Mattot kaptam a sakk-királynőtől • Hetedhéthatár

Sport

Mattot kaptam a sakk-királynőtől

Büszkék vagyunk arra, hogy kilenc ország legjobb sakkozója játszik nálunk, köztük a Schnell világbajnokságra készülő Polgár Judit és testvére Zsófia – mondta az Aquaprofit-Polgár Sakknap pénteki sajtótájékoztatóján Nádasi Tamás a rendezvény fő szponzora.

polgár Judit

Az Aquaprofit Zrt társelnöke a Sakkszövetség alelnöke is, aki egyben a kanizsai sakkcsapat elnöke. Megtudtuk még, hogy a világbajnok indiai Anandon kívül Portisch Lajos – a nemzet sportolója, aki hosszú ideig a világ öt legjobb sakkozójának egyike volt – is erősíti a gárdát. A sajtótájékoztatón jelenlévő Polgár Zsuzsa elmondta, hogy jövőre visszatér Nádasi Tamás ajánlatára, hogy húgaihoz csatlakozzon.

A sajtótájékoztató végén Vizy E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke egy VIP csapattal schnell partit játszott a bekötött szemű Polgár Judittal, aki még idő előnyt is adott. Ezt Judit könnyedén ledolgozta úgy, hogy közben még beszélgetett Nádasival, megígérve neki, hogy a végén leírja a lépéseket. Az agykutató professzor időzavarban mattot kapott.

Az főszponzor segítségével a sajtótájékoztató után Judit, ha nem is szívesen, de kedvesen válaszolt lapunk kérdéseire.

Édesapjával pár évvel ezelőtt beszélgettünk. Akkor az mondta, hogy Ön lehet a világ legjobb játékosa, a férfiakat is legyőzve. Az eddigi legjobb helyezése a nyolcadik volt. Elképzelhetőnek tartja, hogy újra eléri ezt a sikert, sőt túlszárnyalja?

Két gyermekem van, most nekem más a fontossági sorrend. Először szeretném stabilizálni játékerőmet. Keveset játszottam a múltban. Aztán majd meglátjuk.

A kisebbik gyermek, Hanna három és féléves. Tud már sakkozni?

Polgár Judit és a szerző

Még nem tud, de nézegeti a sakktáblát. A ló a kedvence, megjegyzem nekem is az volt.

Milyen sportokat űz?

Tornázom, rendszeresen jógázom, télen sízem, nyáron úszom.

Véleménye szerint, hogy fog eldőlni az ember-gép párharc a sakkban?

Ez már nem kérdés, eldőlt.

Kinek a javára? A legjobb férfi sakkozót megveri a számítógép?

Természetesen a gép javára. Már megverte. A jövőben a géppel nem versenyezni kell, hanem segítőeszközként célszerű alkalmazni. Minél rövidebb a játszma, annál erősebb a gép! – válaszolta

A következő program volt, hogy a három nővér időelőnyös gyors játszmát vívott VIP ellenfelekkel. Ötperces partinál az ellenfelek két perc előnyt kaptak. Rám a harmadik körben került sor, Judithoz kerültem. Sakktudor újságíró barátom előtte mondta, Judit úgy játszik schnellt, hogy levegőt se tudsz venni, máris lép.

Leültem, kezet nyújtott, bemutatkozott. Gondolta, elfelejtettem a nevét. Lányos zavaromban nem mondtam rá semmit. A negyedik lépésben már gyalogot vesztettem, már ott fel kellett volna adnom! Tizenegyedik lépésben mattot kaptam, egy perc alatt. Kezet nyújtottam, megköszöntem a lehetőséget. Helyemre Heller Tamás, a Mikroszkóp Színház művésze ült.

Ez után szimultánt játszottak. Hárman 107 ellenféllel mérkőztek összesen. Judit a 36 partiból hármat vesztett. Csodálatos délután volt a sakk szerelmeseinek! Köszönjük, sakk-királynők és Nádasi Tamás!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS