A jó szóvivő közvetítő • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A jó szóvivő közvetítő

Budai: A kormány álláspontját szeretném érthetővé tenni

Budai Bernadett 2007 júniusától kormányszóvivő. 2002 szeptemberétől 2007 júniusáig a Vision Consulting Kommunikációs Tanácsadó és Stratégiai Elemző Kft.-nél politikai elemző, közben 2005 júniusától 2006 júniusáig a Pénzügyminisztériumban kommunikációs tanácsadó. 1999-2004 között elvégzi az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar politológus szakát, 2003-ban a Budapest Gazdasági Főiskola nemzetközi kommunikációs szakán tanul, 2005-től két évet végez a Budapesti Corvinus Egyetem politikai tudományi doktori iskolában. Nyelvismerete: német felsőfok, angol középfok.
A kormányszóvivő készséggel válaszolt a Hetedhéthatár kérdéseire.

Minek alapján választják ki a témát a kormányszóvivői tájékoztatókon?

Van egy vezérfonalunk. Ami a kormányülés napirendjén elhangzik, azt igyekszünk maximálisan kommunikálni. Lehetőleg a legnagyobb számban elővenni azokat a témákat, amelyekben döntés született a kormányülésen. Nem minden nap van kormányülés, és van, amikor ilyenkor is van tájékoztatás! A szerdai, csütörtöki, pénteki tájékoztatókon a kormányülésről számolunk be. Ezen túlmenően azonban van egy úgynevezett szervező-kommunikációs osztályunk, az ő feladatuk és lehetőségük, hogy előre megtervezzék, adott esetben hosszabb távra, milyen témák merülhetnek fel és milyen témákat lenne érdemes a kormányszóvivő témájává tenni.

Mi van, ha a kormányszóvivőin egy merőben más témájú kérdés hangzik el, és el kell dönteni, hogy válaszol-e?

Természetesen gyakran kell azonnal dönteni egy adott témában is. Délelőtt folyamán történhet bármi olyan, amit a kora délutáni kormányszóvivői tájékoztatóra muszáj beemelnünk. Gondolok itt például balesetekre, tömegszerencsétlenség esetén részvétnyilvánítást kell tolmácsolnunk, de ilyen, ha az ellenzék tart sajtótájékoztatót, és arra érdemes reagálni. Ezek nyilván olyan azonnali döntést igényelnek, amit néhány nappal előbb nem láthattunk előre. Abban az esetben, ha a miniszterelnök véleménye szükséges, felhívjuk mobilján. Mivel tudja, hogy csak olyankor hívjuk, ha valóban „esemény” van, azonnal felveszi. Ha pedig nem tudja, visszahív két perc múlva.
Ön szerint van előnye a többes kormányszóvivői rendszernek?

Én belülről látva csak az előnyét tudom felsorolni. Nem is tudom elképzelni, hogy egy kormányszóvivő, hogy bírná ezt a rengeteg feladatot. Mi, Daróczi Dáviddal maximálisan ki vagyunk – jó értelemben véve – használva. Amellett, hogy napi kormányszóvivőit tartunk, elkísérjük a miniszterelnököt nyilvános programjaira. Ezen túlmenően háttérbeszélgetéseket tartunk a média számára. Alkalmanként, ha szükséges, moderálunk egy-egy konferencián, külföldi államfővel, kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón. Úgy érzem, bőven kétemberes munkáról van szó.

Ön előtt munkálkodó szóvivők közül kitől tanult a legtöbbet? Esetleg van akár külföldi, akit példaképének tekint?

A korábbi magyar kormányszóvivők közül én Batiz Andrást ismerem személyesen. Tőle is tanultam szervezett keretek között. Egyfelől még a kiválasztás előtt is ő volt az, aki meghallgatott engem. Másfelől azóta is heti rendszerességgel treníroz minket. Így nyugodtan kijelenthetem: tőle tanultam a legtöbbet. Ha arra gondol, hogy kiknek a szereplését néztem át és próbáltam onnan ellesni, azt tudom mondani, mindenkit érdemes volt megnézni. Próbáltam a korábbi kormányszóvivőktől értelemszerűen a nőiséget, az empátiát átvenni. Megnéztem, hogy őnekik mennyire sikerült például az öltözködés, illetve a női mivoltukat mennyire sikerült „átnyomni” a kamerán, vagy mennyire nem.

A hölgyeket nem nevezte meg, elárulná kikre gondolt?

A kormányszóvivők közül ez egyaránt vonatkozik László Boglárra és Danks Emesére. Úgy gondolom a kormányszóvivő feladatkör nagyon sokat változott az elmúlt 17 év vonatkozásában. A rendszerváltás utáni években más elvárásoknak kellett és kell megfelelni. Ezért a korábbi szóvivők nem hasonlíthatók az újakhoz.

Szarvas István és Budai Bernadett

Össze tudja egyeztetni a munkáját a doktori iskolai elfoglaltsággal?

Sajnos nem. Halasztanom kellett. Két évet végeztem. Bízom benne, hogy ez nem elveszett időszak lesz.

Önnek minden újságíró egyenlő, vagy van önnél valamilyen protokolláris sorrend?

Abszolút egyenlő minden újságíró, mindenki teljes joggal tehet fel kérdéseket a kormányszóvivői tájékoztatókon. Én pedig azért állok kint, hogy mindenkinek megfeleljek. Az természetesen előfordul, hogy nem tudok, mert annyira aprólékos a kérdés, de akkor is igyekszem utánanézni bárki tette fel.

Véleménye szerint milyen egy jó kormányszóvivő?

Szerintem olyan, aki valahol egy közvetítő szerepet tud betölteni a politika világa és az átlag állampolgár között. Sajnos tény és vitathatatlan, hogy nagyon elszakadt a két szféra egymástól. Az, aki szereti a politikát, nem feltétlenül a mai konfrontatív politizálást kedveli. Rossz érzés, hogy manapság egy baráti társaságban nem lehet a politikáról anélkül beszélni, hogy ne indukáljon vitát, veszekedést, indulatokat. Sok esetben ezek nem szalonképes témák. Nyilvánvalóan egyedüliként nem tudom megvívni, de remélem minimálisan hozzá tudok járulni, hogy egy picit a két világot közelebb hozzam egymáshoz. Szeretném, ha az emberek belátnák, hogy van másfajta politika. Érdemes a közfeladatokkal foglalkozni, mert az alapvetően rólunk kéne hogy szóljon. Ezt mondtam el a sajtótájékoztatón, amikor Gál J. Zoltán államtitkár bemutatott minket Daróczi Dáviddal. Ezt azóta is tartom. Ez nyilván egy hosszabb folyamat, nem az én egy személyemen fog múlni, de azért szeretném, ha idővel javulna.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS