, hanem étkezés céljából, vagy egyszerűen hogy találkozzanak barátaikkal, ismerőseikkel.

(A szerző felvétele)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS