Mofetta – új gyógyközpont Mátraderecskén • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Mofetta – új gyógyközpont Mátraderecskén

A Magyarországon egyedülálló szén-dioxid gázfürdő tíz évig kutatóházban gyógyította a betegeket, kiegészítő kezelésként mentette meg az érszűkületes lábakat, bezárta a sebeket, a keringést javítva a mozgásszervi megbetegedésekre, a cukorbetegség és szövődményei gyógyítására használták. Az itt tevékenykedő orvosi kutatócsoport munkája alapján a geológiai törésvonal mentén feláramló szén-dioxid gázt az Egészségügyi Minisztérium 1999-ben gyógygázzá nyilvánította. Ez megteremtette az alapját egy korszerű gyógyászati központ megvalósításának.

A mátraderecskei Szén-dioxid Szárazfürdőt és Gyógyászati Központot Kökény Mihály egészségügyi miniszter adta át június elején, méltatva a gyógyászati komplexum kiváló színvonalát.

– Mátraderecske vendégszerető lakossága a hazai egészségturisztikai kínálat egyik legegyedibb elemeként létrehozta bel- és külföldi vendégek számára a Mofettát – nyilatkozta Zám Ferenc polgármester, az átadási ünnepségen. – A beruházás jelentős összefogással valósulhatott meg: a Gazdasági Minisztérium 185 millió, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 40 millió, a Heves Megyei Önkormányzat 3 millió forintos támogatásával, valamint 54 millió forint hitellel és 150 millió forintos önrésszel.

Az eddig üzemelő gázfürdő napi 50-60 beteg befogadására volt alkalmas, a beruházással azonban a naponta kezelhetők száma 300 főre növekedhet. A gyógyászati központ a szén-dioxid szárazfürdő mellett többféle kezelésre is lehetőséget ad: fiziko-, elektro-, hidro-, mágneses és lézerterápiára, iszappakolásra, továbbá szauna, szolárium, medencefürdő és tornaterem is rendelkezésre áll. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a kezelések EOP-finanszírozására, az elbírálás folyamatban van.

A megvalósult beruházás szomszédságában mintegy hét hektáros közművesített terület áll rendelkezésre a kapcsolódó létesítmények – szálloda, étterem stb. – megépítésére. Jelenleg a szálláshelyek a falusi turizmus keretében megoldottak, de a vendéglétszám növekedésével számolva szükség van a fejlesztésre.

Akiknek a szakmai munkája nélkül a gyógyászati központ nem valósult volna meg: a kutatóház orvosai, dr. László Márta főorvos és dr. Dobos Ilona orvos, a vezető asszisztens, Kiss Istvánné Jolika, a gyógytornász, Tarjániné Zsuzsa és a többiek, akik a kutatóházban tevékenykedtek, valamint Mátraderecske – a cél megvalósításának érdekében összefogó – lakossága, élen a polgármesterrel. A gyógyászati központ tervezője: Szőnyiné Tóth Zsuzsa, társtervezője: Báthory Csaba, kivitelezője a Magyar Épületszerelő Rt. volt.

A mofetta történetéről a Hetedhéthatár 2003. évi 10-14. száma részletesen beszámol (a lap weboldalán a szerző, L. Csépányi Katalin neve alatt olvashatók az írások).

Mofetta – 3246 Mátraderecske, Mátyás u. 19/a Telefon: 06-36/576-200, e-mail: mofetta@mofetta.eu



Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS