Ünnepi előkészületek a Míves Tojás Múzeumban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ünnepi előkészületek a Míves Tojás Múzeumban

Fotó: Kálmándy Pap Ferenc

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum Virágvasárnap (április 13-án) ünnepli alapításának harmadik évfordulóját. Ez alkalomra, és a közeledő Húsvét ünnepére, mint minden évben megkülönböztetett figyelemmel készülnek. Az állandó kiállítást felfrissítették, átrendezték. A gyűjtemény örvendetesen gyarapodott az utóbbi években. Békés Margit, pécsi népi iparművész hagyatékából férje, Békés András 147 tojást ajándékozott a múzeumnak. Továbbá igyekeztek olyan népművészek munkáit megszerezni, akiktől már sajnos nem születhet újabb alkotás. Márciustól az új szerzemények jelentős részét is bemutatják a vitrinekben.
Idén is megszervezik a tavaly nagy sikert aratott „Hímestojás Szeretteinknek” elnevezésű ajándékkészítő foglalkozásokat a nagyhéten. Minden jelentkező a múzeum által biztosított anyagok felhasználásával, szerény térítés ellenében, türelmes mesterek írányításával saját kezűleg készíthet hímestojás kompozíciókat.

A húsvéti ünnepnapokon délutánonként tojásfestő bemutatót is tartanak, hogy azok is láthassák, hogyan készül a hímestojás, akik sajátkezűleg nem akarnak munkálkodni.

Hagyományos program a tojásfestő verseny is. Színvonala évről évre fejlődik. Idén az ország minden tájáról várják az ifjúsági verseny iskoláskorú (10-15 éves) résztvevőit. A versenyre 2 db. sajátkészítésű hímestojással lehet nevezni, melyet a múzeumba kell beküldeni. A bíráló bizottság a beküldött példányok értékelésével választja ki, hogy kik ülhetnek munkaasztalhoz a virágvasárnapi versenyen.

A húsvéti ünnepre készülve érdemes felkeresni a Míves Tojás Múzeumot, mely egyaránt kínál ünnepi hangulatot, csendes szemlélődést, lelki-szellemi feltöltődést, s a szomszédos helyiségekben közösségi programokba bekapcsolódási lehetőséget. A látogatás során ajándéktárgyak, képeslapok és a tojásfestéshez szükséges kellékek is vásárolhatók.

A szép természeti környezetben kellemes kirándulást lehet tenni és további érdekes kiállításokat lehet a faluban és a szomszédos településeken megtekinteni.

Míves Tojás Múzeum
7720 Zengővárkony
Kossuth Lajos utca 6.
E-mail: tojas@museum.hu
Telefon: 06-72-466-605
Fax: 06-72-566-012
Internet: www.tojasmuzeum.ini.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS