Ayurvéda, a masszázsok királynője • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Ayurvéda, a masszázsok királynője

A közelmúltban nyitották meg Budapesten ünnepélyes keretek között a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton Riesz István, a Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány elnöke és az Indiai Köztársaság Nagykövetségének tanácsosa, Rana úr jelenlétében az első Ayurvéda Szépség & Egészség Központot. Az Európai Unió 25 tagállama közül egyedül nálunk hivatalosan bejegyzett gyógymód az Ayurvéda. A szalon tulajdonosai F. Mariann és J. Zsuzsa végigvezettek birodalmukon, majd Zsuzsa készséggel válaszolt az indiai gyógymóddal kapcsolatos kérdéseimre.

Mi az Ayurvéda valójában?

Alapvetően három nagy gyógyításiskolát tartanak számon. Ezek között a legrégebbi, az indiai, kb. ötezer éves múltra vezethető vissza: az Ayurvéda főleg a belgyógyászat, a krónikus betegségek, a méregtelenítés és gyógyszerezés terén alkotott máig érvényes tanokat. Az Ayurvéda az „Élet Tudománya”. A gyógymódot végzők több mint hétezer gyógynövényt alkalmaznak. Indiában elterjedtek az Ayurvéda klinikák, ahol orvosi háttérrel gyógyítanak. Központunkban a Keralai Ayurvéda klinikán alkalmazott masszázsokat végezzük.

Ez egy különleges masszázstechnika?

Igen. Egy speciális masszázstechnika segítségével a meleg olaj mélyre hatol, ami egy alapos méregtelenítést eredményez és ennek következtében a gyulladásos ízületi betegségek által kiváltotta fájdalmat csökkentheti. A vér és nyirokkeringés felélénkül, ami az anyagcsere folyamatait előnyösen befolyásolja. Oldódnak a szervezetben lévő feszültségek. Az olaj bemasszírozásával értékes tápanyagok jutnak a testbe. Az immunrendszer erősödik, ami a test öngyógyító mechanizmusait aktiválja.  A masszázs pozitív hatással van az ízületi problémákra, hajhullásra, fejfájásra, alvászavarokra, stresszre, idegfeszültségekre stb.

Önök az első Ayurvéda Szépség és Egészség Központ Magyarországon. Mi az önök fő célja?

A fő célunk egy optimális környezet megteremtése volt, ahol nem csak a vendégkör, hanem mi, a kezelőszemélyzet is jól érezzük magunkat és hatékonyan látjuk el feladatainkat. Az eljárások magas fokú színvonalát elsősorban az eredeti, száz százalékban indiai gyógynövényekből készült termékek biztosítják, másodsorban a speciálisan összeállított masszázs mozdulatsor. Azt szeretnénk, hogy vendégeink érezzék, hogy ez egy olyan hely, ahol a vendégnek nemcsak a szépsége, hanem az egészsége is fontos. Szalonunkban a masszázson kívül kozmetikai kezeléseket, táplálkozási tanácsadást és infraszaunát is igénybe lehet venni.

Úgy tudom, hogy többféle Ayurvéda masszázs van. Ismertetné ezeket a Hetedhéthatár olvasóival?

A legnagyobb örömmel. Szeretettel várjuk őket! Önnek, szerkesztő úr, mivel itt van, javaslom, próbálja ki az egyiket! Abhyanga: Egész testre kiterjedő meleg olajjal kivitelezett szinkronmasszázs. Amely méregtelenítő hatásán keresztül csökkentheti az ízületi fájdalmakat és támogatja a gerinc rugalmasságát. Thalodal: Egy masszőr által végzett ayurvedikus masszázs, amit „sportmasszázsnak” is neveznek. Az erőteljesebb mozdulatok feszesítik a bőrt és az izomszöveteket. Udwarthanam: Gyógynövényőrleménnyel végzett szinkronmasszázs, amely a petyhüdt, meglazult kötőszövetet feszesíti. Segíti a felhalmozódott és lerakódott méreganyagok és zsír kiürítését. Alakformálásra is javasoljuk. Padabhyanga. Talpmasszás. A Láb és vádli kellemes és csodálatos masszázsa. A finom masszázsfogások és meleg olaj segítségével a szervezet egyensúlya helyreáll. Siroabhyanga: Fejmasszás. Amely az ellazulást, a test, a lélek és a szellem megnyugtatatását szolgálja. Erősíti a koncentrációs készséget és a fejbőrt stimulálja.
Kipróbáltam az Abhyangát, amit másfél órás időtartamban Mariann és Zsuzsa végzett egyszerre rajtam, ezt nevezik szinkronmasszázsnak. A kezelést követően felfrissülve éreztem magamat, energiáim megújultak és indultam haza azon gondolkozva, mikor jöjjek a következőre.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS