Profi golfverseny volt Tatán világszínvonalon • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Profi golfverseny volt Tatán világszínvonalon

Százhuszonöt golfozó hölgy indult a tatai OTP Bank Ladies Central European Openen.
A harmadik napi döntőbe 67 versenyző került, ehhez a két nap alatt 144 ütéssel kellett teljesíteni. Az első a 27 éves angol hölgy, Rebecca Hudsonben lett. A British Open egykori amatőr győztesének a 201 (66, 65, 70) ütéssel kiharcolt győzelem 24 750 eurót hozott a konyhára. Korábbi profi viadalokon eddig 84 876 eurót keresett. Az első két nap után vezető német Anja Monkénak (203 ütés) maradt a második hely. A harmadik – holtversenyben – a szombati napon a legjobb eredménnyel, mégpedig fantasztikus 68 ütéssel befejező angol Lora Fairclough, illetve a Ladies European Tour (LET)sorozat tenerifei állomásán diadalmaskodó finn Rikka Hakkrinen lett, egyaránt 204 ütéssel. A finn golfozónő eddigi versenyeken 200 ezer eurót profitált golfütővel a kezében. A tavalyi győztes francia Ludivine Kreutz ez alkalommal 212 ütéssel holtversenyben a 32-36. helyen zárta a versenyt, eddigi keresete 380 ezer euró.
A versenyt beharangozó sajtótájékoztató után a budapesti Kempinszky Hotelben a verseny második legfiatalabb résztvevője, a csodálatosan szép és kedves 16 éves Henni Brokway A-1 handicapes angol játékos interjút adott a Hetedhéthatárnak.

Henni, hogy döntötted el, hogy a golfot és nem más sportot választod?

A következőképpen történt: láttam a tévében, hogy az amerikai major golftornát, a Masterst közvetítik, akkor, 9 évesen döntöttem. Elmondtam édesapámnak, hogy én leszek a világ legjobb golfjátékosa. Ezt sokszor ismételtem neki és karácsonyra golfütőkészletet kértem és kaptam, és beíratott egy golfiskolába.

Mesélj, hogy kezdődött golfpályafutásod, emlékszel első eredményeidre?

Persze, hogy emlékszem. Amikor elkezdtem golfozni 45 volt a handicap-em. Ezt két év alatt 4,6-ra csökkentettem. Az első két nyáron nem kevesebb, mint 67 18 év alattiaknak kiírt tornán vettem részt.

Nézzük az eredményeket, amelyek magukért beszélnek!

1999 és 2002 között összesen 17 tornán győztem (ezek 18 év alattiaknak kiírt tornák voltak), 50 alkalomból soha nem végeztem az első 10-en kívül. A 2002. évtől a Team Faldo csapat legfiatalabb tagja vagyok, akit maga Nick Faldo választott ki.

Bemutatnád olvasóinknak Nicket?

Nagyon szívesen. Ő a valaha élt legsikeresebb brit golfjátékos, aki 5 kiemelt (major) golftornán győzött, most már a játék mellett golfpályaépítéssel, sportruházattal, oktatással, tornák szervezésével és menedzseléssel is foglalkozik.

Mivel töltöd szabad idődet? Hogyan tudod összeegyeztetni a sok golfot a tanulással?

A Gillinghami-i gimnázium kitűnő tanulója vagyok, bár az órák egyharmadán tudok részt venni a golf versenyek miatt. Pihenésképpen szeretek táncolni, zenét hallgatni, olvasni, főzni, kosárlabdázni. 18 éves korom előtt az angol, német és francia nyelvtudásom mellé még szeretnék megtanulni spanyolul és olaszul is. A franciát édesanyám révén sajátítottam el, aki Mauritius szigetéről való.

Mi a véleményed Magyarországról, az emberekről és a tatai pályáról, hiszen tavaly már versenyeztél rajta?

A pálya keskenyebb, mint amin szoktam játszani, de nagyon jó állapotban van. Meg kell vallanom, hogy jobban szeretem a tengerparti pályákat. Tetszik ez az ország, már másodszor járok itt és jövőre is visszajövök, ha itt lesz újra verseny. Az emberek barátságosak.

Milyen eredményt vársz magadtól? Tavaly az amatőrök között a második lettél.

Szeretnék jól szerepelni. Először is túl kell élni a cut-ot (Ez a döntőbe jutás a harmadik napra – a szerző). Ez a legfőbb ambícióm. Minden lehetséges, nincsenek olyan nagy különbségek a játékosok között.

Mik a további céljaid?

A célom egyértelműen az, amit kitűztem 9 éves koromban. Előbb Európában legyek a legjobb női játékos, majd az LPGA Touron a világ első versenyzőjévé váljak.

Végül a 16 éves golf tündér nem teljesítette a cut-ot, egy ütéssel maradt el tőle, így nem került a döntőbe. Mikor vasárnap találkoztam vele, nem tűnt szomorúnak. Szívesen vettem volna „golfleckét” tőle, de csak bankvezérek és színészek jutottak lehetőséghez… Kárpótlásul egy közös fotóra módom volt.

*

Vasárnap Bábos Rékával, az eseménynek otthont adó tatai Old Lake Golf Country Club igazgatójával beszélgettem.

Igazgatónő, gratulálok a sajtótájékoztatóhoz, a kitűnő sajtóanyagokhoz, a jól szervezett versenyhez és a jó időhöz. El kell mondanom, hogy tavaly módom volt itt a gyakorló pályán néhányat ütni.

Bár a jó idő nem az én érdemem, köszönöm a dicséreteket, bevallom, jólesnek. Miért nem jön gyakrabban hozzánk?

Sajnos a vállam nem bírja. Kérem, mutassa be a helyszínt, és mondjon néhány szót a viadal különlegességéről!

A Gerecse hegység lábainál, a névadó tatai Öreg-tó szomszédságában található klubunk. 18 szakos bajnoki pálya. Tavakkal, természetes vízfolyásokkal övezett, ősfás parkban helyezkedik el, amely minden golfozó számára kihívást jelent. Pályaépítőink különös figyelmet fordítottak a környezeti értékek megtartására. Ennek köszönhetően a pálya harmonikus atmoszférája kivételesen élvezetes játékot biztosít, akár kezdő, akár professzionális golfozók számára. A 165 ezer eurót szétosztó verseny a közép-kelet-európai régió egyetlen professzionális golfversenye.

Mi a célja ennek a versenynek?

Az egyik célja a versenysorozat elindításának az volt, hogy növelje a hazai golfélet iránti érdeklődést, és elősegítse a sportág itthoni fejlődését. A másik, hogy Magyarországról és erről a kitűnő pályáról értesüljön a világ. Most már harmadszor harcoltuk ki a rendezés jogát és bízunk benne, hogy 2007-ben is itt lesz. Tavaly különböző földrészekről hívtak fel telefonon ismerőseim, hogy látták a versenyt, mivel a világ legjelentősebb TV stábjai közvetítik.

Sajnos magyar induló nincs már évek óta. Miben látja ennek okát?

Más országokhoz képest kevesen űzik itthon. Napjainkban az országban 2500-an űzik ezt a sportot. A fejlődésre Ausztria jó példa, ahol bár 1985-ben még csak 5000 golfozót tartottak számon, számuk 10 év múlva meghatszorozódott, mára pedig elérték a 82 ezres nagyságot. Nálunk nincs egy tucat pálya, Ausztriában 107 található.

Jövőre elképzelhető, hogy magyar versenyzők is indulhatnak?

Nagyon remélem. Vannak tehetséges fiatalok: Fodor Krisztina, Kocsis Réka, akik jelenleg 3-4 ütés távolságra vannak a bekerüléstől. Ez szorgalommal teljesíthető.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS