Michaëlle Jean, Kanada főkormányzója meghódította Budapestet • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Michaëlle Jean, Kanada főkormányzója meghódította Budapestet

A közelmúltban négynapos látogatáson Magyarországon járt Kanada főkormányzója.
Michaëlle Jean Haitin született. Családjával együtt 1968-ban az akkori diktatórikus rezsim elől menekülve bevándorlóként Kanadába költözött. Az Université de Montréalon megszerezte az MA fokozatot, ugyanannak az egyetemnek az olasz fakultásán tanított. Aktívan hozzájárult egy vészmenhelyekből álló hálózat Qubecben és Kanada más területén történő kiépítéséhez. Később nagy tisztelettel övezett újságíróvá vált, valamint a Radio-Canada TV és CBC Newsworld információs programjának fő műsorvezetőjévé lett. Michaëlle Jean az 1867-es Államszövetség óta Kanada 27. főkormányzójaként 2005. szeptember 27-én esküdött fel, azóta államfői feladatokat lát el. Pozícióját a párbeszéd ösztönzésére kívánja felhasználni, ahol az állampolgárok szava meghallgatásra kerül.

A főkormányzó magyarországi megbeszélései során bebizonyította, hogy a politika, a gazdaság és művészet terén egyaránt kiváló képességekkel rendelkezik. Találkozott a legfőbb közjogi méltóságokkal, látogatást tett a Bombardier dunakeszi vonat-összeszerelő üzemben, Demszky Gábor főpolgármesterrel a Józsefvárosban járt, találkozott filmművészekkel az Uránia Filmszínházban és fogadást adott a Lukács Cukrászdában a kanadai kolónia részére.

Michaëlle Jean Sólyom László köztársasági elnökkel folytatott konzultációja során aláhúzta, hogy Kanadában a bevándorlást értéknek tekintik és a bevándorlók beilleszkedése nem jelenti az asszimilációjukat, a kisebbségeket is integrálni kell – fűzte hozzá. A dunakeszi gyárban tartott beszédében a főkormányzó elmondta: Kanada kiemelt célpontnak tekinti Magyarországot. Elismerően szólt a kanadai-magyar gazdasági kapcsolatok fejlődéséről és a fenntartható fejlődés fontosságára hívta fel a figyelmet. Utalt arra, hogy Kanada exportja Magyarországra a 2006. évi 131 millió kanadai dollárról 2007-ben 204 millió dollárra emelkedett. A magyar export Kanadába 2006-ban 272 millió dollárt tett ki, ez 2007-re 321 millió dollárra nőtt.

A Lukács cukrászdában megtartott fogadáson lehetőségünk volt kérdezni Őexcellenciáját:
Milyen benyomásokat szerzett Magyarországon? Nagy örömünkre szolgál, hogy a közép-európai országok közül először Budapestre utazott!

Nagyon tetszik az önök országa és csodálatos Budapest. Az emberek nagyon kedvesek. Véletlen, hogy először ide jöttem.

Ön ma este részt vesz egy kanadai-magyar filmművészeti eszmecserén. Szereti a jó filmeket?

Jók az értesülései – felelt mosolyogva –, valóban este megyek az Uránia a Filmszínházba. Nagy érdeklődéssel várom a kanadai és magyar filmszakemberek eszmecseréjét. Szeretem a jó filmeket.

(Fotók: Vig Alex)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS