Múzsák találkozója • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Múzsák találkozója

– Schiszler Zsolt Bálint Táncoló szavak című verseskötetének bemutatója Pécsett –

A Mohácsról induló költő már kisiskolás korában a Múzsák közelségében élt. A zeneiskolában – apai örökségként – megismerkedett a fúvószene világával, a könyvtáros édesanyja mellett naponta találkozott az irodalommal, s abból is a költők világa állt hozzá a legközelebb. József Attila, Radnóti Miklós, Pilinszky János gondolatvilága, verselési technikája ragadta magával. E két Múzsa kísérte végig tanulmányai során, s határozza meg életét a mindennapi hivatali munka közben is. A Vasutas Koncert-Fúvószenekarban zenél, a Bartók Béla Férfikórusban énekel, s mindezek mellett verseket és verses meséket ír. A versírásról így vall a Daloló szavak című versében:

„Kérdezték, miért írok verset,

Ezek dallamok, csak rímelnek.

Velem töltenek perceket,

Szívemmel együtt ébrednek.”

A Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtárban rendezett könyvbemutatón a Múzsák még szélesebb köre gyűlt Schiszler Zsolt köré. A költőt és kötetét Kovácsné Bősz Erzsébet, a mohácsi Városi Könyvtár igazgatója mutatta be. Sólyom Katalin és Stenczer Béla színművész Schiszlerné Gyertyános Otíliával együtt szólaltatták meg a verseket. A verses mesékből a Félix és a kopasz sün címűt Abay Nemes Csenge, az 1. számú Gyakorló Általános Iskola kisdiákja mondta el. A Múzsák találkozásának teljességét a Pécsi Művészeti Gimnáziumból Adorján Zsófia hegedűművész, tanítványa Wunderlich Miklós és az őket kísérő Forgó György zongora-művésztanár biztosította.

Schiszler Zsolt Bálint Táncoló szavak című kötete öt ciklust foglal magába. Az első a Hit-ről szól, de nem a tételes vallások közvetítette hitről, hanem az olyan ember gondolatvilágáról, aki benne él a kereszténység által nyújtott kultúrkörben. Az Élet címet kapta a második ciklus. Ennek legkiemelkedőbb verse a Bálint Ágnes emlékére írt. Bálint Ágnesnek költőnk kora ifjúságában „hódolója” volt. A Barátság ciklus az emberek közötti kapcsolat kérdéskörét járja körül, míg a Szenvedély címet viselő ciklusban égő érzésekről, halálos ölelésről, hedonista vágyakról, megélt dolgokról beszél. Ebben a ciklusban jelenik meg édesanyjának ölelő képe, aki mindig az otthon biztonságát adta meg a költőnek. Az ötödik ciklus Érzések címen foglalja össze az őszinte érzésekről, a kérdőjeles bizonytalanságokról szóló gondolatokat. Schiszter Zsolt versei hitet, szépséget, minden iránti nyitottságot tárnak a verseket szeretők elé.

Az elhangzott zeneszámok: Sebastian Bach, Pugnani-Kreisler, Fritz-Kreisler művei azonkívül, hogy széppé varázsolták az estét, jó aláfestői voltak az elhangzott verseknek s teremtettek olyan szellemi-lelki légkört, mely minden jelenlévőben – hiszem – a későbbi napokban is tovább hullámzik.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS