A török riviéra • Hetedhéthatár

Nagyvilág

A török riviéra

„Nagyon szeretem a magyarokat és a munkámat”
Cengiz Aliccel, a Suntimes utazási iroda török tulajdonosával a török riviérán, Antalyán, a Prima Hotel recepcióján beszélgettünk július végén, mikor kint negyven fokot mutatott a hőmérő.

Alic úr, hogyan született a döntése, hogy Magyarországon utazási irodát alapít?

1999-ben hoztam meg ezt a döntést, ekkor alapítottam a Suntimes céget. Korábban Németországban éltem, anyanyelvi szinten beszéltem az ország nyelvét. Tudtam, hogy a magyarok közül is sokan beszélik ezt a nyelvet, és így könnyen meg tudtam értetni magam velük. A fő ok az volt, hogy úgy gondoltam, Antalya nagyon közel van Magyarországhoz. Két óra tizenöt perc az utazási idő repülővel. Tudtam, hogy a magyarok nagyon kedvelik Törökországot. Felmértem utazási szokásaikat. Ezek voltak azok az évek, amikor megnőtt az érdeklődés Törökország iránt. Ezért döntöttem, hogy utazási irodát alapítok Budapesten.

Árulja el: a török riviéra milyen különlegességet tud nyújtani, miért ide jöjjenek és ne máshová a magyarok?

A magyarok tíz évvel ezelőtt kezdtek ide többet járni, ebben az időben az apartmanos hotelek iránt érdeklődtek főként. Az all inclusive (korlátlan étel és ital fogyasztás) eljárást, amikor először bevezettem, sokan csodálkoztak és nem voltak biztosak benne, hogy életképes lesz. Örömmel tapasztaltam, hogy egyre többen érdeklődnek iránta és növekedett az ide utazók száma. A buszos utak után, amelyek korábban jelentős számban voltak, például Isztambul, Canakkale, Tekidorg, elkezdtek repülővel jönni a magyar turisták, mivel Antalya busszal messze van.
Ami a kérdésnek azt a részét érinti hogy miért érdemes idejönni? A válaszom a következő: a magyarok szeretik a kultúrát. A százötven éves oszmán birodalmi hódítás révén összekötődött a két nép. A törökök szeretik a magyarokat, ha a bazárba mennek, a törökök nagyon örülnek nekik, keblükre ölelik őket, és felcsillan a szemük. Az a tapasztalatom, hogy a magyarok nagyon szeretik a török kultúrát. Itt az antalyai régióban fennmaradt sok ókori műemlék. Példának említeném az Antalyától 42 kilométerre keletre Belkis nevű település körzetében található Aspendosnak a romjait. Ma leginkább csodálatos épségben megmaradt színházáról ismeri a világ, amely 1800 évvel ezelőtt Marcus Aurelus császár uralkodása alatt épült, 15 ezer férőhellyel.
Megemlítem még érdekességként a 2006-ban elkészült Rixos Premium Hotel szomszédságában, Belekben a hatalmas trójai faló lábába épített csuszákat. Korábban csehekkel is szerveztem utazást, de ők nem annyira érdeklődtek a kultúra iránt, mint a magyarok, akik „éhesek” az információra. Ez is az egyik ok, hogy kedvelem a magyarokat.

Nagyon sok orosz szót hallani! Az oroszok szeretik a törököket és fordítva?

1994-ben kezdődött az orosz piac bővülése. Először nagyon sok holland és német turista járt itt. Főleg Nyugat-Európából jöttek vendégek, majd később csökkent a számuk. A ’90-es évek közepén nem volt vízumkényszer, ma már van, de amit fontos tudni, hogy Törökország meleg éghajlatú, ezért nagyon szeretik a tenger közelsége miatt. Nagyon sok kulturális lehetőség van számukra: a korábban említett Aspendos színház előadásait nagyon kedvelik, aztán a yachttúrákat Kemer kikötőjéből a nyugati partok mentén, a híres phaselisi öbölbe. Sokan már több éve járnak ide, vannak, akik üdülőket vásároltak, nem mindenki megy szállodába. Sok szálloda van orosz tulajdonban, ezekben saját nemzetüknek kedvezőbb áron adják szolgáltatásaikat, második otthonként tekintenek Törökországra.

Szavaiból a magyarok szeretete csendül ki, gondolkozott azon, hogy a törökök is utazzanak Magyarországra?

A törökök szívesen utaznak Magyarországra. Arra törekszem, hogy mikor a Suntimes charter gépe nincs tele a visszaútnál magyarokkal, akkor a törökök utazzanak Magyarországra. Megnézhessék a sok szép nevezetességet, Gül Baba sírját, Szentendrét, Esztergomot, Visegrádot a Hősök terét, amit én is csodálok. A múlt héten egy bankban dolgozó ismerősöm utazott családjával Törökországból Budapestre. Én is odautaztam és mentem velük, mint idegenvezető és megmutattam a különleges helyeket. Igyekeztem megismertetni velük a magyar gasztronómia különlegességeit, aminek nagy csodálója vagyok, és soha nem unok bele, és mindig új oldalait ismerem meg. Minden évben három-négy alkalommal családommal elutazom Magyarországra.

Van olyan gondolata, amely nem szerepelt kérdésként és szívesen megosztaná olvasóinkkal?

Az a véleményem, hogy az ember akkor tudja igazán jól végezni a munkáját, ha azt csinálhatja, amit nagyon szeret. Nálam szerencsére így van. Nagyon szeretem Magyarországot és a magyarokat, és a munkámat, a turizmust. Jövőre lesz tízéves a Suntimes utazási iroda, ezt szeretném megünnepelni valami különlegességgel, meglepetést nyújtani a magyar vendégeknek. Ezen törjük a fejünket.

A bulletinjükben olvastam, hogy lehet apartmanokat vásárolni Törökországban. Mondana erről valamit?

Ennek a kérdésnek munkatársam, Samu Veronika a szakértője, aki mindent elmond Önnek.

Ha valamire kíváncsi, kérem, szóljon közbe – kezdte mondandóját a huszonegy éves, nagyon csinos, barnahajú magyar hölgy, majd így folytatta: – Törökország 2006 januárjában egy új rendelet szerint megkönnyítette az európai, és ezzel a magyar állampolgárok lakásvásárlását Törökországban. Innentől kezdve semmiféle bonyodalmat és huzavonát nem igényel a vásárlás. Ez vonatkozik lakásokra, villákra, telkekre. A Suntimes Utazási Iroda a Földközi-tenger legexkluzívabb részén, Belekben kezdett el foglalkozni az ingatlanok bemutatásával és információ átadásával a magyar turisták számára. Befektetésként kedvező régió pár évvel ezelőtt kezdett el kiépülni, így az ingatlanárak még alacsonyan vannak.

Miért pont Belek?

Belek az antalyai reptértől 30 kilométerre található! Ebben a régióban általában homokos a part, s a szépen gondozott, nagy parkokban hatalmas pineaerdők sorakoznak. Belek Törökországban a golfozók Mekkája, itt találhatók az ország legjobb golfpályái, többek között a világon kilencedikként nyilvántartott Nemzeti Golf Club is. Hőmérsékletét tekintve a nyár meleg, párás, a tél kellemes, átlagban 15-17 fok, ezért a téli szezonban is igen sok az idelátogató! A leggyorsabban fejlődő régió, ami évről évre egyre jobban virágzik! Egyre több nyaralót, villát építenek és fejlesztik a környéket, hiszen a pihenni vágyók legideálisabb központjának tartják csendes és hangulatos környezete miatt.

Mennyi az ára az ingatlanoknak, és mit tartalmaz az ár?

Az ingatlanárakra jellemző: körülbelül 1000 euro négyzetméterenként. Az ár tartalmazza: minden szobában a klímát (amivel hűtenek és fűtenek is egyaránt); a konyha- és fürdőszobabútorokat (általában minden lakásban 2 fürdőszoba van, az egyik közös használatú a másik egy hálószobához tartozik.); a konyhában van gáztűzhely, sütő, hűtőszekrény, illetve mosó- vagy mosogatógép. A burkolatokat a tulajdonosok választják ki, a falak színét is. A projectek legnagyobb része különböző extra szolgáltatásokkal rendelkezik: 24 órás biztonsági szolgálat és Guest Relation recepcióval, fitness-terem, sauna, biliárdterem, bár, a lakások alsó szintjén hatalmas medence (és gyermek medence), csúszdapark, játszótér, autóparkoló. Amint megkapják az engedélyeket, a folyó partjára, ahol a lakások nagy része épül, egy kikötőt fognak kiépíteni, ahonnan kis hajóval beviszik a lakókat a tengerpartra (kb. 1 km).

Milyen lehetőségek rejlenek a megvett apartmanokkal?

A lehetőség abban rejlik, hogy e lakások árai most kedvezőek, de pár éven belül, mikor már teljesen kiépül Belek, felmennek az árak. Tehát, aki szeretné jó helyre befektetni a pénzét, úgy hogy azon pár hónap múlva már 15-20%-os nyereség van, annak érdemes megtekinteni ezt a kínálatot. El lehet adni vagy üzemeltetni. Kiadni bérbe, akár magyaroknak, akár külföldieknek. Az építő cég azzal is foglalkozik, hogy segít (nem garantál) e lakások bérbe adásában, apartmanokat keres pihenés, nyugalom szempontjából. Télen, illetve tavasszal pedig az akkori kellemes éghajlat miatt nagyon sok a golfozó turista. Hiszen decemberben is körülbelül 17 fok a hőmérséklet, és ez igen kedvez a golfot kedvelőknek.

Aki nem golfozik, mit tud csinálni?

A közeli hegyekben (Salikkent) a téli sportokat kedvelőknek is akadnak lehetőségeik. A kirándulások és városnézések legmegfelelőbb időpontja a tavasz: Antalya 30 kilométerre található (Düden vízesés, Óváros, Hadriánus kapuja stb.), ókori városok maradványai vannak a közelben: az Aspendos, illetve Side, Perge. Nyugodtan kijelenthetem Önnek, itt nem lehet unatkozni – fejezte be az ismertetést a Suntimes Iroda munkatársa.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS