Blatter: Az utánpótlás fontos kérdés • Hetedhéthatár

Sport

Blatter: Az utánpótlás fontos kérdés

Joseph S. Blatter

Sportnap volt kedden a Parlamentben. Előbb délelőtt arról folyt a széleskörű tanácskozás, hogy miként kellene és lehetne érvényesíteni a sport speciális helyzetét az Európai Unióban, s már ekkor sok szó esett a labdarúgásról, főleg a tegnap óta az MLSZ vendégeként Budapesten tartózkodó FIFA-elnök, Joseph S. Blatter immár közismert reformtervezetéről, a 6+5-ös szabályról, délután pedig természetesen szintén ugyanez volt a tárgyalások fő témája a FIFA-MLSZ közös konferenciáján, amelyet a vendéglátó magyar szövetség képviseletében Kisteleki István a Magyar labdarúgó Szövetség elnök vezetett, s amelyen az 53 európai nemzet labdarúgását irányító szervezetnek több, mint a háromnegyede képviseltette magát. Igazi futball csúcstalálkozó volt tehát, amelyet nemzetközi sajtótájékoztató követett. A sajtótájékoztatón megjelent FIFA elnökön kívül Bánki Erik, a parlament sport és turisztikai bizottságának elnöke és Kisteleki István. Joseph S. Blatter elmondta, hogy a sport tulajdonképpen már megtette a magáét, most a politikusokon a sor. Hozzátette: soha egyetlen futballszövetségi elnökkel és vezető politikussal sem beszélt, aki ellenezné a világ labdarúgását gyökeresen átalakító szabályozást. Sőt! Példaként említette Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt és Schmidt Pált, az Európai Parlament alelnökét, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, akik határozottan támogatják javaslatát. Kijelentette, hogy nem kötelező a FIFA tagjának lenni, viszont aki tagja a világ legnagyobb sportszervezetének, arra nézve kötelezőek a szövetség szabályai. Joseph S. Blatter gratulált 20 éveseink múlt héten kiharcolt vb-bronzához. Elmondta, hogy találkozott Puskás Ferenc özvegyével és megállapodott a Puskás Ferenc díjról, amelyet a legszebb gólt lövő játékos kap meg minden év végén. Felhívta a sajtó jelenlévő munkatársainak figyelmét a Budapesti nyilatkozatra amely a sport sajátosságáról és autonómiájáról szól. „Most van a cselekvés ideje” mondattal zárta mondandóját. Kisteleki István, miután újra megerősítette, hogy az MLSZ eddig is maximálisan kiállt a 6+5-ös szabály bevezetése mellett, s ez ezután is így lesz, bejelentette: Magyarország hivatalosan jelezte, hogy pályázni fog a 2013-ban esedékes legközelebbi U20-as világbajnokság megrendezésére.

Lapunk, élve a lehetőséggel, elsőként kérdezett a FIFA elnökétől.

Blatter elnök Úr! Nyáron azt kérdeztem Öntől, hogy miről beszélgettek a magyar miniszterelnökkel. Tudom, hogy most is találkoztak, de most a korábbi miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is találkozott. Arra lennék kíváncsi, hogy vele miről tárgyalt? Továbbá, hogy milyennek értékeli a magyar U 20-as válogatott teljesítményét, és mit jelent ez a jövőben a magyar labdarúgás szempontjából?

Röviden fogok Önnek válaszolni. Mindkettőjükkel a magyar labdarugó utánpótlás helyzetéről beszélgettünk. Ez átvezet a második kérdéséhez. Nagyra értékelem a magyar fiatalok teljesítményét. Nagy szó, hogy kijutottak a világbajnokságra és még nagyobb, hogy Európából a legjobb eredménnyel harmadik helyezettként egy afrikai és egy dél-amerikai válogatott mögött tértek vissza. Ez az jelenti, hogy a nagy válogatott is ott lesz a világbajnokságra kerülés küszöbén.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS