Kirándulások Ausztriában 9. – Az Alpok panorámaútja • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kirándulások Ausztriában 9. – Az Alpok panorámaútja

Múlt alkalommal a híres zarándokhelyen, Heiligenblutban jártunk. Most innen folytatjuk utunkat észak felé, az Alpok leghíresebb útján, a hatalmas hegyek között kanyargó Grossglocknerhochalpenstrassén. Ideális helyszín azok számára, akik a megerőltető túrákat mellőzve szeretnék élvezni az Alpesi táj varázslatos látványát, hiszen amellett hogy az útvonal végig csodaszép környezetben vezet, még néhány hegycsúcsra is fel lehet jutni gépkocsival vagy busszal.

A panorámaút

Az út a Möll és a Salzach folyók völgyét köti össze, a Magas-Tauern vonulatait átszelve. A műszaki mesterműnek is beillő útvonal Európa egyik legszebb hegyi útja. A Schönbrunni kastély után ez Ausztria második leglátogatottabb „nevezetessége”, évente több mint egymillióan keresik fel. Franz Wallack útépítő mérnök tervei alapján építették 1930 és 1935 között, a 35 kilométeres út közel kétharmada 2000 méterrel a tenger szintje fölött vezet.  Legmagasabb pontja a Hochtor, a Magas-Tauern egyik legjelentősebb hágója Salzburg és Karintia tartományok között. Érdekességként feltétlen meg kell említeni, hogy a hágót már a Római Birodalom időszakában használták közlekedésre, korszerű kiépítésére azonban a huszadik századig kellett várni. Az út a Hochtorig egyenletesen emelkedik, vízszintes szakaszok nélkül, átlagosan 9%-kal. Több helyen találhatunk parkolóhelyet, ahol megállhatunk nézelődni, de ez nem minden, mert a legszebb kilátópontokhoz kis kitérőket is építettek.

Kilátás az Edelweiss-csúcsról

Heiligenbluttól indulva az első kitérő a Ferenc József csúcshoz vezet. A magaslaton vendéglő, turistainformációs központ és természetesen kilátóhely található. Szemben velünk a Grossglockner hatalmas tömege, valamint számos másik hófödte hegycsúcs. A magas hegyek lábánál húzódik a Keleti-Alpok legnagyobb gleccsere, a Pasterze-gleccser. A jégfolyamot közvetlen közelről is meg lehet szemlélni, a Ferenc József csúcstól meredek turistaösvény vezet hozzá. A közelben várja vendégeit a császárról elnevezett alpesi szálloda, mellette indul a turistaút Ausztria legmagasabb hegycsúcsára, a Grossglocknerre.

A kitérő után visszatérünk eredeti utunkra, és a Hochtor irányába haladunk tovább. A hágó alatt egy 311 méter hosszú alagút vezet át, 2505 méterrel a tengerszint felett. Kissé északabbra találjuk az útvonal másik „gyöngyszemét”, az Edelweissspitzét – magyarul Havasi gyopár-csúcsot. A 2751 méteres magaslatra szilárd burkolatú út vezet, a kilátópont mellett menedékház várja a turistákat. A hegytetőről körbetekintve szép időben 37 háromezres csúcsot lehet látni, köztük természetesen a Grossglocknert és a közeli magaslatokat, de a viszonylag távol elhelyezkedő Dachstein-csoport, vagy a bajorországi hegyek is föltűnnek a láthatáron. Ha pedig szerencsétlenségünkre rossz időt fogunk ki, akkor a terasz korlátjához kihelyezett színes képeken csodálhatjuk meg a hegyeket, és belenézhetünk az alumínium „célkeresztbe”, hogy merre is keressük a magas hegycsúcsot…

Ezt követően tovább ereszkedünk észak felé. Útközben számtalan meredek sziklafal, kőfolyás, csipkézett hegygerinc és szakadék látható, a sziklák között helyenként hatalmas vízesésekkel.

A magashegyi út végén, észak felé továbbhaladva nagy, csillogó víztükör vonja magára a figyelmet. Ez a Zellersee, partján a híres üdülőhellyel, Zell am See-vel. A kisváros télen-nyáron egyaránt népszerű, a környék jó síterepei, a színes rendezvények, a kellemes víz és nem utolsó sorban a pompás táj a turisták sokaságát vonzza Ausztriából és külföldről egyaránt.

(a szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS