Adventi varázslat Bécsben • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Adventi varázslat Bécsben

Bécsben a karácsony előtti vásár nagyon régi hagyomány. 1294 óta minden évben megrendezték különböző helyszíneken, a folyamatosságot csupán a két háborús év szakította meg 1944-ben és 45-ben. A középkorban még inkább praktikus szerepet töltött be, ekkor főként textíliákat, élelmiszereket lehetett vásárolni a „Dezembermarkt”-on. 1975 óta Adventzauber, azaz Adventi Varázslat néven nyitja meg kapuit a karácsonyi vásár, a városháza épülete előtt. Napjainkban viszont már nem a megélhetéshez szükséges holmik beszerzése áll a középpontban, hiszen azt az üzletekben meg lehet tenni – sokkal inkább a karácsonyi hangulat megteremtése, a gyerekkori emlékek, a tán „sosevolt”, csak a fantáziánkban meglévő karácsony-kép megidézése.

Idén november közepén gyúltak fel a városháza előtti téren a burgenlandi Pinkafeldből érkezett karácsonyfa fényei, és vette kezdetét a december 24-ig tartó varázslat.

A karácsonyfa alatti betlehem, életnagyságú figuráival a látogatók kedvelt találkozóhelye. Kereken 140 ízlésesen megépített és feldíszített fa árusítóbódé várja a látogatókat, kézművesek gyönyörű munkáival, mézeskalács-figurákkal, kandírozott gyümölcsökkel és mindenféle kedves ajándékkal. Miközben a gyerekek kis papírzacskókból forró sültgesztenyét eszegetnek, addig a felnőttek az alkalomhoz illő dekorációval ellátott sötétkék bögréből forralt bort szürcsölgetve újból átélhetik gyerekkoruk karácsonyainak hangulatát. S ami sajnos sem szövegben, sem képben nem adható át, az a csodás karácsonyi illat.

A tér hangulata bent, a városháza épületében folytatódik. Minden hétvégén a világ különböző országaiból érkező kórusok adnak karácsonyi hangversenyt a díszteremben. Az egyik emeleti szobában alkalmi postahivatal működik, ez a világ bélyegkedvelőinek találkozóhelye: aki itt adja fel karácsonyi üdvözletét szeretteinek, különleges alkalmi bélyegzést kap a képeslapra.

A gyerekek, hogy a karácsonyig hátralévő, végtelenül hosszúnak tűnő idő gyorsabban teljen, kézműves foglalkozásokon barkácsolhatnak, ajándékokat készíthetnek. Évente összesen 70-80 ezer kis ajándékot alkotnak itt a szorgos gyermekkezek. A parkban a pónilovaglás, a körhinta mellett a kicsik felülhetnek szüleikkel a „Christkindl”-vonatra és felfedezőutat tehetnek a Csodák Parkjában, a lampionokkal feldíszített óriási fák alatt.

A Karácsonyig még hátralévő pár napban a kedves Olvasók is részesei lehetnek a bécsi „Adventi Varázslatnak”. Higgyék el, érdemes akár néhány órára is Bécsbe látogatni a városháza előtti térre, feltöltődni karácsony-érzéssel!

Bécs, 2002. december 8.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS