Dalmácia kincsei - 9. Zadar, a templomok városa • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Dalmácia kincsei – 9. Zadar, a templomok városa

A Szent Donát templom (balra) Háttérben a dóm tornya

Észak-Dalmácia fontos kikötővárosa Zadar, közlekedési és gazdasági központ, jelentős idegenforgalommal. Az óváros egy stratégiai szempontból kedvező helyen, olyan kis félszigeten jött létre, melyet csupán keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. Az illír eredetű települést a rómaiak megerősítették. E kor emlékei ma is megtekinthetők a város több pontján. Az évszázadok alatt Velence, a Magyar Királyság, Franciaország, Ausztria, majd Olaszország birtoka volt. Fekvéséből adódóan többször érték támadások, a legnagyobb károk a keresztes hadjáratok idején, valamint a második világháborúban érték. A huszadik század második felétől a helyreállítások a régészeti szempontok figyelembevételével történtek.

A Fórum

A félszigeten elterülő óvárost vastag falak veszik körül. A tengeri kapun átlépve, hosszú egyenes utcára érünk, ez volt a római város főutcája. Mindjárt az utca elején, egy kis téren, balra román stílusú templomot láthatunk. A háromhajós bazilika a 12. században épült. Zadarnak nem ez az egyetlen román kori temploma, sétánk során még többet is fel fogunk keresni. Mindjárt néhány utcányira találjuk a dómot, amely Dalmácia egyik legszebb román stílusú templomhomlokzatával büszkélkedik. A monumentális templom belsejében látható Szent Anasztázia 9. századi márványszarkofágja. Harangtornya csupán a 19. század végén nyerte el mai formáját, a felső emeleteket egy angol építész tervei alapján építették – Rab harangtornyának mintájára.

Faragott kövek

A római kori fórum a város tenger felőli oldalán helyezkedik el. A teret különleges alakú, két kerek hajóból álló – mondani sem kell – román stílusú templom uralja, a Szent Donát-templom. A téren számos római kori emlék van: szarkofágok, oszloptöredékek, és különféle faragásokkal díszített kövek. Északnyugat felé továbbtekintve egy római templom maradványait láthatjuk. A fórum másik oldalán újabb román stílusú templom áll, a Szűz Mária templom. Ezt a korábbiakkal ellentétben, a későbbi korok stílusában kiegészítették, átalakították. Így a gótikus és reneszánsz közötti átmenetet megtestesítő belső tér sok barokk elemet is felvonultat. Tornya Könyves Kálmán magyar és horvát király adományából épült.

Zadari utca

Eddig Zadar óvárosának műemlékekben gazdagabb, középső és nyugati részén jártunk. A keleti városrész kis utcái, sikátorai, „titkos átjárói” szintén felfedezésre várnak. A városrész központi tere – ahogy Splitben már találkozhattunk az elnevezéssel – Piazza dei Signori, vagyis Urak tere, különböző korokból származó, mégis egységes hangulatot adó szép épületekkel. Itt is láthatunk templomokat, köztük a Szent Simeon-templomot, Simeon ezüstkoporsójával, melyet török ágyúk bronzából készített angyalfigurák fognak közre. Az óváros délnyugati szélén található az 1574-ben kialakított Öt kút tere, közelében a szárnyas oroszlánnal díszített Szárazföldi kapu. Az előtte kialakított várárok ma csónakkikötő.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS