Dalmácia kincsei - 6. Klis vára és a Hét Kastély-öböl • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Dalmácia kincsei – 6. Klis vára és a Hét Kastély-öböl

Klis vára

Mostani kirándulásunk helyszínei várak lesznek. Először a magyar történelem szempontjából is jelentős helyet, Klis várát keressük fel, majd a tengerpartra megyünk, a Splittől északra húzódó Hét Kastély-öbölbe látogatunk el.

Klis vára, háttérben a tengerrel

Klis – Klissza – Dalmácia egyik legjelentősebb vára. Egy hosszan elnyúló szikla tetején magasodik, hármas védőfalrendszerrel, sok bástyával. A várban az egymást követő korszakok építkezései, átalakításai és kiegészítései figyelhetők meg. A legtöbb építmény 18-19. századi, a velencei és az osztrák uralom időszakából való.

Gomilica

A várral kapcsolatos legkorábbi írásos emlék szerint a hetedik században avarok és szlávok foglalták el a környező területet. Kétszáz évvel később már az uralkodók birtokaként, valamint a horvát Tengermellék megye székhelyeként emlegetik. Miután a 11. század végén kihalt a horvát dinasztia, a horvát-magyar uralkodók fennhatósága alá került. 1242-ben ide menekült a tatárok elől IV. Béla. Az uralkodónak e várban halt meg két kisleánya, s itt született harmadik leánya, Margit. Az uralkodó a tatárdúlás borzalmaitól sugallva a várban tett fogadalmat – a korabeli krónikák szerint: „Istennek áldozá Margitot, ki ott halt meg a Nyulak szigetén”. A várat 1335-ig horvát hercegek, majd a király várnagyai birtokolták. A vár történetének legviharosabb időszaka a 16. században, a török előrenyomulás időszakában volt. Ekkor Petar Kružić várkapitány uszkókjai két és fél évtizeden át sikeresen verték vissza a támadásokat. 1537-ben elfoglalták a törökök a várat, uralmuk egészen 1648-ig tartott, amikor a velenceiek visszafoglalták, majd gyors ütemben felújították és kibővítették. 1797-ig maradt a Velencei Köztársaság zászlója alatt, ekkor az osztrákok, majd az 1805-13-ig tartó évekre a franciák kezére kerül. Egészen 1918-ig maradt osztrák kézen, ezt követően a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része. A második világháborúban kapott utoljára hadászati szerepet, ekkor olasz és német megszállók uralták.

A "kagylós ház"

Visszatérve a tengerpartra, a Split és Trogir között húzódó Hét Kastély-öbölbe utazunk. A napjainkban meglévő hét kastély – nem csak számukat, hanem sajnos állapotukat tekintve is – csupán töredéke az egykor itt sorakozó tizenhárom várnak. A 15-16. században építették őket spliti nemesek a gyakori török támadások elleni védekezésül. A kastélyok közül Gomilica Benedek-rendi kolostorként épült 1066-ban. Sajátos romantikájú hely, keskeny sikátorokkal, omladozó épületekkel és rengeteg virággal. Külön látványosság az egyik udvarban kagylókkal és csigaházakkal díszített homlokzat. Egy másik vár, Lukšić látnivalója a 16. századi plébániatemplom korabeli velencei festményekkel, valamint Miljenko és Dobrila, a spliti Rómeó és Júlia sírját magába foglaló kis templom.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS