A tájékozott beteg jobban gyógyul • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A tájékozott beteg jobban gyógyul

A Springmed Kiadó orvos vezetőjével, dr. Böszörményi Nagy Klárával Budán, a Mészöly utcában, a kiadó irodájában mézes tea mellett beszélgettünk.
1985-ben végzett a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán. Később tüdőgyógyászatból szakvizsgát tett. 1995-ben posztgraduális közgazdasági diplomát szerzett. 1995 óta tevékenykedik a könyvszakmában.

– Doktornő! Önök rövid idő alatt jelentős orvosi szakkönyvkiadóvá váltak. Beszéljen küldetésükről!

A Springmed Kiadó 2002-ben kezdte meg tevékenységét azzal a céllal, hogy minőségi egészségügyi ismeretterjesztő, egészségnevelő és orvosi kiadványokat hozzon létre.

– Az önök betegtájékoztató könyvei nagyon sikeresek. Hogy jött az a gondolat, hogy ezekre szükség van? Hadd jegyzem meg önnek, hogy az Akadémia elnökével, Vizi E. Sziviszter professzorral beszélgettem tavaly, aki elmondta nekem, az USA-ban külön osztály foglalkozik az Akadémián, amely a betegek tájékoztatására specializálódott.

Felismertük azt a igényt, hogy a betegek és hozzátartozóik szeretnének többet tudni betegségükről, egészségügyi problémáikról. Ezért igyekeznek sorsukat „jobban kézben tartani.”

– Hogyan érik el, hogy kiadványaikat a ”laikusok” is megértik?

Minden kiadványunk a hazai szakmai, illetve civil szervezetek bevonásával – többek között a Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Gasztroenterológiai Társaság, Magyar Onkológusok Társasága és folytathatnám a sort – közreműködésével jelenik meg. A könyveket az adott terület vezető szakemberei írják és lektorálják. Munkánkat küldetésszerűen végezzük. Meggyőződésünk, hogy a tájékozott beteg gyógyulási hajlama jobb, hiszen orvosával hatékonyabban tud a gyógyulásáért közreműködni.

– Kérem, tájékoztassa olvasóinkat, hogy milyen kiadványaik vannak!

Szívesen. A Betegtájékoztató sorozatunkban a legjelentősebb az Onkológia, eddig 18 könyvünk jelent meg ebben.

– Gondolom, ez a legkényesebb téma, erről különösen nehéz a laikusokat tájékoztatni.

Valóban így van, igyekszünk ezen a területen az amerikai bevált tapasztalatokat hasznosítani. Gyakorló orvosként, tüdőgyógyászként sokszor találkoztam a rákkal. Folytatnám sorozataink felsorolását: Allergológia, Gasztroenterológia, Kardiológia, Reumatológia. Emellett újabb sorozatot indítottunk el Diabetológia és Pulmonológia címen – a cukorbetegségben szenvedők és a tüdőgyógyászati megbetegedéssel küzdő betegek és hozzátartozóik számára. Ígéretes új sorozatunk a Springmed Kérdezz! Felelek!, amelynek első kötete már a könyvesboltokban kapható és közkönyvtárakból is kikölcsönözhető, „Gyermekkori allergiák” címmel jelent meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS