Kirándulások Ausztriában 6. - Bécs (1.) • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kirándulások Ausztriában 6. – Bécs (1.)

A Burg

Az osztrák főváros az Alpok keleti nyúlványának, a Bécsi-erdőnek a lábánál terül el. Régi magja a Bécsi-medencébe lépő Duna egy régebbi ágánál alakult ki. Az őskortól fogva lakott terület, a régmúltban illírek, kelták, rómaiak, avarok, magyarok birtokolták. Bécs fejlődésének két fő tényezője, hogy fontos kereskedelmi utak metszéspontjában helyezkedik el, illetve hogy a 13. század második felétől a város a Habsburg-birodalom központja. Bécset sokféle jelzővel ruházták fel: császárváros, a zene, a bécsi konyha, a kávéházak, a fiákerek városa. Ahogy a későbbiekben látni fogjuk, nem ok nélkül kapta ezeket a „címkéket”. Aki Bécsbe látogat, személyesen is megtapasztalhatja, hogy a színes és gazdag múlt mennyire élő ma is.

Szecessziós stílusú metróállomás a Karlsplatzon

Bécs nevének hallatán elképzelhetetlen hogy ne jusson eszünkbe a városban élt zeneszerzők közül Haydn, Mozart, Beethoven és Schubert, a Strauss-dinasztia tagjai, a bécsi operett nagyjai, a Wiener Sängerknaben, és a Bécsi Filharmonikusok több százmillió tévénéző lakásába eljutó újévi koncertjei.

Stephansdom

A bécsi konyha hírvivői az aranysárga bécsi szelet, a finom sütemények, a kuglófok, a Sacher-torta, a kávékülönlegességek. A belvárostól távolabb elhelyezkedő Grinzing kisvendéglőinek hangulata és az ott fogyasztható specialitások semmihez sem hasonlíthatóak.

Mozart szobra

A belváros épületei főként négy stíluskorszak – barokk, klasszicizmus, romantika, eklektika – elemeit vonultatják fel. A monarchia emléke leginkább talán a Burg környékén érhető tetten, ahol a császári palota pompás épülettömbjét körülvevő utcákban osztrák, cseh, olasz és magyar főúri családok – köztük a Batthyányak, az Erdődyek, a Pallavicciniek, az Esterházyak – szebbnél szebb palotái sorakoznak egymás mellett. A 19-20. század fordulóján megjelenő szecesszió nemcsak az építészetben, hanem a képzőművészetben is maradandó alkotásokat adott Bécsnek – Otto Wagner és Gustav Klimt neve mindenki számára ismerős. A közelmúlt egyedi alkotása a Hundertwasser-ház és a hozzá csatlakozó Kunsthaus a 20. századi osztrák művészet világhírű képviselőjének munkája. A különlegességek sorában végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a külvárosban, az egykori simmeringi gázgyár épületeiben 2001-re kialakított modern lakónegyedet, a Gasometert.

Bécs barátságos hangulatához a szép és különleges épületek mellett a sok zöldterület, a tágas parkok is hozzájárulnak. A körút mentén elhelyezkedő Rathauspark, a Volksgarten, a Burggarten és a Stadtpark kellemes séták helyszínei. A Duna-csatornán túl elterülő Prater nemcsak a vendéglőkről, a sportlétesítményekről nevezetes, hanem arról is, hogy itt található a város egyik jelképe, az Óriáskerék. A belvárostól távolabb elhelyezkedő kastélyok szép parkjai a kertművészet csodálatos alkotásai. E kastélyokat, valamint néhány híres bécsi épületet a Hetedhéthatár következő számában közelebbről is megismerhetünk.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS