Csodakastély Üszögpusztán • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Csodakastély Üszögpusztán

A szakmám az életem

Gyönyörű környezetben, Pécs belvárosától 5 kilométerre, az üszögpusztai dombon épült a XVIII. sz. elején a korai barokk kastély. Gróf Batthyány Kázmér, Baranya vármegye egykori főispánjának hajdani kastélya ma szálloda, étteremmel, konferenciatermekkel. A közelben egy horgásztó, mellette az évszázados hagyományokat őrző lovaspálya. A komplexum ügyvezetője Katona András.

– Véletlenül kerültem a vendéglátós szakmába – idézi a kezdeteket Katona András. – Egy barátomat kísértem el felvételi beszélgetésre az akkori Baranya megyei Vendéglátó Vállalathoz. Megkérdezték, nem volna-e kedvem a vendéglátó szakmához? Mindenképpen dolgozni akartam érettségi után, hát rábólintottam. A Nádor Szállóba kerültem, a legendás hírű Kiss Karcsi bácsi kezei alá. Nála meg lehetett tanulni a szakmát. Azokhoz volt szigorú, akikben látott fantáziát. A második atyai pofon után azt mondta: „fiam, most már lehetsz teremfőnök”. Így lettem a „Nádor család” tagja.

– A Batthyány Kastélyszállóig azonban hosszú út vezetett…

– Hát nem volt egyhangú az életem. Szereztem hotelportási gyakorlatot, voltam a régi Pannónia étteremben és bárban üzletvezető, aztán a Hungarhotels Balaton-környéki üzleteiben dolgoztam. Voltam Rotterdamban egy magyar étteremben, három évig Münchenben két szálloda éttermének vezetésével bíztak meg. Ezután Budapest következett, különféle vezető beosztásokban. Később mindenképpen Pécs környékén lakó, szüleimhez közeli munkahelyet kellett keresnem, megpályáztam az üszögpusztai Batthyány Kastélyszálló vezetői posztját. Ősz óta itt vagyok. Nagyon sok fantáziát, lehetőséget látok benne.

– Az újabb változás, az új környezet önre már nem hat a meglepetés erejével, azonban jelentkezett egy új kihívás. A kastély a Magyar Iparszövetség Oktatási Központjának tanszállójaként is működik. Nem növeli ez az ön felelősségét, nem jelent ez plusz terheket?

– Inkább segítséget ad. Együtt tudunk gondolkodni a budapesti központtal és a helyi MIOK-os társakkal. A fejlesztésekhez, az elkerülhetetlen felújításokhoz, azok feltételeinek megteremtéséhez ez az együttműködés elengedhetetlen. A tanulók jelenléte még egy szempontból is előnyös: a vendég azt érzi, hogy két szempár is figyeli a kívánságait. A tanulóé, s az őt felügyelő oktatóé.

– Milyen képzések folynak a szállóban?

– A felszolgálók, szakácsok gyakorlati képzése folyik, a következő tanévtől itt lesz az elméleti oktatás is. Ezen felül nálunk zajlik az idegenforgalmi szakemberek gyakorlati oktatásának egy része is, kísérleti jelleggel.

– Szó esett a fejlesztésről, felújításokról. Mik a legfontosabb teendők?

– Ami a szállodát illeti, elsődleges feladat a műszaki állapot lényeges javítása. Ez elsősorban az épületgépészeti berendezések, szerelvények felújítása, cseréje. Fontos a szobák állagmegóvása, a szükséges javítások elvégzése. Célunk az, hogy a környezet az osztályba sorolásnak megfelelő, vagy azt meghaladó színvonalú legyen. Ami a külső környezetet illeti, megint csak hivatkoznom kell a MIOK hathatós együttműködésére, segítségére. A kerti bútorokat például a kosárfonók újították fel. A parképítők is kivették részüket kertek szépítéséből. Egyedivé teszi a természeti környezetet a kastélyt övező őspark, amit az itt dolgozók – szakmára való tekintet nélkül – két kezük munkájával tettek rendbe. A konyha, amelyet a remek ízekkel dolgozó Kollár Sándorné vezet, szintén megújul. Az elavult gépek, berendezések cseréje folyamatban van, most folyik az eszközök pótlása. Az úszómedencét már előkészítettük a nyitásra. Elkészült a szauna, már használják a vendégek. Jelenleg is folyik a faházak felújítása.

– Milyen programokkal várják a vendégeket?

– A báli szezonban Valentin napi vacsora, farsangi bál, batyus bál. A Magyar Turizmus Zrt. kampányához csatlakozva, a böjt előtti utolsó napon megrendezzük a „torkos estet”, ahol az étlap szerinti fogyasztáshoz 50 százalékos árengedményt adunk. Az első negyedévi program a nőnapi bállal zárul. A sport és a szórakoztatás érdekében különféle szabadidős programokat szervezünk, felkínáljuk a vadászat, horgászat és a lovaglás lehetőségét. Célunk minél hatékonyabban, gazdaságosan részt venni a város idegenforgalmának életében, kivívni a vendégek és a szakma elismerését.

– Nagyszabású tervek. Vannak-e ehhez segítőtársak?

– A teljes területen a régi személyzettel dolgozom. Meggyőződésem, hogy kitűnő szakemberek, kellőképpen motiváltak, s jó például szolgálnak a tanulóknak.

– Beszélgetésünk során úgy tapasztaltam, hogy ön mindig a lehető legjobbra, a kifogástalanra törekszik. Honnan van a hajtóerő?

– Ez az életem.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS